A mi kórházunk

Jó hír a pikkelysömörtől szenvedőknek - Miskolcon is „fényfürdőzhetnek” a jövőben

Évszázadok óta ismert és alkalmazott a Holt-tenger klímájának kedvező hatása a különböző bőrbetegségek kezelésében. A gyógyulásban a napfény és a különleges ásványi anyag összetételű, nagy sótartalmú víz egymás hatását erősítik. Nos, ezt teszi elérhetővé a TOMESA szinkron fény-fürdőkezelés, amely mesterségesen teremti meg a holt-tengerihez hasonló körülményeket.

Reumatológiai betegségek - interjú Dr. Kardos Zsófiával

Szinte bizonyos hogy a kor előrehaladtával mindenkinél jelentkezni fog az itt fáj, ott fáj szindróma.  A reumatológiai eredetű betegségek elérnek minket.  Van azonban megoldás a folyamat csökkentésére és a tünetek enyhítésére is.  A  B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház reumatológus adjunktusával Dr. Kardos Zsófiával beszélgetett Soós András.
 

Stúdiónk vendége volt - Dr. Kardos Zsófia reumatológus adjunktus

A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Semmelweis-napi ünnepségén 2017. június 30-án elismeréseket és kinevezéseket vettek át dolgozóink. Dr. Kardos Zsófia reumatológus adjunktusi kinevezését is ezen a napon vette át. A doktornő a Csillagpont Rádió vendége volt, ahol Soós András szerkesztő riporterrel beszélgetett, hivatásról, családról.

Stroke és tudomány – Mérnökök, informatikusok és orvosok közösen kutatnak

Hogy kerül egy mérnök az agyi értágulatok kutatásának közelébe? A magdeburgi egyetem kutatója, Dr. Janiga Gábor esetében egyszerű a válasz: a mérnöki áramlástani kutatások vezették az agyi véráramok orvosi modellezésének területére. A több mint egy évtizede Németországban élő és dolgozó kutató a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház orvosaival is együttműködve ma már nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket ért el. Dr. Janiga Gábort kutatásairól, életútjáról Németh Csaba kérdezte.

Filmsorozat hatására választott hivatást – Beszélgetés az „ébredő szoba” egyik őrével

Csaknem harminc esztendeje, hogy megkezdte munkáját az egészségügyben Sztaniszlovszki Erzsébet, a B-A-Z Megyei Központi Kórház Fül-Orr-Gége és Fej-Nyak Sebészeti Osztályának részlegvezető ápolója. Azon az osztályon, ahol jelenleg is dolgozik. Igaz időközben volt egy-két változás, egy-két költözés. A Semmelweis Napi ünnepségen Főigazgatói Elismerésben részesített szakdolgozóval Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádióban. 

Az internet és a gyerekek - a pszichológust, Kovács Németi Gabriellát kérdeztük

Az internet egy színes, információkban gazdag világ megannyi lehetőséggel és kockázattal. Mára már egyértelművé vált, hogy az internet segítségével olyan változatos és gazdag információkhoz juthatnak a gyerekek, ami eddig elképzelhetetlen volt. A közösségi oldalakon és chat szobákban társas készségek fejlődnek, de más készségeinket is fejleszthetjük az internet segítségévelNe feledjük azonban, hogy a net használata veszélyekkel is járhat. A B-A-Z Megyei központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház pszichológusával Kovács Németi Gabriellával Szász Anikó beszélgetett.  

Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Kiss Ákos Levente

Semmelweis nap alkalmából az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Kiss Ákos Levente a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, gyermeksebész. Az Életműdíjas orvos a Csillagpont Rádió vendége volt. A riporter Szász Anikó.

Kossuth Zsuzsanna Emlékplakettet kapott Árvai Hilda

Kossuth Zsuzsanna egykor a harctéri sebesültek ápolására újonnan létrehozott Országos Főápolónői Hivatal vezetőjeként fejlesztette annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásként ismerünk. Életműve maradandó. Születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási egyesület 2017-ben, Kossuth Zsuzsanna emlékévet hirdetett. B-A-Z Megye Közgyűlése ennek jegyében alapított kitüntetéseket, amelyeket a közelmúltban adtak át a hivatásukat magas színvonalon művelőknek.

Újabb esély a tüdőrákos betegeknek – Interjú a Semmelweis Díjas Csánky Eszterrel

Ha a tüdőrákos betegek kemoterápia helyett elsőként immuno-onkológiai terápiában részesülnének, évente közel ezer beteg túlélési esélye javulna. Ez a szakemberek véleménye a tüdőrákosoknak új esélyt adó eljárási módról, amelyről dr. Csánky Eszterrel, a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Tüdőgyógyászati Osztályának vezető főorvosával beszélgetett a Csillagpont Rádióban Monos Márta. A gyógyító- és kutatómunkában egyaránt jeleskedő főorvosnő a napokban vehette át munkája elismeréseként a Semmelweis Díjat.

Egy baleset határozta meg pályaválasztását – Empátia nélkül nem lehet segíteni az egészségügyben

Bár szülei egész más pályára szánták, ő kislány korától hajthatatlan volt. Egy baleset miatt került a Gyermek Egészségügyi Központba, ott tapasztalta meg mennyire fontos a gyógyulni vágyóknak az emberséges bánásmód, és hogy milyen gyönyörű hivatása van az ott dolgozóknak.  A döntés megszületett és Dargai Márta, aki ma a B-A-Z Megye Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum asszisztense, ennek a hivatásnak szentelte életét.

Oldalak

Feliratkozás RSS - A mi kórházunk csatornájára