Gyógyászat

Helyes táplálkozás és mozgás az ellenszere – Amit az inzulinrezisztenciáról tudni kell

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, amikor a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin nevű hormon hatásával szemben, ami a vércukor sejtbe jutását segítené. A szűken vett kórélettani folyamat mellett értik rajta az inzulinrezisztencia hatására bekövetkező tünet-együttest, kórállapotot is. Az inzulinrezisztencia leggyakoribb formájában sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél fejlődik ki, a gyakorlatban leginkább a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapotként ismert.  Mondta el a Csillagpont Rádió műsorában dr.

Gyógyászat

Minden évben március 21-én tartjuk a Down szindróma világnapját. Az egynapos esemény igyekszik ráirányítani a figyelmet azokra a családokra, ahol Down gyermeket nevelnek, az ő mindennapos problémáikra fókuszál.

Fejfájás, epilepszia, autizmus – avagy színes gyermekneurológia. A Magyar Gyermekneurológiai Társaság 43. Kongresszusa ezúttal Miskolcon kerül megrendezésre április 4-6-a között.

A szeptikus betegek túlélési esélyeinek növelésére az országban az elsők között alkalmazzák a CytoSorb-bal végzett vértisztító eljárást az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. Prof. dr.

Új rendelő helyiségekkel és eszközökkel bővült a kardiológiai szakellátás Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

A proktológia a gyógyászatban azon kevés szakterületek egyike, ahol nagyon sokat számít a beteg lelki, „izgalmi” állapota. A megfelelő diagnózist felállítani azonban az asztalnál ülve „csak beszélgetve” sajnos nem elég. Dr.

A gyógyszer-hamisítás az egyik legnagyobb illegális üzlet, amely ellen az Európai Unió már csaknem tíz éve küzd.

Hepatitisz, HPV, TBC. Bármelyik fertőzés előfordulhat a mindennapi praxisban. Mi a teendője ilyenkor a fogorvosnak? Mikor kell változtatni a kezelésen vagy éppen a beavatkozás időtartamán? Hogy kerülhetnek be a fertőzések a rendelőkbe és miként kell védekezni ellenük...

Rágás közben rendkívüli terhelés éri a fogakat, az állkapocsízületet és az ízületet mozgató izmokat. Ez a terhelés az evéshez kapcsolódóan naponta minimum 20-30 percig is jelen van.

Az ápolók előtt tisztelegtünk szerte az országban február 20-án, megköszönve áldozatos munkájukat mely nélkülözhetetlen mindazoknak, akik betegséggel küzdenek. A B.-A.-Z.

Az ország egyik legnagyobb idegsebészeti osztálya Miskolcon működik. Regionális centrumként, amely egy magasabb szintű ellátást feltételez, mint a kisebb osztályokon. A központi kórház idegsebészeti osztályának vezetője dr.