Egészséges életmód

Egészséges tízórai, uzsonna - Antal Emese dietetikus, szociológus tanácsai

Antal Emese dietetikus, szociológus a TÉT platform szakmai vezetője arra vonatkozóan ad jó tanácsokat, hogy milyen legyen az egészséges tízórai és uzsonna, amit iskolás gyermekeink táskájába csomagolunk. A riporter Szász Anikó.   

Becsengettek - A családpedagógus szerint gyermekeinket időben fel kell készíteni az iskolakezdésre

Megkezdődött a 2017/18-as tanév.  Mintegy másfél millió gyermeknek csengettek be szeptember 1-jén. A családpedagógus  szerint gyermekeinket időben fel kell készíteni az iskolakezdésre. Gécziné Galla Krisztina a Csillagpont Rádiónak elmondta: a szülő-gyermek-pedagógus intézményrendszer meghatározó egységet képez, s ahhoz, hogy sikeres, eredményes, jóhangulatú és boldog legyen a tanévkezdés, mindannyiunk harmonikus együttműködésére van szükség. Az optimális iskolakezdésről Szász Anikó kérdezte a szakembert.    

Biogazdálkodás vagy elégséges, de silányabb élelmiszer

Környezet  tudatosság és az ehhez kapcsolódó gazdálkodás.  Közkedvelt és csalogató termékeladó szó lett mára a bio. De mitől is bio az a bizonyos termék amit a gazdaságokban előállítanak?  A földnövekvő népessége egyre több táplálékot kíván. Lehet-e a biogazdálkodással az éhes szájakat betömni? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Soós András a stúdióban az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány szakmai vezetőjével Lenkey  Péterrel.
 

Fogyasszunk naponta 3x3 féle zöldséget és gyümölcsöt

Fogyasszunk naponta 3x3 féle zöldséget és gyümölcsöt. Erre buzdít a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idén 25 éves fennállását ünneplő szervezet elnökével Ledó Ferenccel sokrétű tevékenységükről beszélgettünk a Csillagpont Rádióban. A riporter Szász Anikó.    

Lassíts, hogy jobban megbecsüld az életet! – Lázadás a túl mozgalmas stílus ellen

„Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?” – Antoine de Saint-Exupérytől származik az idézet, amely a nemzetközi slow mozgalom lényegét ismertető írás bevezetőjeként olvasható. A slow filozófia korábban az étkezés, manapság viszont már egyre inkább a lassú városi életmód területén vált igazán kidolgozottá. Olyan emberek spontán találkozásából és alulról jövő kezdeményezéséből áll, akik fontosnak tartják a lassítással kapcsolatos gondolatok elterjesztését a világban.

Mit, miből és mennyit együnk vagy igyunk? – Az „Okostányér”majd segít

Az "az vagy, amit megeszel" elvvel nehéz vitába szállni, hiszen a helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben köztudott és bizonyított. Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Nos, ehhez adhat segítséget az a táplálkozási ajánlás, amelyet Okostányér néven adott ki a Magyar Dietetikusok országos Szövetsége.

Csakrák, meridiánok és holdüdvözlet - A jog után a japán masszázs-technika gyakorlása következett

A Jumeiho vagy japán masszázs, egy keleti masszázs technika. Elsődleges célja a vázszerkezeti egyensúly és szimmetria visszaállítása, a harmonikus energia- és vérkeringés megteremtése, az öngyógyító erők serkentése, valamint az izmok lazítása-nyújtása. Tehát nem csak a tünettel, hanem elsősorban az azt kiváltó ok megszüntetésével foglalkozik. Ezt a tudományt sajátította el és gyakorolja, illetőleg adja tovább dr. Korányi Mariann, aki 25 évi ügyvédi munka után döntött úgy, hogy „karrier-szünetet” tart. Járt Burmában, a Shaolin-völgyben és a Gangesz partján.

II. Miskolci Örömünnep

Délelőtt szikrázó napsütés, óriási érdeklődés, délután izgalom, majd némi csalódottság, hiszen jött a vihar és emiatt kissé átrajzolódott a II. Miskolci Örömünnep kínálata. Sokan látogattak el július 8-án a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjába, mely otthont adott a rendezvénynek, maga a művelődési ház pedig menedéket a résztvevőknek a hirtelen jött vihar elől. A kettő között készült összeállítás – amelyet a helyszínen készített Monos Márta -  remélhetően ízelítőt ad az esemény hangulatából. 

Nyári étkezési tanácsok - Íme a szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás, amely kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében az év valamennyi napján fontos. Az Antal Emese dietetikussal készült beszélgetésünkből kiderül, mit tehetünk ennek érdekében nyáron. A táplálkozási szakember hangsúlyozza hogyan és mivel etessük vakációs gyermekeinket.
A riporter Szász Anikó.

Mélymulcsolás, permakultúra, fenntartható falu - Interjú az ismert ökológussal, dr. Gyulai Ivánnal

A permakultúra, fenntartható termesztési rendszerek létrehozása, amelyek harmóniában léteznek a természettel, minimális munkabefektetést, külső erőforrás-bevitelt igényelnek, és nem károsítják a környezetet. Ez e kultúrát alkalmazó hazai és külföldi gazdálkodók találkoznak és tanácskoznak július 11-12 és 13-án az öko-faluban, Gömörszőlősön. A cseh, szlovák, ukrán, lengyel és magyar gazdálkodók konferenciája kapcsán beszélgetett dr.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészséges életmód csatornájára