Psziché

Anna–Joachim-program: nem ígér gyermekáldást, de könnyebb teszi azt a terhet, amelyet a meddőséggel küzdő házaspárok cipelnek - Ötéves az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egyedülálló programja

Öt év alatt több mint ötven házaspár vett részt az Anna–Joachim-programban, amelyet 2019-ben hozott létre az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A régóta gyermekre váró házaspárok a különleges tréningeken megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kapnak.

 

Psziché

A nyári vakációt általában mindenki az önfeledt jókedvvel, vidám családi és baráti nyaralásokkal, pihenéssel és töltődéssel asszociálja. Azonban sokaknak pont ez az időszak hoz fel olyan önismereti témákat és elakadásokat, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Az utóbbi években szinte robbanásszerűen szaporodnak a különböző eredményeket szóló cikkek, információk a mesterséges intelligenciáról. Ám arról kevesebbet hallunk, hogy alkalmazható-e vajon minden területen? Például a betegellátásban az emberi kapcsolatok terén?...

Közel egy éve dolgozik a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ  Gyermekrehabilitációs Osztályán Rőthy Judit klinikai gyermek szakpszichológus. Hétfőn és csütörtökön az intézet szakrendelésén fogadja kis pácienseit és szüleiket.

„Nevem, Lovass Adél, választott név. Mikor 2015-ben elkezdtem a saját örömömre írogatni, szükségét éreztem énem alkotói oldalának megjelölésére.” – így ír a szerző, első verseskötetének a bármi-Nő-nek az ajánlásában. Majd így folytatja: „ Az alkotás segít.

Hogy fogadják a daganatos betegségben szenvedők a hírt, amikor közlik velük a diagnosztizálás eredményét? Milyen jelentősége van a betegszervezeteknek a tagok számára?

A kórházi szociális munkás elsőrendű feladata, hogy segítse a kommunikációt, az együttműködést az egészségügyi szakszemélyzet, az orvos és az ápolást végzők, valamint a beteg között.

Mi okozza az iskolai kiégést?  Ezzel címmel tartott élénk érdeklődéssel kísért előadást a MCC Miskolci Képviseletén dr. Jagodics Balázs SZTE pszichológiai intézetének adjunktusa.

Az OncoVR egy 2017-ben indult kutatási program, amelynek lényege, hogy a virtuális valóság szemüveg – mely egy 360 fokos mesterséges környezetet teremt a viselőjének – alkalmazásával segítsék a tartósan kórházban fekvő gyerekeket a gyógyulásban.

Számos oklevél, elismerés és nem mellesleg a Női Feltalálók Szöuli Világtalálkozóján kapott arany-díj igazolja, hogy a Matanda módszer hasznos, kiemelkedő sikereket lehet alkalmazásával elérni a matematikával nehezen boldoguló, netán képességzavaros gyerekeknél a...

Értünk Miskolcon címmel fél éves programsorozatnak ad otthont Miskolcon a Művészetek Háza Kávézója. Az ötlet dr. Pankucsi Márta jogász szociológustól származik, aki első alkalommal, egykori tanítványával, dr.