Közélet

Látás-Mód: Egyenlő eséllyel a filmek világában is

A miskolci székhelyű Látás-Mód a Látássérült Emberek Oktatásáért Alapítvány most a filmművészet akadálymentesítése felé szeretne egy újabb lépést tenni. 2017 augusztusa és novembere között megyénkben először egy négy alkalmas filmklub keretében kívánják megismertetni a felnőtt látássérült személyekkel az audio-narráció lehetőségeit a filmek vizuális tartalmának közvetítésében. A filmklub céljairól és a további részletekről Szász Anikó beszélgetett a Látás-Mód Alapítvány gyógypedagógus-elnökével Weisz Ildikóval.

Óriási az érdeklődés a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet iránt

Alig egy hónapja – július 18-án – jegyezték be hivatalosan a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetet, máris szép eredményeket ért el. Óriási az érdeklődés, ki, milyen feltételekkel veheti igénybe a szövetkezet szolgáltatását. Lett légyen az éppen munkára váró időskorú vagy munkaerőhiánnyal küzdő cég, vállalkozás. Az országban elsőként Miskolcon létrehozott szövetkezet elnökétől, Kiss Gábortól és elnökségi tagjától, dr. Dobos Lászlótól többet is megtudhattak a témáról a Csillagpont Rádió műsorában.

Lakossági figyelemfelhívás - Ismét a katasztrófavédelemre hivatkozva házalnak a megyében

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra lakossági bejelentés érkezett, amely szerint egyes emberek a katasztrófavédelemre hivatkozva, vezeték nélküli lakáscsengőt próbáltak értékesíteni olyan indokkal, hogy a társasházban kiépített vezetékes jelzőeszköz tűzveszélyes.

A katasztrófavédelem a társasházakban kialakított lakáscsengőket nem vizsgálja és egyetlen ingatlanban sem minősítette tűzveszélyesnek ezeket az eszközöket.

Megszűnik a 104 - A mentők segélyhívó számát is központosítják

A rendőrség és a tűzoltóság után a mentőszolgálat is csatlakozik az Egységes Segélyhívó Rendszerhez. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 104-es segélyhívó számot még az idei évben valamennyi régióban átirányítják a 112-re. Mindez azt jelenti, hogy a 104-re érkező segélyhívások a Központi Hívásfogadóba futnak majd be, de a bejelentőt minden esetben továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót.

Az országban elsőként Miskolcon alakítottak nyugdíjas szövetkezetet

A nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját. Hazánkban elsőként Miskolcon éltek az új lehetőséggel és létrehozták a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet. Célja, hogy az ország bármelyik pontján élő nyugdíjas - az internet nyújtotta lehetőséget kihasználva - tagja lehessen a szövetkezetnek, a közösségnek.

Augusztus 7-ig lehet jelentkezni a pótfelvételire

Augusztus 7-ig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános feltételek mellett nem kerültek be egyetemre, főiskolára, vagy nem adtak be kérelmet. A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, és csak egyetlen képzés jelölhető meg. 

Gyógyszer hamisítók rendőrkézen - Mutatjuk a rajtaütést (videóval!)

A négy gyanúsított ipari mennyiségben gyártotta a hamis készítményeket. A lefoglalt tabletták és ampullák feketepiaci értéke 600 millió forint. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszövetségben elkövetett egészségügyi termék hamisítása bűntett és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 47 éves budapesti férfi és három társa ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi utasítására és irányítása alatt a bűnözői csoport tagjai 2017 áprilisától egy Budapest XVIII.

Ponthatárok éjszakája - mutatjuk a listát!

Csak tavalyhoz képest esett vissza a felvételizők száma, az idei adat nagyjából megegyezik a 2016-ot megelőző néhány év számaival. Akkor pedig kifejezetten jónak számít az idei létszám, ha figyelembe vesszük, hogy az érettségizők száma évről évre csökken – mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese.

Az egyetemek teljes listáját IDE kattintva nézhetik meg.

Előkészületek a Bükk-vidék Geopark létrehozásáért – Lehetőség és kötelezettség is egyben

Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekednek, hogy bemutassák a változatos geológiai értékeket, elősegítsék azok védelmét, továbbá hogy jó példák és gyakorlatok segítségével bekapcsolják azokat az oktatásba és a turizmusba egyaránt. Hazánkban két terület – a nógrádi és a bakonyi – már tagja az Európai Geopark Hálózatnak, amelyhez most csatlakozni kíván a Bükki Nemzeti Park is. A közelmúltban Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye településeinek 70 polgármestere találkozott Felsőtárkányban, hogy kezdeményezzék a Bükk-vidék Geopark létrehozását.

106 ezer felvételiző várja a ponthatárokat - OKJ-s képzés lehet a „B” terv

Már csak néhány óra, és kiderülnek a 2017-es felvételi ponthatárok. Idén összesen 106 ezer jelentkező izgulhat, sikerült-e elegendő pontot összegyűjtenie, hogy szeptembertől ott kezdhesse meg felsőfokú tanulmányait, ahova a legjobban szeretett volna bekerülni. Az oktatási szakértő szerint azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem kerülnek be a vágyott szakra, hiszen a gyakorlatorientált, rugalmas időbeosztásban végezhető OKJ-s képzések kiváló „B” tervet jelenthetnek a számukra.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Közélet csatornájára