Egészségmegőrzés

Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig - ahogy egy kémikus látja

A Miskolci Akadémiai Bizottság előadótermében egy izgalmas kérdéseket feszegető előadást hallgathattak meg az érdeklődők 2017. november 29-én.  Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig ahogy egy kémikus látja címmel Dr. Fábián István a  Debreceni Egyetem tanszékvezető, egyetemi tanára beszélt arról, hogyan értékeli a tudomány  azokat a  különlegesnek titulált termékeket melyeket igen nagy lelkesedéssel reklámoznak időről időre az ezekre szakosodott kereskedelmi kis vagy éppen nagyvállalatok. 
A szerkesztő Soós András. 

„Szívod? Megszívod!” - avagy a dohányzás ártalmairól dr. Fejes Kingával

dr. Fejes Kinga hódmezővásárhelyi fül-orr-gégész adjunktus országjáró prevenciós előadássorozatot indított, melyben a dohányzás ártalmaira hívja fel a fiatalok figyelmét. Előadásban megrázó gondolatok és képek is helyet kapnak, elrettentve a hallgatóságot.

Hogy miért?

Egy kis statisztika:

  • Magyarországon 19 percenként hal meg egy ember a dohányzás okozta mellékhatásként
  • A passzív dohányosok 21 százaléka kap tüdődaganatot
  • A véglegesen leszokók aránya CSUPÁN 1 %!

Társadalmi és egyéni felelősség a rák ellen

A Magyar Rákellenes Liga Mit tehetünk, mit tehetek a rák ellen társadalmi és egyéni felelősségvállalás roadsohja utolsó állomásához érkezett. A Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában 2017. december 7-én tartották a záró rendezvényt.   Az érdeklődők színvonalas előadásokat hallgathattak a témában. Az egyik igen súlyos mára már népbetegségnek számító tüdőrák kialakulásának kockázatairól tartott előadást a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórház Tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa Dr. Csánky Eszter.

25 éves a Szeretet Alapítvány Miskolcon – Felnőtté váltak már az otthon egykori lakói

Ebben az esztendőben ünnepelte 25. születésnapját Miskolcon a Szeretet Alapítvány. Nevéhez fűződik a Csilla Bárónő Szeretetotthon alapítása és működtetése. Ehhez persze nem csupán anyagi háttér és szakmai tudás, hanem amint azt Tóthné Molnár Katalin igazgatónő is elmondta a Csillagpont Rádió műsorában, szeretet és empátia is szükségeltetik. Olyannyira, hogy akiben ez nincs meg, az nem marad a „pályán”. Az otthonnak jelenleg 44 lakója és 36 dolgozója van. Milyen körülmények közt élnek, mi jellemzi mindennapjaikat?

„Sokszínűség” negyedszer – Civil szervezetek bemutatkozása

Milyen segítséget kaphatnak a demens betegek hozzátartozói egymástól, a szakemberektől az Alzheimer Caféban? Hogy lehet bejutni a miskolci Erzsébet Hospice-ba? Mit tehetünk annak érdekében, hogy az önkéntesség generációkat átfogó feladattá, gyakorlattá váljon? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphattak mindazok választ, akik részt vettek a közelmúltban a Miskolci Egészségügyi és Szociális Civil Műhely „Sokszínűség” elnevezésű rendezvényén a borsodi megyeszékhelyen.

A jóga, mint életforma

Soós László miskolci jógaoktató több mint 25 éve elkötelezett híve ennek az ősi  mozgásformának. Ő maga is lelkesen gyakorolja és tanítja egyéni és csoportos formában egyaránt. A Csillagpont Rádiónak azt is elárulta ő maga miért fordult a jóga felé, mit kapott tőle, hogyan alakult át az élete. Szász Anikó riportjából az is kiderül, mit adnak nekünk a különböző jógautak.      

Lassítsunk! Fékezzünk! Kerüljük és tanuljuk meg kezelni a stresszt! – Erre figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága

Az állandó feszültség még a gyerekkori elhízásnál is komolyabb kockázati tényező. Ezt igazolták egy 52 országra kiterjesztett vizsgálat eredményei. A kutatás során az is kiderült, hogy a munkahelyi állandó stressz-hatásnak kitett dolgozók infarktuskockázata, kétszerese az átlagos körülmények között dolgozókéhoz képet. Egy váratlan trauma, az állandósuló rohanó, leterhelt életmód, mind-mind okozat stresszt és a következmény tragikus lehet.

Movember - az ország egyik legismertebb prevenciós kampánya a férfiak egészségéért

A Movember mozgalom célja, hogy felhívja a magyar férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok –  elsősorban a 40 év felett szinte kötelezően ajánlott prosztatavizsgálat – fontosságára. Az elmúlt évek sikerének könyvelhető el, hogy a magyar Movember kampány az ország egyik legismertebb prevenciós kampányává nőtte ki magát. Az Első Miskolci Lions Klub is csatlakozott az akcióhoz, 2017. november 25-án 9-14 óra között Miskolcon a Technika Háza előtt két szűrőbuszban lehetőséget biztosítanak ingyenes szűrővizsgálatra (vérvétel és vizsgálat).

COPD Világnap

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség, a TÜDŐFOGYATKOZÁS) az egyik leggyakoribb betegség a világon. A WHO becslése szerint mintegy 64 millió ember szenved tőle és 2030-ra várhatóan a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok világszerte, az agyvérzés és a szívinfarktus után. 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészségmegőrzés csatornájára