Psziché

20 éves a Kamilla Korai Fejlesztő Központ Miskolcon

Kerek évfordulóját, a huszadikat ünnepli az idén a Kamilla Korai Fejlesztő Központ, amelyben gyógypedagógusok, pszichológusok, konduktorok és gyógytornászok dolgoznak azért, hogy az eltérő fejlődésből vagy fogyatékosságból eredő hátrányokat leküzdjék a sérült gyermekeknél. Tanácsokat adnak a szülőknek és különféle programokkal, egyénekre kidolgozott foglalkozásokkal segítik a kicsinyek fejlődését, 0-tól 3 éves korig.

Stúdiónk vendége volt Pelczné dr. Gáll Ildikó

Ha szükséges, törvénymódosítást is javasolnak – A gyermekbántalmazás visszaszorításáról tanácskoztak a Miskolci Gráciák és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának képviselői.

Sokan mondták el véleményüket a Miskolci Gráciák Egyesületének és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának közös konferenciáján, amelynek témája a Gyermekbántalmazás volt. Gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek, a kriminálpszichológusok, a jogászok és a civil szerveződés képviselői egyaránt.

Egy picit mindenki bohócdoktor lehetett

Nemrég ért véget a Karitáció Alapítvány jótékonysági Bohócdoktor csapata által szervezett Bohócdoktor Rajzpályázat 2017 alkotói pályázat, melyre 1800 alkotó küldte be az átélt kórházi élményei kapcsán rajzát, élménybeszámolóját.

Az alapítvány ahol csak lehetett, személyesen kereste fel a díjazottakat, és adta át a jól megérdemelt ajándékokat. A gyerekek örömmel öltötték fel a bohóckodáshoz szükséges kellékeket, örömmel váltak egy kis időre jelképesen bohócdoktorokká. A díjátadásokat ének, lufihajtogatás, játékos pillanatok kísérték.

Évente 30 gyermek hal meg bántalmazás miatt – A felnőttek felelősségéről tanácskoztak a megoldást kereső Miskolci Gráciák

A szigorú jogszabályok, gyermekeket védő alap- és speciális törvények, jelzőrendszerek ellenére is gondok vannak a hazai gyermekvédelemben. Súlyos, sőt halállal végződő esetek is előfordulnak. Évente 30 áldozata van a gyermekbántalmazásnak. Az okokról és megoldási módokról tanácskoztak a miskolci gráciák. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara és a Miskolci Gráciák Egyesülete által rendezett programról, a civil szerveződés elnöke Pelczné dr. Gáll Ildikó nyilatkozott.

Információs Ponton nyújt segítséget a Miskolcon és vonzáskörzetében élő szerencsejáték-függőknek és családtagjaiknak az Ökumenikus Segélyszervezet

Friss internetes felmérés:  a megkérdezettek jelentős része még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre. Pedig az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők elszigetelődnek és egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni. Közös internetes kutatást végzett a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet, melyből többek között azt szerették volna megtudni, hogy a magyar lakosság tudja-e, hogy hová, kihez kell fordulni segítségért, ha maguk vagy rokonuk játékfüggőségben szenved.

Segítség a léleknek, gyógyulás a testnek – Mandalaház nyílt Miskolcon

Rohanó világunkban egyre gyakoribb jelenség a stressz, ami számos megbetegedés okozója, ugyanis a hosszantartó stresszes állapot gyengíti az immunrendszert, amelynek következtében nagyobb esélye van a betegségek kialakulásának. A stressz oldása sokféleképp érhető el. Erre hivatottak a gyógyszeres kezelések, a különböző pszichológiai módszerek vagy éppen a meditáció. Ez utóbbira is megtanítják a Mandala Házban az érdeklődőket. S hogy még mi mindenre? Arról a Mandala Ház két létrehozója, Gécziné Gabi és Urbán Edina beszélt a Csillagpont Rádió hétfő délelőtti műsorában.

A kétévesek közel fele használ digitális kütyüket - interjú Dr. Konok Veronikával

Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a 7 év alatti gyermekek körében készítenek az ELTE Etológiai Tanszék munkatársai. 
„Azt már kimutattuk, hogy mi, felnőttek annyira kötődünk a mobilunkhoz, hogy pár perces mobilhiány esetén már a stressz tüneteit mutatjuk" – mondja Konok Veronika tudományos munkatárs, a kutatás vezetője. De vajon baj-e, hogy a gyerekek kütyüznek, meg kell-e állítani ezt a tendenciát és mit tehetnek a szülők, hogy a digitális eszközökkel való foglalatosság jó irányban hasson a gyerekekre? A vizsgálat céljáról is érdeklődött Szász Anikó.
 

Spirituális úton a lelki és testi egészségért - a Sri Chinmoy Alapítvány újabb adománya

A Sri Chinmoy Alapítvány második alkalommal adományozott képeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórháznak. Az indiai tanító festményeiből készült reprodukciók első alkalommal 2013–ban kerültek a Klinikai Onkológiai Sugárterápiás Centrum két osztályára.
A mostani 2017. március 29-én  adományozott  27 festményreprodukció a Kórház Onkosebészeti Épületének rendelőiben, betegváróiban és a fekvőbeteg osztályon kerülnek majd kihelyezésre.

Spirituális úton a lelki és testi egészségért

A Sri Chinmoy Alapítvány második alkalommal adományozott képeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórháznak.

Chinmoy Kumar Ghose, ismertebb nevén Srí Csinmoj bengáli-amerikai vaisnava szellemi vezető, vallási tanító, guru, de dolgozott mint író, költő, zeneszerző, zenész, művész és sportoló is. 

Mit jelent az onkopszichológia? - interjú dr. Riskó Ágnessel

A pszichoonkológia – vagy más néven onkopszichológia - az onkológia tudományának alterülete, és elsősorban a daganatos betegségek két fő dimenziójával foglalkozik: egyrészt a daganatos betegség betegre gyakorolt hatásaival, a hozzátartozók és a gyógyító személyzet lelki működésével, másrészt pedig azzal, hogy mi a szerepe a pszichológiai és a viselkedésbeli tényezőknek a daganatos betegségek kialakulásában és túlélésében. A téma hazai szaktekintélyével dr. Riskó Ágnes klinikai szakpszichológussal Szász Anikó beszélgetett.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Psziché csatornájára