Psziché

Erőszakmentes kommunikáció – régi-új távlatok ember és ember között

Az erőszakmentes kommunikáció az a feledésbe merült nyelv, amelyen azok az emberek beszélnek, akik törődnek egymással és harmonikus életre vágynak. Vagy másként fogalmazva az empátia gyógyító erejét felhasználva együttérzéssel kommunikálnak. A 21. század kommunikációs útvesztőjében régi-új távlatokat nyit az erőszakmentes kommunikáció ember és ember között. A témáról tart workshopot a hétvégén Egerben Sinkó Dániel akkreditált tréner, akivel Németh Csaba beszélgetett.

Az internet és a gyerekek - a pszichológust, Kovács Németi Gabriellát kérdeztük

Az internet egy színes, információkban gazdag világ megannyi lehetőséggel és kockázattal. Mára már egyértelművé vált, hogy az internet segítségével olyan változatos és gazdag információkhoz juthatnak a gyerekek, ami eddig elképzelhetetlen volt. A közösségi oldalakon és chat szobákban társas készségek fejlődnek, de más készségeinket is fejleszthetjük az internet segítségévelNe feledjük azonban, hogy a net használata veszélyekkel is járhat. A B-A-Z Megyei központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház pszichológusával Kovács Németi Gabriellával Szász Anikó beszélgetett.  

Tegyük helyére a fejünket – Beszélgetés az Etka-jóga erőgyűjtő módszerről

„Mi emberi lények nemcsak arra vagyunk képesek, hogy teremtsünk, sokszorosítsunk, megtartsunk, vagy megsemmisítsünk külső dolgokat. Mi arra is képesek vagyunk, hogy saját egyéni belső igényeinket, a velünk született természetes adottságainkat megőrizzük, vagy ha már elnyomtuk magunkban, újra felszínre hozzuk.” - A gondolatok, a mondatok Kártyikné Benke Etka, vagy ahogyan a legtöbben ismeriték Etka anyó zsebkönyvében olvashatók. Sóvári Andreára, a Miskolci Szimfónikus Zenekar nagybőgősére az Etka jóga megteremtője nagy hatást gyakorolt.

Fina 2017 - A sportpszichológust kérdeztük

Pénteken kezdődik Magyarország történetének eddigi legnagyobb, leggrandiózusabb sporteseménye a 2017-es vizes világbajnokság. A sportpszichológust arról kérdeztük, hogy milyen mentális felkészültség kell ahhoz, hogy a sportolók elmondhassák, mindent megtettek a sikerért. dr. Lubinszki Mária a Miskolci Egyetem docense segített eligazodni a sport és lélek világában.

20 éves a Kamilla Korai Fejlesztő Központ Miskolcon

Kerek évfordulóját, a huszadikat ünnepli az idén a Kamilla Korai Fejlesztő Központ, amelyben gyógypedagógusok, pszichológusok, konduktorok és gyógytornászok dolgoznak azért, hogy az eltérő fejlődésből vagy fogyatékosságból eredő hátrányokat leküzdjék a sérült gyermekeknél. Tanácsokat adnak a szülőknek és különféle programokkal, egyénekre kidolgozott foglalkozásokkal segítik a kicsinyek fejlődését, 0-tól 3 éves korig.

Stúdiónk vendége volt Pelczné dr. Gáll Ildikó

Ha szükséges, törvénymódosítást is javasolnak – A gyermekbántalmazás visszaszorításáról tanácskoztak a Miskolci Gráciák és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának képviselői.

Sokan mondták el véleményüket a Miskolci Gráciák Egyesületének és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának közös konferenciáján, amelynek témája a Gyermekbántalmazás volt. Gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek, a kriminálpszichológusok, a jogászok és a civil szerveződés képviselői egyaránt.

Egy picit mindenki bohócdoktor lehetett

Nemrég ért véget a Karitáció Alapítvány jótékonysági Bohócdoktor csapata által szervezett Bohócdoktor Rajzpályázat 2017 alkotói pályázat, melyre 1800 alkotó küldte be az átélt kórházi élményei kapcsán rajzát, élménybeszámolóját.

Az alapítvány ahol csak lehetett, személyesen kereste fel a díjazottakat, és adta át a jól megérdemelt ajándékokat. A gyerekek örömmel öltötték fel a bohóckodáshoz szükséges kellékeket, örömmel váltak egy kis időre jelképesen bohócdoktorokká. A díjátadásokat ének, lufihajtogatás, játékos pillanatok kísérték.

Évente 30 gyermek hal meg bántalmazás miatt – A felnőttek felelősségéről tanácskoztak a megoldást kereső Miskolci Gráciák

A szigorú jogszabályok, gyermekeket védő alap- és speciális törvények, jelzőrendszerek ellenére is gondok vannak a hazai gyermekvédelemben. Súlyos, sőt halállal végződő esetek is előfordulnak. Évente 30 áldozata van a gyermekbántalmazásnak. Az okokról és megoldási módokról tanácskoztak a miskolci gráciák. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara és a Miskolci Gráciák Egyesülete által rendezett programról, a civil szerveződés elnöke Pelczné dr. Gáll Ildikó nyilatkozott.

Információs Ponton nyújt segítséget a Miskolcon és vonzáskörzetében élő szerencsejáték-függőknek és családtagjaiknak az Ökumenikus Segélyszervezet

Friss internetes felmérés:  a megkérdezettek jelentős része még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre. Pedig az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők elszigetelődnek és egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni. Közös internetes kutatást végzett a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet, melyből többek között azt szerették volna megtudni, hogy a magyar lakosság tudja-e, hogy hová, kihez kell fordulni segítségért, ha maguk vagy rokonuk játékfüggőségben szenved.

Segítség a léleknek, gyógyulás a testnek – Mandalaház nyílt Miskolcon

Rohanó világunkban egyre gyakoribb jelenség a stressz, ami számos megbetegedés okozója, ugyanis a hosszantartó stresszes állapot gyengíti az immunrendszert, amelynek következtében nagyobb esélye van a betegségek kialakulásának. A stressz oldása sokféleképp érhető el. Erre hivatottak a gyógyszeres kezelések, a különböző pszichológiai módszerek vagy éppen a meditáció. Ez utóbbira is megtanítják a Mandala Házban az érdeklődőket. S hogy még mi mindenre? Arról a Mandala Ház két létrehozója, Gécziné Gabi és Urbán Edina beszélt a Csillagpont Rádió hétfő délelőtti műsorában.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Psziché csatornájára