Gyógyászat

A vények 99 százaléka felhőbe kerül – Sajátos „kerekasztal-beszélgetés” az e-receptekről

December 15. után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél- jelentette be az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint november elsejétől jelentősebb lassulások nélkül üzembiztosan működik az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér. Vajon egyetértenek-e az államtitkárral az érintettek? A választ megtudhatták a Csillagpont Rádió műsorából, amelyben dr. Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos elnökével, dr.

Újabb Baba-Mama kórtermek kialakítása a Gyermeksebészeti Osztályon

2011-ben kezdte meg a Baba-Mama kórtermek kialakítását az osztály működését segítő Alapítvány a Gyermeksebészeti Betegekért szervezet. A 3 ágyas kórtermekbe a programozott műtétre várókat előjegyzéssel tudják elhelyezni. A mostani munkálatok eredményeként 2018 januárjában újabb kórtermek átadására kerül sor – mondta a Csillagpont Rádió kedd reggeli műsorában dr. Poremba Beáta és dr. Papp János főorvos. Vendégeinktől megtudtuk, a kórtermek kialakításakor kikérik a szülők véleményét is, a fejlesztéseket alapvetően meghatározzák az igények. A riporter Szász Anikó.   

Nevét ismerik, módszerét elismerik – Interjú a Pető-módszerről

A Pető-módszer 2006 év elején lett az első szellemi hungarikum, ami nem kézzelfogható termékre vonatkozik, hanem egyfajta – Pető András nevéhez kötődő – pedagógiai módszere, ami már világszerte ismert és elismert. Pető a gyerekek kezelésén túl felnőttek rehabilitációjával is foglalkozott. Ennek alapja az, hogy az agy plaszticitása a gyerekkor elmúlásával is megmarad, tehát még súlyos sérülés esetén is van lehetőség új kapcsolatrendszer kiépítésére és bizonyos fokú regenerálódásra. A Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánját dr.

Kiderült mi fenyegeti a rosszalvókat – Háromezer műszeres vizsgálat eredménye

Egész napunk függ attól, hogyan kezdjük. Ezt pedig az előző este alapozza meg, illetve az utána következő alvás. Az emberek többsége azt hiszi, hogy jól alszik, noha valójában fogalma sincs arról, hogy szervezetének sikerült-e pihennie vagy sem. Legalábbis ezt mutatja az a műszeres vizsgálat-sorozat, amelyet a Fusion Vital szakemberei készítettek. A felmérést végző cég tulajdonosával, Kun Zoltánnal Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádió műsorában a háromezer műszeres vizsgálat eredményéről.

Társadalmi és egyéni felelősség a rák ellen

A Magyar Rákellenes Liga Mit tehetünk, mit tehetek a rák ellen társadalmi és egyéni felelősségvállalás roadsohja utolsó állomásához érkezett. A Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában 2017. december 7-én tartották a záró rendezvényt.   Az érdeklődők színvonalas előadásokat hallgathattak a témában. Az egyik igen súlyos mára már népbetegségnek számító tüdőrák kialakulásának kockázatairól tartott előadást a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórház Tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa Dr. Csánky Eszter.

17 éve „gólyálkodnak” – A válsághelyzetben lévő várandós anyákért és gyermekeikért

„Köszönet annak, aki életét a gyermeknek áldozza, otthont ad neki, és megajándékozza a család melegével.” – Ez a mottója a Gólyahír Egyesületnek, amelynek munkatársai azoknak a gyermekeknek keresnek családot, akikről „életet adó” szüleik így kívánnak gondoskodni. A 2000. márciusában életre hívott egyesület alapító tagja, egyben elnöke Mórucz Lajosné Százhalombattáról kapcsolódott be abba a beszélgetésbe, amelyet a miskolci önkéntes segítővel, Rémiásné Oravecz Zsanettel folytatott a Csillagpont Rádióban a szerkesztő Monos Márta.

A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben rejlik – Pro Vita Díj a 118-szoros véradónak Karaba Lászlónak

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség, ehhez pedig közel fél millió önkéntes véradományára. Erre várnak a beteg embertársak. A gyárak, nagyüzemek megszűnésével az önkéntes véradás szervezése egyre nehezebb feladat. Ezért is jár külön figyelem, tisztelet és elismerés a többszörös véradóknak, akiket 1987-től hazánkban minden év november 27-én a Véradók Napján köszöntünk.

Soron kívüli forráshoz jutnak az alapellátás fogorvosai – Praxisonként 3 millió forint érkezik

Az elmúlt év őszétől kíséri figyelemmel a Csillagpont Rádió az alapellátásban dolgozó fogorvosok küzdelmét, amelynek célja hogy a fogorvosi praxisok támogatása legalább is megközelítse az alapellátásban gyógyító háziorvosokét. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos több, mint egy esztendővel ezelőtt indította el azt a – nevezzük így - tiltakozó hadjáratot, amelynek része volt ősszel a fogorvosok figyelmeztető munkalassító sztrájkja is. Nos, a jelek szerint követeléseiket orvosolta a kormány. Vagy mégsem? Az összesen 7,6 milliárd forintos soron kívüli juttatásról is kérdezte dr.

A Semmelweis Egyetem Magántanári címét kapta - a Csillagpont Rádió vendége volt Dr. Nagy Géza

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházának orvosigazgató-helyettese a napokban vette át a Semmelweis Egyetem Magántanári címet adományozó oklevelét. Dr. Nagy Géza volt a Csillagpont Rádió vendége.

A riporter Szász Anikó.

„Nekem még dolgom van az életben” – A hit szerepe a gyógyulásban

A ritkán előforduló szisztémás autoimmun betegségről hallhattak a Csillagpont Rádió műsorában. Egyfajta orvos-beteg találkozó színhelye volt a stúdió. A ritka betegségek gyógyításában az első nehézséget a tünetek hátterének kiderítése, azaz a betegség okának tisztázása jelenti. És persze a kezelés sem egyszerű. S hogy milyenek a gyógyulási esélyek? Nos, a témáról magával az érintettel, Judittal, és kezelő orvosával dr. Tamási Lászlóval beszélgetett a szerkesztő, Monos Márta.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyógyászat csatornájára