Gyógyászat

Jó hír a pikkelysömörtől szenvedőknek - Miskolcon is „fényfürdőzhetnek” a jövőben

Évszázadok óta ismert és alkalmazott a Holt-tenger klímájának kedvező hatása a különböző bőrbetegségek kezelésében. A gyógyulásban a napfény és a különleges ásványi anyag összetételű, nagy sótartalmú víz egymás hatását erősítik. Nos, ezt teszi elérhetővé a TOMESA szinkron fény-fürdőkezelés, amely mesterségesen teremti meg a holt-tengerihez hasonló körülményeket.

Reumatológiai betegségek - interjú Dr. Kardos Zsófiával

Szinte bizonyos hogy a kor előrehaladtával mindenkinél jelentkezni fog az itt fáj, ott fáj szindróma.  A reumatológiai eredetű betegségek elérnek minket.  Van azonban megoldás a folyamat csökkentésére és a tünetek enyhítésére is.  A  B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház reumatológus adjunktusával Dr. Kardos Zsófiával beszélgetett Soós András.
 

Akadályok az egy napos sebészeti ellátás útjába - Elsősorban a finanszírozáson múlik

Azok a sebészetek, amelyek nem kórházban vagy kórházi szakrendelőben, hanem önállóan működnek, versenyhátrányban vannak. Ezért mielőbb szükség van a jelenleg érvényben lévő jogszabály módosítására. Ez persze csak egyik feltétele annak, hogy az egy napos sebészeti ellátás széles körben elterjedjen hazánkban is. A modern egészségügy ugyanis efelé halad, hiszen olcsó, gyors és hatékony, ráadásul jól programozható ellátási forma. Dr.

Gombnyomásra működő vércukornapló – Könnyebbség a cukorbetegeknek, segítség az orvosoknak

A mobiltelefon használata életünk minden területére kiterjed. Ha a diabetes, vagy a vércukor ellenőrzés szavakra keresünk telefonunk alkalmazások keresésére szolgáló felületén, számos ingyenes és fizetős applikációt találunk. Ezek többsége egyelőre a vércukor-eredmények manuális naplózását igényli, van azonban már olyan készülék is, amely hozzákapcsolható a telefonhoz és online továbbítja az akkor éppen mért eredményt.

Stúdiónk vendége volt - Dr. Kardos Zsófia reumatológus adjunktus

A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Semmelweis-napi ünnepségén 2017. június 30-án elismeréseket és kinevezéseket vettek át dolgozóink. Dr. Kardos Zsófia reumatológus adjunktusi kinevezését is ezen a napon vette át. A doktornő a Csillagpont Rádió vendége volt, ahol Soós András szerkesztő riporterrel beszélgetett, hivatásról, családról.

Stroke és tudomány – Mérnökök, informatikusok és orvosok közösen kutatnak

Hogy kerül egy mérnök az agyi értágulatok kutatásának közelébe? A magdeburgi egyetem kutatója, Dr. Janiga Gábor esetében egyszerű a válasz: a mérnöki áramlástani kutatások vezették az agyi véráramok orvosi modellezésének területére. A több mint egy évtizede Németországban élő és dolgozó kutató a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház orvosaival is együttműködve ma már nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket ért el. Dr. Janiga Gábort kutatásairól, életútjáról Németh Csaba kérdezte.

Filmsorozat hatására választott hivatást – Beszélgetés az „ébredő szoba” egyik őrével

Csaknem harminc esztendeje, hogy megkezdte munkáját az egészségügyben Sztaniszlovszki Erzsébet, a B-A-Z Megyei Központi Kórház Fül-Orr-Gége és Fej-Nyak Sebészeti Osztályának részlegvezető ápolója. Azon az osztályon, ahol jelenleg is dolgozik. Igaz időközben volt egy-két változás, egy-két költözés. A Semmelweis Napi ünnepségen Főigazgatói Elismerésben részesített szakdolgozóval Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádióban. 

Mit, miből és mennyit együnk vagy igyunk? – Az „Okostányér”majd segít

Az "az vagy, amit megeszel" elvvel nehéz vitába szállni, hiszen a helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben köztudott és bizonyított. Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Nos, ehhez adhat segítséget az a táplálkozási ajánlás, amelyet Okostányér néven adott ki a Magyar Dietetikusok országos Szövetsége.

Jön a Mihalicza-ösztöndíj - Az ápolói mesterképzésre jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány

a fotó illusztráció, forrás: internet

A szeptemberben induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésre (MSc) jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, a Mihalicza-ösztöndíj 1 milliárd 150 millió forintos keretösszeggel pályázható. Hozzátette: a képzés első félévében az ösztöndíj mértéke 640 ezer forint is lehet, a második félévtől pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeget lehet elnyerni.

Migrén kutatás - Magyar orvosok sikere

A Szegedi Tudományegyetem agykutatói a tanulás korlátairól és a migrén okozta károkról a fejfájáskutatás vezető lapjában adták közre publikációjukat. A maga nemében egyedülálló vizsgálat jelentőségéről, eredményeiről dr. Nagy Attila a SZTE ÁOK Élettani Intézetének egyetemi docense beszélt a Csillagpont Rádió munkatársának. A riporter Szász Anikó.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyógyászat csatornájára