Gyógyászat

Kicsengettek - Tanév értékelő a GYEK-ben

Véget ért a 2016/2017-es iskolai tanév a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ két kihelyezett kórházi tagozatán. A tanévzáró ünnepségen készült összeállításunkban hallhatják a Gyermekrehabilitációs Osztály gondozott gyermekeinek csengettyűs műsorrészletét és három ballagó diák tekint vissza a kórházban eltöltött évekre. Bodnárné Moldován Évát a 10-es számú Általános Iskola kihelyezett kórházi tagozatának vezetőjét és dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvost pedig egy rövid évértékelésre kértük. 

A riporter Szász Anikó.   

Tanévzáró a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban

Véget ért a 2016/2017-es iskolai tanév a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ két kihelyezett kórházi tagozatán. A tanévzáró ünnepségen készült összeállításunkban hallhatják a Gyermekrehabilitációs Osztály gondozott gyermekeinek csengettyűs műsorrészletét és három ballagó diák tekint vissza a kórházban eltöltött évekre. Bodnárné Moldován Évát a 10-es számú Általános Iskola kihelyezett kórházi tagozatának vezetőjét és dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvost pedig egy rövid évértékelésre kértük.  
A riporter Szász Anikó.    
 

Óvintézkedést és lábtornát javasol a szakember – Utazás előtt a trombózis veszélyeiről

A meleg időben kitágulnak az erek, jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött. A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint kétezer embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája.

Paradigmaváltás szorgalmaz az egészségügyben a MOK – Interjú az elnökkel, dr. Éger Istvánnal

Történelmi jelentőségű szakmai anyag készült a magyar egészségügyről, amelynek a megváltoztatása elodázhatatlan a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint. A modern társadalomban az elsődleges társadalmi és népegészségügyi, megbetegedési és halálozási védőfaktort is a politikusok jelentik, az ezzel kapcsolatos erkölcsi felelősségük, személyes tehát, másra át nem ruházható, erkölcsileg pedig elévülhetetlen. Ez olvasható abban a magyar egészségügyet értékelő szakmai anyagban, amelyet a napokban mutatott be a sajtó képviselőinek a MOK. Elnökét dr.

Fájdalmas stigma a meddőség – Egyre több a gyermektelen pár

A fejlett világban a gyermeket vállalni kívánó párok 15-20 százaléka küzd a meddőséggel és sajnálatos módon ez az arány egyre inkább növekszik. Jó hír az érintetteknek, hogy megfelelő életmód, életvitel mellett, és persze szakszerű kivizsgálást követően a meddő párok több, mint 90 százalékán segíteni tudnak. Erre hivatottak a meddőségi centrumok. Köztük a legújabb, a Reprosys Termékenységi Központ, amelynek vezető főorvosával, dr.

Együttműködési megállapodás a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel

Együttműködési megállapodást kötött a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamint a Bay Zoltán Alkalmazott kutatási Közhasznú nonprofit Kft. 2017. június 12-én.
A megállapodás lényege, hogy infokommunikációs eszközök és diagnosztikus terápiás távfelügyeleti eljárások új kidolgozásával hatékonyabbá tegyék a központi kórház működését.

A cél a stabilan működő tüdő-átültetési program megvalósítása – Interjú Lang György professzorral

Az első tüdő-transzplantációt 2015. december 12-én végezték el Magyarországon, dr. Lang György vezetésével, aki felismerte a hazai mellkas-sebészet modernizálásának szükségességét és azt, hogy a hazai tüdőátültetés megvalósításához megfelelő szakmai háttér kialakítására, továbbképzésekre van szükség.  Dr. Lang György, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Klinikájának igazgatója kapta az idén a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György orvostudományi díját. Tudományos, orvosi és oktatói munkásságának elismeréseként.

Intelligens fémvegyületekkel a daganatos betegségek gyógyításáért

Vegyészek, biológusok, gyógyszerészek és kutatóorvosok, olyan interdiszciplináris műhelyet alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór és a genetikai rendellenességek kezelésében szerepet játszó fémvegyületek kémiai sajátosságait és biológiai szerepét vizsgálják.  A több éves projectről kérdezte dr. Gajda Tamást, a Szegedi Tudományegyetem professzorát Monos Márta.
 

Igazi gyógyító orvos volt – Emléktáblát avattak a település egykori doktorának, Dr. Csiba Lászlónak

Az idén ünnepelte volna századik születésnapját Sajószentpéter egykori orvosa dr. Csiba László. Emberségéről, tisztességéről ma is ódákat zengenek. A gyógyító orvosnak állítottak emléket azzal a táblával, amelynek ünnepélyes keretek közt avattak fel családtagok, barátok, egykori munkatársak, egyházak képviselői. 

,,Nincs szebb dolog az életben mikor egy meggyógyult gyerek mosolyog rád” - Benkő Sámuel díjat kapott Dr. Németh Gyula

Benkő Sámuel díjjal köszönte meg Miskolc Város Dr. Németh Gyula címzetes egyetemi docens gyermekorvos munkáját. A főorvos úr 39 éve dolgozik a Gyermek egészségügyi Központban, ahol az intézetvezető helyettesi feladatot is ellátja. Gyógyító munkája mellett igen fontosnak tartja annak a tudásnak a továbbadását, melynek birtokában van. A szabadidejében-kertjében megpihenni szerető orvost a Csillagpont Rádió látta vendégül. A riporter Soós András.
 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyógyászat csatornájára