Oktatás-képzés

Augusztus 7-ig lehet jelentkezni a pótfelvételire

Augusztus 7-ig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános feltételek mellett nem kerültek be egyetemre, főiskolára, vagy nem adtak be kérelmet. A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint jelentkezni kizárólag elektronikus úton lehet, és csak egyetlen képzés jelölhető meg. 

Ponthatárok éjszakája - mutatjuk a listát!

Csak tavalyhoz képest esett vissza a felvételizők száma, az idei adat nagyjából megegyezik a 2016-ot megelőző néhány év számaival. Akkor pedig kifejezetten jónak számít az idei létszám, ha figyelembe vesszük, hogy az érettségizők száma évről évre csökken – mondta Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese.

Az egyetemek teljes listáját IDE kattintva nézhetik meg.

Előkészületek a Bükk-vidék Geopark létrehozásáért – Lehetőség és kötelezettség is egyben

Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekednek, hogy bemutassák a változatos geológiai értékeket, elősegítsék azok védelmét, továbbá hogy jó példák és gyakorlatok segítségével bekapcsolják azokat az oktatásba és a turizmusba egyaránt. Hazánkban két terület – a nógrádi és a bakonyi – már tagja az Európai Geopark Hálózatnak, amelyhez most csatlakozni kíván a Bükki Nemzeti Park is. A közelmúltban Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye településeinek 70 polgármestere találkozott Felsőtárkányban, hogy kezdeményezzék a Bükk-vidék Geopark létrehozását.

106 ezer felvételiző várja a ponthatárokat - OKJ-s képzés lehet a „B” terv

Már csak néhány óra, és kiderülnek a 2017-es felvételi ponthatárok. Idén összesen 106 ezer jelentkező izgulhat, sikerült-e elegendő pontot összegyűjtenie, hogy szeptembertől ott kezdhesse meg felsőfokú tanulmányait, ahova a legjobban szeretett volna bekerülni. Az oktatási szakértő szerint azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem kerülnek be a vágyott szakra, hiszen a gyakorlatorientált, rugalmas időbeosztásban végezhető OKJ-s képzések kiváló „B” tervet jelenthetnek a számukra.

Jön a Mihalicza-ösztöndíj - Az ápolói mesterképzésre jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány

a fotó illusztráció, forrás: internet

A szeptemberben induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésre (MSc) jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, a Mihalicza-ösztöndíj 1 milliárd 150 millió forintos keretösszeggel pályázható. Hozzátette: a képzés első félévében az ösztöndíj mértéke 640 ezer forint is lehet, a második félévtől pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeget lehet elnyerni.

Mélymulcsolás, permakultúra, fenntartható falu - Interjú az ismert ökológussal, dr. Gyulai Ivánnal

A permakultúra, fenntartható termesztési rendszerek létrehozása, amelyek harmóniában léteznek a természettel, minimális munkabefektetést, külső erőforrás-bevitelt igényelnek, és nem károsítják a környezetet. Ez e kultúrát alkalmazó hazai és külföldi gazdálkodók találkoznak és tanácskoznak július 11-12 és 13-án az öko-faluban, Gömörszőlősön. A cseh, szlovák, ukrán, lengyel és magyar gazdálkodók konferenciája kapcsán beszélgetett dr.

Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban – Növénytani ismeretektől az izgalmas kalandtúrákig

Családi felfedező túra az állatparkokban, szolár hajóval és kenuval a fertői nádasban, Land Roverrel a Hanságban, őserdő túrán a Bükkben. Ilyen és hasonló programok várják július 3-9 között az érdeklődőket a hazai nemzeti parkokban, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2017 rendezvénysorozat keretében. Az ENSZ közgyűlése az idei esztendőt a fenntartható turizmus évének nyilvánította, amelyben a nemzeti parkok kiemelkedő szerepet töltenek be. Így például a 40.

Légy erős testben és lélekben

Légy erős testben és lélekben címmel 2017. június 26-án a Miskolc, Bársony János utcai szabadidőparkban színes programok várták az érdeklődő fiatalokat. A rendezvényen a fiatalok megismerkedhettek a sport, és szabadidős tevékenység szépségeivel. Ezen a napon bemutatták tudásukat a judósok, a kreatív játszóház ötleteket adott, hogyan lehet szép tárgyakat készíteni, az egyik sátorban a tudatos táplálkozásról hallhattak a látogatók és megannyi szabadidős elfoglaltsággal találkozhattak a gyerekek.

Kicsengettek - Tanév értékelő a GYEK-ben

Véget ért a 2016/2017-es iskolai tanév a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ két kihelyezett kórházi tagozatán. A tanévzáró ünnepségen készült összeállításunkban hallhatják a Gyermekrehabilitációs Osztály gondozott gyermekeinek csengettyűs műsorrészletét és három ballagó diák tekint vissza a kórházban eltöltött évekre. Bodnárné Moldován Évát a 10-es számú Általános Iskola kihelyezett kórházi tagozatának vezetőjét és dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvost pedig egy rövid évértékelésre kértük. 

A riporter Szász Anikó.   

Tornaterem és uszoda is épül a Lévay József Református Gimnáziumban

Vissza nem térítendő európai uniós támogatási pályázatot nyert Tiszáninneni Református Egyházkerület.  Az egyházkerület fenntartásában lévő Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, egyes részeit újítják fel az uniós pénzből. 
A csaknem 950 millió forintból, új tornaterem, és egy nemzetközi elvárásoknak megfelelő uszoda is épül az intézményben. Az 500 éves oktatási intézmény a sportuszodáját Miskolc város más iskoláiból érkezett tanulóival is szeretné meg osztani a tervek szerint. 
 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Oktatás-képzés csatornájára