Gyógyászat

Szájsebészeti kórképek és a fogak megtartó kezelésének sebészeti módszerei

A szájsebészeten a fogászati kezelések során olyan műtéti beavatkozásokat végeznek, amelyeket az erre szakosodott orvos, vagyis a szájsebész végez. A szájsebészetet két fő területre lehet osztani: a klasszikusnak mondható dentoalveoláris sebészetre, illetőleg az arc-, állcsontsebészetre, azaz a maxillofaciális sebészetre. Dr.

Rákbetegeken spórol az állam? – Tiltakozás a tervezet ellen

Betegek, orvosok, gyártók és betegszervezetek körében egyaránt nagy vihart kavart a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legújabb, november elsejétől életbe lépő intézkedése, amelynek eredményeként egyes betegségek induló kezelésénél a terápiához rendelkezésre álló készítmények legolcsóbbikát kell alkalmazni. Rákbetegeken kezdenék a spórolást? A jövőben ugyanis a tüdőrákos, a vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy részének már nem az orvos választhatná ki, melyik terápia lenne számára a legelőnyösebb, hanem a NEAK.

Az orvos figyelme is gyógyít – A Michigani Állami Egyetem kutatásai igazolták

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, hanem a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Kutatások eredményeiből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolat olyan agyi válaszokat indít el, amelyek csökkentik a fájdalmat. Arra is fény derült, hogy a valóban a páciensekre figyelő orvosok betegei, jobb egészségi állapotban fejezik be a kezeléseket. A szakértelem és az empátia jelentőségéről kérdezte a Budai KardioKözpont szakemberét, dr.

Tisztelet a donoroknak, betegeknek, orvosoknak – Interjú Szalamanov Zsuzsával

"És megnyugtat a tudat, hogy a halál is az életet szolgálja." - Móricz Zsigmondtól származik az idézet, amelynél jobban, szeppen és találóbban talán nem is lehetne kifejezni a transzplantáció és szervátültetés lényegét. Az emberiség ősi álma volt, hogy eltávolíthassunk egy nem gyógyítható beteg szervet és azt egy egészséges szerv beültetésével pótoljuk. Az álom a szervtranszplantációval vált valósággá. Október második szombatja a Szerdonáció és Transzplantáció Világnapja.

A gyógyító lézer - Lágylézer készüléket adományoztak a kórháznak

Lágylézer készüléket kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Központi Fizioterápiás Szolgálata. A Safe Laser Trade Kft. képviseletében dr. Hegedűs György orvos, életmód tanácsadó, lézerhatás-kutató adta át a szakembereknek a terápiás lézerberendezést, amelynek jelentőségéről a Csillagpont Rádiónak is nyilatkozott.
A riporter Szász Anikó.
 

Október 10. - A Lelki Egészség Világnapja

Vajon mikor mondhatjuk, hogy egészséges a lelkünk? Egy biztos, nem elég az év egy napján foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ezt vallja a Kovács-Némethi Gabriella a A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának pszichológusa is. 

Miskolciaké lett „Az év dietetikai csapata” kitüntetés

Évente hétezer járó- és fekvőbeteg ellátása, tanácsadás, dokumentációk készítése, oktatás, szakrendelésekhez kapcsolódó gondozás és sorolhatnánk még tovább a feladatokat, teendőket, amelyeket a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Semmelweis Tagkórházának dietetikusai elvégeznek. S hogy milyen szinten? Annak bizonysága az elismerés. Elmúlt évi munkájuk alapján az idén övék lett „Az év dietetikai csapata” kitüntetés. Ebből az alkalomból beszélgetett a Csillagpont Rádió műsorában a csapat vezetőjével Gulyásné Debreceni Ildikóval a szerkesztő Monos Márta.

Őssejt terápia az ortopédia területén – Elkerülhető-e a protézis beültetése?

 A Lipogems – őssejt terápia olyan eljárás, amelynek során a páciensek saját zsírszövetéből kinyert őssejteket ültetnek be a kezelni kívánt területre, elősegítve ezzel az érintett területek természetes önregenerálódását.

Nemzetközi összefogás a veleszületett magas koleszterinszint ellen – A felismerés hiánya halált is okozhat

A familiáris hiperkoleszterinémia (veleszületett magas koleszterinszint: FH) globális egészségügyi problémát jelent, hiszen a világ minden részén előfordul. Hazánkban az érintettek száma 20-25 ezerre tehető, ám csupán alig egy százalékuk tud a problémájáról. Pedig a felismerés hiánya sokszor halálos kimenetelű.

Súlyos következménye lehet az érszűkület kései felismerésének - Interjú Mátyás Lajos angiológus-érsebész főorvossal

A szív és érrendszeri betegségeknek hazánkban évente hetvenezer áldozata van. Tízből 7-8 ember szenved különféle érbetegségben, az érszűkület pedig több mint négyszázezer felnőttet érint. Statisztikai adatokból ismert riasztó számok ezek, amelyek a valóságban ennél magasabbak. Hiszen sokan nem is tudják, hogy mondjuk a mozgásszervi bajokra utaló panaszok mögött valójában komoly érbetegség húzódik meg.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyógyászat csatornájára