Kutatás

Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig - ahogy egy kémikus látja

A Miskolci Akadémiai Bizottság előadótermében egy izgalmas kérdéseket feszegető előadást hallgathattak meg az érdeklődők 2017. november 29-én.  Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig ahogy egy kémikus látja címmel Dr. Fábián István a  Debreceni Egyetem tanszékvezető, egyetemi tanára beszélt arról, hogyan értékeli a tudomány  azokat a  különlegesnek titulált termékeket melyeket igen nagy lelkesedéssel reklámoznak időről időre az ezekre szakosodott kereskedelmi kis vagy éppen nagyvállalatok. 
A szerkesztő Soós András. 

Kiderült mi fenyegeti a rosszalvókat – Háromezer műszeres vizsgálat eredménye

Egész napunk függ attól, hogyan kezdjük. Ezt pedig az előző este alapozza meg, illetve az utána következő alvás. Az emberek többsége azt hiszi, hogy jól alszik, noha valójában fogalma sincs arról, hogy szervezetének sikerült-e pihennie vagy sem. Legalábbis ezt mutatja az a műszeres vizsgálat-sorozat, amelyet a Fusion Vital szakemberei készítettek. A felmérést végző cég tulajdonosával, Kun Zoltánnal Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádió műsorában a háromezer műszeres vizsgálat eredményéről.

Társadalmi és egyéni felelősség a rák ellen

A Magyar Rákellenes Liga Mit tehetünk, mit tehetek a rák ellen társadalmi és egyéni felelősségvállalás roadsohja utolsó állomásához érkezett. A Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában 2017. december 7-én tartották a záró rendezvényt.   Az érdeklődők színvonalas előadásokat hallgathattak a témában. Az egyik igen súlyos mára már népbetegségnek számító tüdőrák kialakulásának kockázatairól tartott előadást a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórház Tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa Dr. Csánky Eszter.

November a tüdőrák hónapja - interjú Prof. Dr. Dégi László Csabával

A Nemzetközi Pszichoonkológiai Társaság a közelmúltban tartotta aktuális kongresszusát Japánban. A szervezet elnöke, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem docense tájékoztatta a Csillagpont Rádió hallgatóit a tudományos program részleteiről. Prof. Dr. Dégi László Csabát ázsiai útjáról kérdeztük.
A riporter Szász Anikó. 
 

GlovEye olvasókesztyű gyengénlátóknak és vakoknak

Magyar diákok által kifejlesztett okoskesztyű adja vissza az olvasás élményét a gyengénlátó és vak embertársainknak. Az olvasás a digitális korban kiemelten fontos a vakok számára, a GloyEye, mint kicsi és hordozható eszköz nagy szolgálatot tehet az érintetteknek. Az okoskesztyű tetszőleges nyomtatott szöveget alakít vakok által is olvashatóvá. Az eszköz kamera, szövegfelismerő app és egy Braille-panel segítségével bármilyen nyomtatott szöveget a felhasználó ujjbegyére tud juttatni, csakúgy mintha az Braille-írással nyomtatott papír lenne. 

A közelmúltban tudós nőket díjazott az UNESCO - bemutatjuk dr. Wohner Nikolettet

A nőkért és a tudományért elnevezésű rangos elismerést idén másodmagával dr. Wohner Nikolett kutatóorvos vehette át. A fiatal doktornő egy vérzékenységgel járó betegség, a von Willebrand szindróma vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket. 
A kutatás részleteiről, folytatásáról Szász Anikó kérdezte a díjazottat.   
 

Chatrobot - Életmentő alkalmazás a neten

Elindult a Szív City elnevezésű, életmentést segítő mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál. Elérhető egy egyedi, automatikus elsősegélynyújtó robotalkalmazás is, mely abban segít, hogy bármikor megtanuljunk életet menteni.
A chatrobot kifejlesztetésének célja, hogy a fiataloknak olyan módon taníthassák meg az újraélesztés alapjait, hogy azt könnyebben befogadják.
Márkus Dáviddal az alkalmazás kifejlesztőjével beszélgetett  Soós András
 

Az orvos figyelme is gyógyít – A Michigani Állami Egyetem kutatásai igazolták

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, hanem a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Kutatások eredményeiből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolat olyan agyi válaszokat indít el, amelyek csökkentik a fájdalmat. Arra is fény derült, hogy a valóban a páciensekre figyelő orvosok betegei, jobb egészségi állapotban fejezik be a kezeléseket. A szakértelem és az empátia jelentőségéről kérdezte a Budai KardioKözpont szakemberét, dr.

Őssejt terápia az ortopédia területén – Elkerülhető-e a protézis beültetése?

 A Lipogems – őssejt terápia olyan eljárás, amelynek során a páciensek saját zsírszövetéből kinyert őssejteket ültetnek be a kezelni kívánt területre, elősegítve ezzel az érintett területek természetes önregenerálódását.

Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. október 4-én, az Ericsson K+F Központjában 27. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatás csatornájára