Egészségmegőrzés

Felsőoktatási Véradó Hetek – Miskolc április 14-15.

Véradásra hívja a Magyar Vöröskereszt a Miskolci Egyetem hallgatóit és dolgozóit! Április 14-én és 15-én, 9:30 és 13:30 között az egyetem területén ismét lehetőség nyílik arra, hogy bárki segíthessen – egyetlen véradással akár három élet is megmenthető. A véradók idén is értékes nyereményekkel gazdagodhatnak, a kampány végén fesztiváljegyek és bérletek találnak gazdára.
A két hónapos kampány az egész éven át tartó Felsőoktatási Véradóverseny kiemelt programja.

Egészségmegőrzés

Tízből négy magyar nem szokott minden nap reggelizni, viszont a többség számára a húsvéti reggeli kihagyhatatlan, amit ráadásul – a hétköznapok magányos étkezéseivel szemben – jellemzően családi körben fogyasztanak el – derült ki egy friss, országos kutatásból....

Merkely Béla

A mára már krónikus betegségként elismert obezitás (elhízásbetegség) bizonyítottan közel 200-féle szövődmény kialakulásának fokozott kockázatával jár, mint például a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy a daganatos elváltozások – hívták fel a figyelmet...

Hazánk és más országok fogászati állapota aggodalomra ad okot, mivel folyamatosan romló tendenciát mutat az elmúlt évek statisztikái alapján.

Napjaink egyik legjelentősebb járványává nőtte ki magát az obezitás: világszerte több mint 1 milliárd, hazánkban több millió ember küzd elhízással vagy túlsúllyal, és az előrejelzések szerint 2035-re a Föld lakosságának több mint felét érinti majd a probléma....

Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne ennünk, sajnos a magyarok egy főre jutó halfogyasztása messze az európai átlag alatt marad a kb. 7 kg/fő mennyiséggel.

Egy nemrég végzett kutatás szerint a jelenleg alkalmazott antibiotikumok 50 százaléka hatástalan – ez pedig a kórokozók ellen alkalmazott gyógyszerek indokolatlan használatának is köszönhető.

Sokak fejében a nyaralás gondolata együtt jár a finomabbnál finomabb ételek és guszta koktélok sorával, azonban a vegánok vagy más speciális étkezést folytatók számára a külföldi utazás sokszor inkább stresszt jelent.

A Mentor Palánták Kortárs Oktatási Program jellegzetessége az innovatív módszerében rejlik. Eszerint szinte azonos életkorúak adják át egymásnak az egészséges és fenntartható táplálkozásról szóló tudást.

A lecsó a magyar konyha egyik ikonikus fogása, amelyet vélhetően az 1870-es években itt megtelepedett bolgárkertészek hoztak be a hazai gasztronómiába.

A nyári vakációt általában mindenki az önfeledt jókedvvel, vidám családi és baráti nyaralásokkal, pihenéssel és töltődéssel asszociálja. Azonban sokaknak pont ez az időszak hoz fel olyan önismereti témákat és elakadásokat, amelyekkel érdemes foglalkozni.