Psziché

Szabadulás a függőségtől – A csoportos terápiák eredményesebbek

Az év elején indították el a MINNESOTA modellt, programot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyek Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Semmelweis Tagkórházának telephelyén, a pszichiátriai osztályon. A ma még viszonylag újdonságnak számító módszerrel látványos eredményeket lehet elérni a szenvedélybetegek kezelése során. Legjobb példa erre a csoportos terápia. Mondta el a Csillagpont Rádió vendége dr. Szlivka Anna pszichiáter -addiktológus, részlegvezető főorvos, akivel Monos Márta beszélgetett a különböző függőségekről, azok okairól és a „megszabadulás” lehetőségeiről.

Psziché

A szexualitás, az intimitás fontos része a magyar nők életének, fontosabb, mint a vizsgált nyugat-európai országokban.

Az érzelemkezelés nemcsak ösztönös, tudatos dolog is. Az érzelemkezelés nemcsak a felnőtteknél, a gyerekeknél is rendkívül fontos. A családnak különleges szerepe van abban, hogy a gyermek, aki felnőtté érik, tudja e kontrolálni sérelmeit, vagy akár örömeit is....

Az értékrend fontosságát hangsúlyozta előadása során Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnázium vendégeként dr Zacher Gábor, a népszerű toxikológus, a Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályának volt vezető főorvosa.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.20-17-2017-00024 kódszámú projekt keretében 40 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással bővíti a jelenleg is működő miskolci Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szolgáltatási körét a lelki...

Egy hónapja tart a Labdarúgó Világbajnokság Oroszországban. A hétvégén kiderül melyik európai csapat lesz a világ legjobbja. Franciaország, Belgium, Horvátország és Anglia lép pályára a hőn áhított trófeáért.

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. A legtöbb ember élete során kerülhet olyan helyzetbe, amikor az addig bevált problémamegoldó stratégiák valamiért nem működnek.

Hagyjuk, hogy a fák mutassák az utat! – ez lehetne a mottója annak a beszélgetésnek, amiben bemutatjuk Önöknek a hazánkban még kuriózumnak tekinthető erdőterápia módszerét.

Maga is harcolt és harcol a rákkal. Gyerekkorától küzd, és az Erzsébet Hospice Otthon munkatársaként már segít is a küzdelemben és az elmúlás elfogadásában másokat.

Kodály Zoltán mondta egykor: „ Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes.” Ezt vallja Gecse Attila református kórházlelkész is, aki zeneterápiás foglalkozásokat tart a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Sugárterápiás Osztályán onkológiai...

Mai modern világunkban, a rohanásban, az anyagi javak megteremtéséért folytatott küzdelemben gyakran eszünkbe juthat egy régi indián történet, mely szerint néha meg kellene állnunk és „bevárni a lelkünket”.