Psziché

Miért hasznos a masszázs? - Orosz Tamás masszőrrel beszélgetünk

Nemcsak a lelkünknek tesz jót: egy finom masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. A krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.
Orosz Tamás masszőrrel beszélgetett  Soós András.

 

Az orvos figyelme is gyógyít – A Michigani Állami Egyetem kutatásai igazolták

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, hanem a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Kutatások eredményeiből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolat olyan agyi válaszokat indít el, amelyek csökkentik a fájdalmat. Arra is fény derült, hogy a valóban a páciensekre figyelő orvosok betegei, jobb egészségi állapotban fejezik be a kezeléseket. A szakértelem és az empátia jelentőségéről kérdezte a Budai KardioKözpont szakemberét, dr.

Október 10. - A Lelki Egészség Világnapja

Vajon mikor mondhatjuk, hogy egészséges a lelkünk? Egy biztos, nem elég az év egy napján foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ezt vallja a Kovács-Némethi Gabriella a A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának pszichológusa is. 

Szociopoly valóság játékos formában

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház rendezvényt szervezett 2017. szeptember 25-én 10 órától. A program célja volt a szegénységgel, a mélyszegénységgel kapcsolatos kérdések megismerése és az arra adott társadalmi sztereotip válaszok átértékelése, valamint a valóság játékos formában történő átélése. Hiripi Edina irodavezetővel Soós András váltott szót.
 

Esélyegyenlőség - vendégünk volt Csapó Barbara Magyar Jezsuita Rend világi munkatársa

Egyre inkább hallunk manapság az esélyegyenlőségről, mint fogalomról.  Ahhoz hogy ehhez a fogalomhoz értékek is társuljanak komoly társadalmi felelősségvállalásra, és jól kidolgozott stratégiai munkára is szükség lenne. Csapó Barbara Magyar Jezsuita Rend világi munkatársa évek óta dolgozik azért, hogy az esély egyenlőség vagy mondjuk, felzárkóztatás elérje a célját. A programokra fordított alkalmanként hatalmas összegeket ne az ablakon dobjuk ki.   Csapó Barbarával  Soós András beszélgetett.

Generációk életvezetése - Beszélgetés dr. Semsei Imre gerontológus professzorral

Életvezetés koordinátor elnevezéssel, új szakirányú képzést indítottak a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. Az időskorúak biztonságérzete nagymértékben nő, ha a szociális ellátó rendszerben van egy olyan személy, aki segít eligazodni a 21. században. Erre hivatottak majdan az új szakon képesítést szerzők. A képzésről, az időskori gondoskodásról kérdezte a Csillagpont Rádió műsorában a gerontológia nagy szakértőjét Dr. Semsei Imrét, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánját, tanszékvezető egyetemi tanárt Monos Márta.

Egészséges tízórai, uzsonna - Antal Emese dietetikus, szociológus tanácsai

Antal Emese dietetikus, szociológus a TÉT platform szakmai vezetője arra vonatkozóan ad jó tanácsokat, hogy milyen legyen az egészséges tízórai és uzsonna, amit iskolás gyermekeink táskájába csomagolunk. A riporter Szász Anikó.   

Becsengettek - A családpedagógus szerint gyermekeinket időben fel kell készíteni az iskolakezdésre

Megkezdődött a 2017/18-as tanév.  Mintegy másfél millió gyermeknek csengettek be szeptember 1-jén. A családpedagógus  szerint gyermekeinket időben fel kell készíteni az iskolakezdésre. Gécziné Galla Krisztina a Csillagpont Rádiónak elmondta: a szülő-gyermek-pedagógus intézményrendszer meghatározó egységet képez, s ahhoz, hogy sikeres, eredményes, jóhangulatú és boldog legyen a tanévkezdés, mindannyiunk harmonikus együttműködésére van szükség. Az optimális iskolakezdésről Szász Anikó kérdezte a szakembert.    

Erőszakmentes kommunikáció – régi-új távlatok ember és ember között

Az erőszakmentes kommunikáció az a feledésbe merült nyelv, amelyen azok az emberek beszélnek, akik törődnek egymással és harmonikus életre vágynak. Vagy másként fogalmazva az empátia gyógyító erejét felhasználva együttérzéssel kommunikálnak. A 21. század kommunikációs útvesztőjében régi-új távlatokat nyit az erőszakmentes kommunikáció ember és ember között. A témáról tart workshopot a hétvégén Egerben Sinkó Dániel akkreditált tréner, akivel Németh Csaba beszélgetett.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Psziché csatornájára