Oktatás-képzés

Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig - ahogy egy kémikus látja

A Miskolci Akadémiai Bizottság előadótermében egy izgalmas kérdéseket feszegető előadást hallgathattak meg az érdeklődők 2017. november 29-én.  Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig ahogy egy kémikus látja címmel Dr. Fábián István a  Debreceni Egyetem tanszékvezető, egyetemi tanára beszélt arról, hogyan értékeli a tudomány  azokat a  különlegesnek titulált termékeket melyeket igen nagy lelkesedéssel reklámoznak időről időre az ezekre szakosodott kereskedelmi kis vagy éppen nagyvállalatok. 
A szerkesztő Soós András. 

A Semmelweis Egyetem Magántanári címét kapta - a Csillagpont Rádió vendége volt Dr. Nagy Géza

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházának orvosigazgató-helyettese a napokban vette át a Semmelweis Egyetem Magántanári címet adományozó oklevelét. Dr. Nagy Géza volt a Csillagpont Rádió vendége.

A riporter Szász Anikó.

Érzékenyítő programok és díjátadások – Fogyatékos Emberek Világnapja a Miskolci Egyetemen

Az ENSZ határozata alapján 1992 óta szerte a világon december 3-án tartjuk a Fogyatékos Emberek Világnapját. Magyarországon 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékos emberek számát. Sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti.  A világnap üzenete, hogy a fogyatékos emberek társadalmunk egyenjogú tagjai, részesei a mindennapoknak, közöttünk élnek. A róluk, velük való gondoskodás szép példa az, ami a Szimbiózis Alapítványnál történik.

Középpontban a „Learning by doing”, azaz a cselekedve tanulás - FIT kalandra várják a fiatalokat

Nincs részvételi díj, van viszont csapatmunka, érdeklődési körre épülő készség- és képességfejlesztés. No és érdekes programok, egészséges versengések, amelyekre jó példa a FIT Kaland tehetségverseny is. A felsoroltak pedig elmaradhatatlan jellemzői a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó programnak. A Nyugat-Európában már régóta eredményesen működő, magas színvonalú képzési formáról kérdezte az MCC Miskolci Központjának vezetőjét dr. Madzinné Ortó Ildikót a Csillagpont Rádió műsorában a szerkesztő Monos Márta.  

Mit jelent embernek lenni a 21. században? - Poszthumanizmus és fogyatékosság

Poszthumanizmus és fogyatékosság címmel szerveznek november 28-án fogyatékosságtudományi konferenciát az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet. A témaválasztás indoklására kértük az intézet vezetőhelyettesét.  

Együttműködés - a Miskolci Egyetem és FESTO megállapodás

Ma már egy jól fizető munkahelyet csak úgy tud megszerezni valaki, ha az adott területet naprakészen ismeri, és kiváló tudással van felvértezve.  A  FESTO élenjáró cégcsoport mely a technológiai folyamatokat nemcsak végzi, hanem oktatja is.   Az élenjáró piacvezető a 4.0 rendszerek kialakításában látja a jövőt. A rendszer lényege hogy tökéletes egyensúlyban kell lennie a komplex gyártási információ technológia és a gyártásoptimalizálás működésének.

A filmművészet akadálymentesítése

Narrációs filmvetítést szervezett a miskolci Látás-Mód Alapítvány a látássérült személyek részére Miskolcon. A szervezet célja a filmművészet akadálymentesítése volt. Weisz Ildikó az alapítvány gyógypedagógus elnöke és Dudás Zsuzsanna látássérült zenetanár számolt be tapasztalatairól a Csillagpont Rádió hallgatóinak. 

Jelentős ipari szereplővel kötött együttműködést a Miskolci Egyetem - Miskolcon képzik a jövő mérnökeit

A termelő vállalatok számára a mai kor legnagyobb kihívása az Ipar 4.0 rendszerekre való átállás. A FESTO Kft. élenjáró és piacvezető az Ipar 4.0 rendszerek kialakításában. Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a Miskolci Egyetem hallgatói is felkészülten és megfelelő képességek, képesítések birtokában várják az ipar kihívásait.

Európában egyedülálló alkalmazás – A Szív Cityvel növelhető a túlélés aránya

Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt. Ilyenkor a túlélés esélyét növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést. Valójában erre hivatott a Szív City elnevezésű mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál. Az applikáció letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt. Lényegéről és működéséről kérdezte a Csillagpont Rádió műsorában Nagy Ferencet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetőjét a szerkesztő, Monos Márta.

Kapu a Mátra kincseihez – Látogató, oktatási és kezelőközpont kialakítása Mátrafüreden

Kiállítótér, oktató- és bemutatóközpont, valamint más oktatási célú helyiségek is helyet kapnak abban az új látogatóközpontban, amit Mátrafüreden alakít ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az épülethez egy tanösvény is csatlakozik majd, várhatóan 2018 végétől. 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Oktatás-képzés csatornájára