Gyógyászat

Breitenbach Sándor műszaki igazgató volt stúdiónk vendége

Hat telephely kórház, 42 gépjármű, több mint 100 lift 30 ezer orvosi berendezés – műszaki szempontból számokkal így is jellemezhető a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemei Oktató Kórház. Breitenbach Sándor műszaki igazgatóval Németh Csaba beszélgetett a gyógyító munka hátterében lévő műszaki üzemeltetés feladatairól. A beszélgetésben szó volt a napi karbantartási feladatokról, a GYEK fejlesztéséről és a különböző felújításokról is. DE azt is megtudhatják milyen hiányszakmák dolgozóit keresi a kórház.

Tizenévesen határozta el, hogy gyógyszerész lesz – Pro Urbe díjjal ismerték el dr. Tantó Miklós munkáját

A gyógyszertár ma már olyan helye mindennapjainknak, ahol nemcsak a gyógyuláshoz szükséges szerekhez juthatunk hozzá, hanem a betegségek megelőzéséhez, az egészséges életforma kialakításához is ötleteket kaphatunk. A megfelelő életminőség megőrzése egy életre szóló feladat.

A magyar szívgyógyászat a világ élvonalában

Kevesebb, mint fele annyi beteget veszítünk el szívinfarktusban, mint 15 évvel ezelőtt, vannak a szívgyógyászatban területek, amiben előrébb járunk, mint Anglia, Belgium vagy Franciaország, például Magyarországon működik Európa második legtöbb szívátültetést végző Szívgyógyászati Klinikája. Ugyan szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságában világviszonylatban szinte a legrosszabbak vagyunk, annak kezelésében, gyógyításában a világ élvonalához tartozunk.

Kisöccse betegségekor határozta el, hogy orvos lesz – Díszpolgárrá avatták a gyógyító orvost

Magas szakmai felkészültség, szilárd emberi tartás, energikus magatartás és empátia jellemzi a nyugalmazott főorvosnőt. Magánemberként optimista, vidám, kiegyensúlyozott, játszani és kikapcsolódni is tudó ritka egyéniség. Öt évtizede gyógyítja a betegeket D. Nagy Dezsőné Dr. Sági Ilona ideggyógyász-neurológus, a Csillagpont Rádió csütörtöki vendége. Munkája elismeréseként, május 11-én, Miskolc Város Napja ünnepén vette át a kitüntető díszpolgári címet. 

HYD - új sikerek

A világon először alkalmazzák a deutériumot diagnosztikai markerként a kaliforniai Santa Monicában tavaly ősszel megnyitott Cignature Health Diagnostics nevű klinikán.

A HYD rákkutató és gyógyszerfejlesztő kft évek óta folytat vizsgálatokat a csökkentett deutérium tartalmú vízzel. Céljuk hogy a rákgyógyításban elismert terápiaként használják a csökkentett deutérium tartalmú vizeket, majd később egy gyógyszer kifejlesztésével a betegek gyógyulási esélyeit is növelni szertnék.

Újszülött melegítőt kapott a GYEK

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Koraszülött-Újszülöttpatológiai Osztálya újabb eszközzel gazdagodott az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület gyűjtése és adományozása jóvoltából. 

Az adományozás alkalmából szervezett rendezvényen Nagy István elnök adta át a babamelegítő ágyat prof. dr. Barkai Lászlónak a Gyermekegészségügyi Központ vezetőjének és  Dr. Szűcs Ildikónak, a Koraszülött-Újszülöttpatológiai Osztály osztályvezető főorvosának.

Rohamosan javulhatnak a szívbetegek életesélyei

Európa vezető szívgyógyászai jöttek el a Magyar Kardiológusok Társaságának 60., jubileumi, eleddig legnagyobb és legsikeresebb konferenciájára, Balatonfüredre, ahol a kardiológia valamennyi szintjén dolgozó szakemberek cserélhették ki tapasztalataikat. Az előadók számos áttörést jelentő kezelésről is beszámoltak a szakmai ,,csúcstalálkozón”.

Csökkent a kórházi várólisták hossza és a várakozási idő is

Nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, 2012-ben több mint 70 ezren voltak a várólistákon, ez a szám mára 28 ezer alá mérséklődött. Hozzátette: 2013-tól 2017-ig összesen 17,2 milliárd forint többletforrást biztosítottak a várólisták csökkentésére.

A GYEK egészének elismerése a nekem adott díj – Kulin László emlékérmet kapott Prof. Dr. Barkai László

A GYEK egészének elismerése a nekem adott díj – mondta Prof. Dr. Barkai László a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ igazgatója, amikor a Magyar Gyermekorvosok Társaságának Északkelet-Magyarországi Tudományos Ülésén átvette az idei év Kulin László emlékérmet. Szerinte a díj a szakma elismerése annak a jó gárdának, aminek tagjai a GYEK-ben dolgoznak. (fotó: mikom)

Egyre kevesebb ápoló dolgozik a hazai szakellátásban – béremelés és ingyenes képzés lehet a megoldás

Nem könnyű feladat manapság az ápolói hivatás szépségéről és megtartó erejéről beszélni. Hiszen, a nem kis felelősséget, és gyakran nem csekély áldozatot igénylő munkáért járó anyagi juttatás – még a tavaly elindult több lépcsős béremelési program ellenére is – kevés. Nem véletlen, hogy jelenleg csaknem ötezer ápoló hiányzik a hazai kórházakból. Pedig munkájuk nélkül nem működhet az egészségügyi szolgáltatás. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezete 7200 tag érdekét képviseli.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyógyászat csatornájára