Egészségmegőrzés

Jó tanácsok egy dietetikustól - interjú Suszterné Hegyi Erzsébettel

Meglehetősen szokatlanul kezdődött a beszélgetés Suszterné Hegyi Erzsébettel, az FMC Nefrológiai Központjának dietetikusával a Csillagpont Rádió vendégével, aki adás előtt a szerkesztőség valamennyi tagjáról „felvette” az adatokat. Magasság, testsúly, derékméret, karizom vastagság stb., amelyek szükségeltetnek a testtömeg-index, azaz a BMI kiszámításához. Ez egyébként valójában nem más, mint az elhízás számszerűsítése, amelyre szükség van ahhoz, hogy kiderüljön túlsúlyos-e valaki vagy sem.

Fitnesz gépek a megyei kórházban

Fitnesz gépek várják a B-A-Z megyei kórház és Egyetemi Oktatókórház Csillagpont épülete előtt a látogatókat és a betegeket. A március 21-én átadott egészségfejlesztő gépek jó lehetőséget adnak arra, hogy ilyen módon is ösztönözze az embereket a sportra. A megyei kórház szabadidő parkjában, két másik gép is elhelyezésre került, melyeket a létesítményben dolgozók és családtagjaik használhatnak ezen túl.

Mit csinál egy utazásorvos? - interjú Dr. Felkai Péterrel

Dr. Felkai Péter utazásorvos volt a Csillagpont Rádió vendége. Az SOS Hungary orvosigazgatója elmondta: az utazók ellátásával foglalkozók feladata kettős: megelőző tanácsokkal segíteni a hozzájuk fordulók zavartalan külföldi pihenését, másrészt a betegen visszatérő utazók egészségének helyreállítása. Interjúalanyunk, aki a betegek külföldről való hazaszállításának nemzetközi szakértője, többek között egy fiatalember emlékezetes hazaszállításának élményeit is megosztja hallgatóinkkal. A riporter Szász Anikó.

Mit jelent az onkopszichológia? - interjú dr. Riskó Ágnessel

A pszichoonkológia – vagy más néven onkopszichológia - az onkológia tudományának alterülete, és elsősorban a daganatos betegségek két fő dimenziójával foglalkozik: egyrészt a daganatos betegség betegre gyakorolt hatásaival, a hozzátartozók és a gyógyító személyzet lelki működésével, másrészt pedig azzal, hogy mi a szerepe a pszichológiai és a viselkedésbeli tényezőknek a daganatos betegségek kialakulásában és túlélésében. A téma hazai szaktekintélyével dr. Riskó Ágnes klinikai szakpszichológussal Szász Anikó beszélgetett.

IV. Érszűkület Nap Miskolcon - ingyenes szűrővizsgálat volt a Plázában

A mai nap folyamán a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében országszerte 6 helyszínen, köztük a Miskolc Plázában tartanak szűréssel egybekötött felvilágosítást az érszűkülettel élők, illetve az érdeklődők számára. Idén külön figyelem irányul a cukorbetegekre, lévén az érszűkülettel kapcsolatos amputációk nagy részét a diabétesszel élőkön végzik. A helyszínről Németh Csaba tudósította a Csillagpont Rádiót, beszélgető társa Dr. Mátyás Lajos érsebész főorvos volt.

IV. Érszűkület Nap a Plázában

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként idén negyedszerre rendezi meg az országos Érszűkület Napot országszerte hat helyszínen, köztük a Miskolc Plázában. A szervezők az előző évekhez hasonlóan ingyenes méréssel, önpulzusmérés oktatással, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várják az érdeklődőket. Ez évben külön figyelem irányul a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel a lábakon történő amputációk felét diabéteszes betegeken végzik el.

 

Érszűkületi Nap - ingyenes szűrővizsgálat csütörtökön a Plázában

Magas vérnyomás, koleszterin-szint, családi előfordulás, életkor előrehaladása. Mind-mind rizikófaktorai az érproblémák kialakulásának, amelynek megelőzésére elsősorban az egyén hivatott. Ám hivatottak a szakemberek is, akiknek segítségével időben felismerhető a baj, ezáltal megakadályozható a végtag amputáció, amelynek száma hazánkban kétszer annyi, mint a szomszédos országokéban.

Boldogság órák a Diósgyőri Szent Ferenc Római katolikus Általános Iskolában

A tavalyi siker után az idén ismét elindították a boldogság-órákat a Diósgyőri Szent Ferenc Római katolikus Általános Iskolában. Ennek tapasztalatairól is kérdezte az intézmény igazgatóját Budáné Tóth Gabriellát és a program vezetőjét Péliné Skarbik Andreát a Csillagpont Rádió stúdiójában a szerkesztő Monos Márta.

Támogatja a miskolci önkormányzat a bárányhimlő elleni oltást

Olcsóbb lesz a bárányhimlő elleni védőoltás a miskolci első osztályosoknak. Az oltási költségek kétharmad részét átvállalja az önkormányzat, így a szülőknek csak ötezer forintba kerül a két vakcina. A bárányhimlő a leggyakoribb fertőző betegség hazánkban. Az ártalmatlannak gondolt fertőzés a maradandó hegek mellett idegrendszeri szövődményeket, de akár vérmérgezést is okozhat.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészségmegőrzés csatornájára