Egészségmegőrzés

Hőség – már a testünk is jelez, mert veszélyben vagyunk!

Nemcsak a bőrünk, de a szervezetünk számára is vészhelyzet a hőség, amely az előrejelzések szerint a következő napokban várható. A Magyar Kardiológusok Társasága egészségeseket és szívbetegeket is óva int a kánikulában: 11 és 15 óra között ne legyünk napon, mert a leégés mellett hőgutát is kaphatunk, keressünk árnyékot és folyamatosan ügyeljünk a víz- és sópótlásra! A rendszeres gyógyszerszedők pedig mindenképp konzultáljanak orvosukkal - a meleg ugyanis azok hatását is módosíthatja.

Az idén is sikere volt az Év védőnője pályázatnak – interjú Csordás Ágnessel az egyesület elnökével

Száz évvel ezelőtt elsősorban a csecsemőhalandóság csökkentése volt a célja a védőnői szolgálatnak. Az eltelt évek során sok minden változott, a védőnők legfontosabb feladata jelenleg az, hogy a gyermekek egészségének fejlesztését és a test fejlődését elősegítsék. A védőnői szolgálathoz hasonló intézmény egyébként nincs máshol Európában, ezért is érdemelte ki a hungarikum jelzőt. A hivatás szépségéről és gondjairól is kérdezte az Év Védőnője pályázat kapcsán az egyesület elnökét Csordás Ágnes a Csillagpont Rádió szerkesztő-riportere Monos Márta.

Óvintézkedést és lábtornát javasol a szakember – Utazás előtt a trombózis veszélyeiről

A meleg időben kitágulnak az erek, jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött. A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint kétezer embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája.

Óvjuk a gyerekeket a cigarettafüsttől - veszélyesebb, mint gondolnánk!

Már önmagában az, ha a fiatal a dohányfüst közelében van, betegségeket okozhat. A dohányzó felnőtt közelében felnövő gyerek könnyebben lesz a káros szenvedély rabja, ráadásul a passzív dohányzás jelentősen növeli a fiatalkori szívinfarktus kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága a Dohányzásmentes Világnap alkalmából most kiemelten a gyerekek, tinédzserek védelmében emel szót, és kéri a felnőtteket, szülőket: óvják a fiatalokat!

Füst-nélkül Élők Közössége Sárospatakon – Ötven diák ünnepélyes eskütétele a Bodrog parti városban

A dohányosok nagy többsége már 18 éves kora előtt kipróbált valamilyen dohányterméket. Elsősorban ezt szeretné megelőzni a FÉK, amelynek kitalálója a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium ma már nyugalmazott tanára, Szajkó József.

Május 22. az Európai elhízás ellenes nap - A szénhidrát a legnagyobb ellenségünk

Május 22. az Európai elhízás ellenes nap. A felnőttkori egészséget a gyermekkorban kell megalapozni, ekkor van lehetőség a krónikus betegségek megelőzéséhez, hiszen felnőttkorban már csak a kialakult szövődmények gyógyítására van lehetőség – mondta el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvosa. Dr. Horváth Ágnes kiemelte, hogy több mint 20 éve foglalkoznak kardiovaszkuláris prevencióval. Az elhízott gyermekek fogyását a mozgás és a napi ötszöri étkezés áll  hivatott garantálni. 

Family Perfect Day – Június 10-én együtt mozoghatnak a Családok

A mozgás, az egészségmegőrzés, az egészségfejlesztés és a prevenció a célja az idei Family Perfect Day-nek, no meg az, hogy az emberek figyeljenek magukra a különböző szűréseken. Az egész napos fitness-, egészség-, szépség- és divat- fesztiválnak június 10-én, Miskolcon a Generali Aréna Miskolci Sportcsarnok ad otthont.

Tekerj a természetért!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében kerül megrendezésre 2017. május 27-én immár 19. alkalommal a Bükk-Aggtelek kerékpártúra. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 40 éves jubileuma alkalmából rendhagyó túra indul Aggtelekről, mely Szilvásváradon zárul. Várunk minden biciklizni vágyót és természetet kedvelőt!Tekerj a természetért!

Információs pontok is segítik a gyógyulást – Újdonság a függőség-ellenes programban

A Szerencsejáték Zrt. És az Ökumenikus Segélyszervezet internetes felmérése szerint, sokan még mindig csak rossz szokásnak tekintik a szerencsejáték-függőséget, noha ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség. Az érintettek, egyedül ritkán képesek megtalálni a kiutat. Nekik segítenek a „Játék határokkal” elnevezésű függőség-ellenes program részeként létrehozott információs pontok, amelyek immáron hazánk hét városában működnek – mondta el a Csillagpont Rádió műsorában Figeczki Tamás, a program szakmai vezetője.

Május a vérnyomásmérés hónapja!

Május a vérnyomásmérés hónapja!

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2017 májusára. 

A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált magas vérnyomás veszélyeire, kellő időben történő felismerésére és megelőzésére.

A Egészségügyi Világszervezet minden év május 17.-ére hirdeti meg a Hypertonia Világnapját, mely most kiegészül egy egész hónap vérnyomásmérési programjával.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészségmegőrzés csatornájára