Psziché

Életszag - őszinte beszélgetés a lélektani prózák írójával, Kégl Ildikóval

A napokban jelenik meg Kégl Ildikó - Életszag címet viselő hangoskönyve. Fejlődésnovellák és lélektani prózák gyűjtemény a hivatalos megfogalmazás szerint, Seres Ildikó és Nemcsák Károly előadásában.  A szerző, kolléga, újságíró. Kégl Ildikó nő, feleség, anya és író is. Sajátos látásmód, mély érzések és most mindenkivel megosztott gondolatok egy könyvben, ami elgondolkodtatásra késztet. Leültünk hát mi is, gondolkodtunk, beszélgettünk. Tartson velünk! Kégl Ildikó a Csillagpont Rádióban Németh Csaba vendége volt.

„Szívod? Megszívod!” - avagy a dohányzás ártalmairól dr. Fejes Kingával

dr. Fejes Kinga hódmezővásárhelyi fül-orr-gégész adjunktus országjáró prevenciós előadássorozatot indított, melyben a dohányzás ártalmaira hívja fel a fiatalok figyelmét. Előadásban megrázó gondolatok és képek is helyet kapnak, elrettentve a hallgatóságot.

Hogy miért?

Egy kis statisztika:

  • Magyarországon 19 percenként hal meg egy ember a dohányzás okozta mellékhatásként
  • A passzív dohányosok 21 százaléka kap tüdődaganatot
  • A véglegesen leszokók aránya CSUPÁN 1 %!

A jóga, mint életforma

Soós László miskolci jógaoktató több mint 25 éve elkötelezett híve ennek az ősi  mozgásformának. Ő maga is lelkesen gyakorolja és tanítja egyéni és csoportos formában egyaránt. A Csillagpont Rádiónak azt is elárulta ő maga miért fordult a jóga felé, mit kapott tőle, hogyan alakult át az élete. Szász Anikó riportjából az is kiderül, mit adnak nekünk a különböző jógautak.      

„Nekem még dolgom van az életben” – A hit szerepe a gyógyulásban

A ritkán előforduló szisztémás autoimmun betegségről hallhattak a Csillagpont Rádió műsorában. Egyfajta orvos-beteg találkozó színhelye volt a stúdió. A ritka betegségek gyógyításában az első nehézséget a tünetek hátterének kiderítése, azaz a betegség okának tisztázása jelenti. És persze a kezelés sem egyszerű. S hogy milyenek a gyógyulási esélyek? Nos, a témáról magával az érintettel, Judittal, és kezelő orvosával dr. Tamási Lászlóval beszélgetett a szerkesztő, Monos Márta.

Családi Életre Nevelés

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elindított egy beszélgetéssorozatot Családi Életre Nevelés a Boldogabb családokért címmel A B-A-Z megyei Központi Kórház kultúrtermében 2017. november 28-án találkozhattak az érdeklődők Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és Hortobágyi Tibor  Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületének vezetőivel. Ezen a napon nem is előadás, hanem egy jó hangulatú beszélgetés volt.

Támasznak lenni az utolsó percekben is – Beszélgetés a hazai hospice szolgálatról

„A fájdalomcsillapításon, a gondos ápoláson túl lelki támaszt és élményeket is kell adni a végstádiumba kerülő betegeknek. Függetlenül attól, hogy mennyi idejük van még az életből. „ A mondatok Szy Ágnestől, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház pszichológusától származnak.

Máltai Emlékezés Éva nénire

Egy éve hat meg Papp Vilmosné Éva néni a Miskolci Máltai Szeretetszolgálat lelke motorja. Az önzetlen munkatársra emlékeznek a  Miskolci Máltaiak 2017. november 18-án. Egy iparművész alkotása díszíti ezentúl a szeretetszolgálat kápolnáját  tisztelegve, a létesítményben dolgozó összes segítőnek és emléküknek. Dr. Csiba Gáborral a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci csoportjának alapító vezetőjével beszélgetett  Soós András.

Alzheimer Café

Alzheimer kávézónak nevezik világszerte azokat a klubfoglalkozásokat, amelyeken a szellemi leépüléssel érintett betegek és családtagjaik családias jó hangulatú találkozókon gondolatokat cserélhetnek egymással.  A miskolci Alzheimer café soros klubnapjának vendége volt Juhász Ágnes, aki szakértője a témának.  A találkozón mutatta be többek között megjelent új könyvét melynek címe Memóriaőrző.  A riporter: Soós András.

A korai felismerés életet jelent – Amikor diagnosztizálják a mellrákot

Törődj magaddal, hogy ne te legyél a következő! Végezd el havonta az önvizsgálatot, fordulj orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelsz a melleden, és járj el az ingyenes szűrővizsgálatokra! Mert az időben felfedezett mellrák 95 százalékban gyógyítható. Ez volt a szerencséje a három gyermekes édesanyának, Karszáné Szalánczi Beátának is. Az időbeni felismerés és az időben elkezdett beavatkozás.

Gyászfeldolgozás mesékkel – meseterápiás workshop

Az elmúlt napokban elhunyt szeretetteinkre emlékeztünk. A gyászról és annak feldolgozásáról azonban mindig lehet és kell is beszélnünk. Révész Renáta Liliána gyásztanácsadó, pszichológus meseterapeutaként a gyászolókkal folytatott munkájában is használja a meséket. 
A gyászfolyamatnak fordulópontjai vannak, melyeket a mesék megtámogatnak. „Mesés szembenézés a halállal” foglalkozásairól is beszélt a szakember a Csillagpont Rádiónak. A riporter Szász Anikó.    
 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Psziché csatornájára