Február elseje óta influenzajárvány van Magyarországon - Romániában már 26-ra emelkedett az influenzavírus miatt elhunytak száma

Az elmúlt héten tovább emelkedett a betegek száma, újabb 70 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ráadásul egyre többen kerülnek kórházba a vírus miatt. Ahogy az lenni szokott főleg az idősek és a gyermekek vannak veszélyben. A járvány vége pedig még messze van.

Megnövekedett a betegforgalom a háziorvosi rendelőkben, a legtöbben influenza tüneteivel keresik fel az orvosokat. Több tüdő, arcüreg és középfülgyulladásos beteget kellett ellátni az elmúlt hetekben. A háziorvosok szerint az emberek zöme nem veszi komolyan az influenza tüneteit és betegen mennek dolgozni, amivel nemcsak maguknak, hanem másoknak is ártanak.

Több kórházban is látogatási tilalmat kellett elrendelni, mert az influenzás megbetegedések aránya átlépte a járványküszöböt. Csongrád megye valamennyi kórházában több mint egy hete nem lehet látogatni a betegeket. Kedden Debrecenben a Kenézy Gyula Egyetemi kórházban rendelték el a tilalmat. Baján és Szekszárdon is korlátozásokat vezettek be.

A szakemberek szerint újra jelentősen nőtt a megbetegedések száma, az elmúlt egy hét alatt majdnem 70 ezren fordultak orvoshoz. Ez 27 százalékkal több, mint egy héttel korábban. A legtöbben Fejér megyében és Budapesten betegek, de sokan vannak Pest, Békés, Somogy, Heves és Zala megyében is.

Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese elmondta, többségében továbbra is a B vírus okozza a megbetegedést és ennek a különböző típusaival találkozhatunk, de természetesen az A vírus, a H1N1, a H2N2-vel is. Hozzátette: az influenza víruson kívül egyéb vírusok is tudnak hasonló tüneteket okozni.

Ezen a héten 276 ember került kórházba az influenza súlyos szövődményei miatt, közülük 55 beteget intenzív osztályon ápolnak.

Romániában 26-ra emelkedett az influenzavírus miatt elhunyt személyek száma, miután az elmúlt két napban öt halálesetet jelentettek a hatóságok. A román tisztiorvosi szolgálat adatai szerint kedden négy személy esetében állapították meg, hogy az influenzavírus miatt haltak meg. Közülük a legfiatalabb egy 63 éves Maros megyei nő volt, aki nem szenvedett egyéb betegségben, de nem volt beoltva influenza ellen. Hétfőn egy esetről számoltak be, így ezen a héten öttel nőtt a halálos áldozatok száma. A múlt hét óta ugrott meg látványosan az elhunytak száma, csütörtökön jelentették a román hatóságok, hogy tíz nap alatt nyolc beteg halt meg a ragályos kórokozó miatt. Kedden öt embert utaltak be Temesváron a járványkórházba influenzás tünetekkel, a páciensek közül három gyermek. Sorina Pintea egészségügyi miniszter kedden közölte, egyelőre nincs szó járványról Romániában, hiszen a fertőző betegségnek egyelőre csak gócpontjai vannak. A legtöbb megbetegedést Bukarestben és Jászvásárban (Iasi) jelezték. Az influenza terjedésének megfékezése és a betegek óvása miatt egyes romániai kórházakban karantént, illetve látogatási tilalmat rendeltek el.