Gyógyászat

A deutériumcsökkentő mechanizmusok és a daganatos betegségek - interjú dr. Somlyai Gáborral

A deutériumcsökkentő mechanizmusok jótékonyan hatnak a daganatos betegségek gyógyításában – interjú dr. Somlyai Gáborral, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójával. Az utóbbi időben felértékelődött az anyagcsere szerepe a népbetegségek kialakulásában. Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezetője több éve kutatja az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelre épülő ketogén-diéta, valamint a deutérium tartalmú víz, tumorra gyakorolt hatását.

Ariadné - magyar fejlesztésű vakvezető rendszer

A fogyatékossággal élő emberek számára az esélyegyenlőséget a fogyatékosság típusától függően különböző lehetőségekkel lehet biztosítani. A mozgáskorlátozottak számára gondos tervezéssel és kellő anyagi ráfordítással a fizikai akadálymentesítés biztosítható. A siketek és nagyothallók számára az információhoz jutást jeltolmácsok vagy szöveg feliratok segíthetik, így emberi segítséggel vagy számítógépes rendszerekkel a hallássérültek akadálymentesítése is megvalósítható.

Támogató légkör és esetmegbeszélés – interjú a háziorvosokat segítő Bálint-módszerről

Meglehetősen magányos munka a háziorvosé. Összehasonlítva a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó kollégáival, nincs kivel megbeszélni például, hogy mit tegyen azzal a betegével, aki mindig a rendelési idő végén esik be, aki nem követi az utasításokat, aki követelőző, aki maga akar diktálni. Ezt a magára hagyottságot is hivatott feloldani a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság. Elnöke, dr.

Fogszuvasodás - A leggyakoribb népbetegség

A leggyakoribb népbetegségnek számít a fogszuvasodás, az összpopuláció 80 százalékát érinti. Magyarországon a 12 éves korú gyermekeknek 3-4 szuvas foga van, a 65 év felettiek negyede csaknem teljesen fogatlan. Szakértő vendégünkkel e „fogas” kérdések, problémák megoldására kerestük a válaszokat. Szász Anikó beszélgetőpartnere dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője.      

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen

Újszerű megoldást találtak az Óbudai Egyetem mérnökei a látássérültek akadálymenetes közlekedésének biztosítására. Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A rendszert sikeresen tesztelték, amely jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van.

 

Húsvéti nyitvatartási rend a patikákban

Szombaton a szombati munkarendjük szerint tartanak nyitva a patikák, az ünnep többi napján csak ünnepi ügyelet lesz. Április 14-én pénteken, április 16-án vasárnap és 17-én hétfőn az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el a gyógyszertárak. Április 15-én szombaton a szombati munkarendjük szerint tartanak nyitva a patikák, zárás után pedig ügyeleti vagy készenléti szolgálat érhető el - tudatta közleményében a gyógyszerhatóság.

25 éves a Miskolci Autista Alapítvány miskolci otthona

Kezdetben öten laktak, ma már ötvenen a 75 dolgozót foglalkoztató Miskolci Autista Alapítvány Varga hegyi Családi Otthonában. A kuratóriumi elnökétől, Szalkainé Haraszti Krisztinától és Bohus Viktóriától, a Barka Szociális Farm menedzserétől az otthon negyedszázados létéről, pályázatokról és foglalkoztatási újdonságokról is hallhattak a Csillagpont Rádió hétfői műsorában. A riporter Monos Márta.

Kamarai díjjal ismerték el a 35 éves munkát - interjú Székely Attilánéval

Minden egy játékkal, egy piros lakk orvosi táskával kezdődött, amelyet karácsonyi ajándékba kapott hat éves korában Székely Attiláné, a miskolci Vasútegészségügyi Közhasznú Nonprofit Kft. Dolgozója. Erzsike legalább is így emlékezik vissza arra az időszakra, amikor eldöntötte az egészségügyben szeretne dolgozni és munkájával másokon segíteni. És az elhatározást tettek követték, amelyet olyan színvonalon végez azóta is. Bizonyság erre a közelmúlt átvett kitüntetése, amelyet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától kapott. A riporter Monos Márta.

Az izületi gyulladásos betegségekről - interjú Dr. Miksi Ágnes reumatológus szakorvossal

Az izületi gyulladásos betegségek – például a reumatodi arthritis is – akut és krónikus csoportba sorolhatók. Az akut változat mindig váratlanul jelentkezik, a krónikus pedig lassan, fokozatosan alakul ki. Gyulladáskor fokozódik az ízületi folyadék termelődése, emiatt megfeszül és megdagad az ízületi tok, és ez bizony erős fájdalommal jár. Mit lehet tenni ellene? Egyáltalán milyen kezelésekkel orvosolhatók az ízületi bántalmak? A kérdésekre választ kaphattak mindazok, akik figyelemmel kísérték a Csillagpont Rádió csütörtöki műsorát, amelynek vendége Dr.

Jön a non-doktori rendszer - ősztől próbaüzem Debrecenben, Szegeden és Pécsett

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer. A három vidéki orvosi egyetemen – Debrecenben, Szegeden és Pécsett – már ősztől elindul az idehaza kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzése, akik az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon. A képzés jelentőségéről, specialitásairól is tájékoztatta a Csillagpont Rádió hallgatóit szerdán délelőtt dr.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyógyászat csatornájára