Kutatás

A deutériumcsökkentő mechanizmusok és a daganatos betegségek - interjú dr. Somlyai Gáborral

A deutériumcsökkentő mechanizmusok jótékonyan hatnak a daganatos betegségek gyógyításában – interjú dr. Somlyai Gáborral, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójával. Az utóbbi időben felértékelődött az anyagcsere szerepe a népbetegségek kialakulásában. Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezetője több éve kutatja az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelre épülő ketogén-diéta, valamint a deutérium tartalmú víz, tumorra gyakorolt hatását.

Ariadné - magyar fejlesztésű vakvezető rendszer

A fogyatékossággal élő emberek számára az esélyegyenlőséget a fogyatékosság típusától függően különböző lehetőségekkel lehet biztosítani. A mozgáskorlátozottak számára gondos tervezéssel és kellő anyagi ráfordítással a fizikai akadálymentesítés biztosítható. A siketek és nagyothallók számára az információhoz jutást jeltolmácsok vagy szöveg feliratok segíthetik, így emberi segítséggel vagy számítógépes rendszerekkel a hallássérültek akadálymentesítése is megvalósítható.

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen

Újszerű megoldást találtak az Óbudai Egyetem mérnökei a látássérültek akadálymenetes közlekedésének biztosítására. Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A rendszert sikeresen tesztelték, amely jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van.

 

Minden, amit a macska stresszről tudni kell - interjú Dr. Szilágyi Noémi állatorvossal

Viszonylag kevesen tudják, de tény, hogy a macskáknak a bezártság és az ezzel együtt járó stressz okozza a legtöbb viselkedési, alkalmazkodási problémát. Ez az állapot, amennyiben huzamos ideig fennáll megmagyarázhatatlannak tűnő jelekben, táplálkozási rendellenességekben, agresszív viselkedésben is megnyilvánul. Mi ilyenkor a teendő, s mit tehetünk a stressz-helyzetek kivédése érdekében? Ezekre a kérdésekre keresték a szakemberek a választ egy közelmúltban reprezentatív felmérés során, amelyben több, mint kétezer cica-tartó vett részt.

A kétévesek közel fele használ digitális kütyüket - interjú Dr. Konok Veronikával

Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a 7 év alatti gyermekek körében készítenek az ELTE Etológiai Tanszék munkatársai. 
„Azt már kimutattuk, hogy mi, felnőttek annyira kötődünk a mobilunkhoz, hogy pár perces mobilhiány esetén már a stressz tüneteit mutatjuk" – mondja Konok Veronika tudományos munkatárs, a kutatás vezetője. De vajon baj-e, hogy a gyerekek kütyüznek, meg kell-e állítani ezt a tendenciát és mit tehetnek a szülők, hogy a digitális eszközökkel való foglalatosság jó irányban hasson a gyerekekre? A vizsgálat céljáról is érdeklődött Szász Anikó.
 

Új időszámítás kezdődhet a koleszterincsökkentésben - interjú Dr. Tóth Kálmánnal

Új időszámítás kezdődhet a koleszterincsökkentésben, hiszen eddig soha nem látott mértékben képesek a egy új terápiával mérsékelni, visszarendezni a vérzsír-szintet, ezáltal pedig jelentősen csökkenteni a hazánkban vezető szív- és érrendszeri megbetegedések számát. A forradalmi változást jelentő biológiai terápiát a közelmúltban jelentették be a világ egyik legnagyobb kardiológiai konferenciáján Washingtonban. Részleteivel ismertette meg a Csillagpont Rádió hallgatóit Dr.

Március 22. - A víz világnapja - interjú Sallai Ferenccel

A Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

"Kutatási területem a daganatos beteg, nem a betegség" - interjú Dr. Dégi László Csabával

„Daganatos betegeket kutatok. Kutatási területem a daganatos beteg, nem a betegség. A daganatos beteg a maga rendszerében, a maga valóságában, a maga történetiségében. Nagyon nehéz azt kutatni, nagyon nehéz megérteni, hogy lesz valakiből elszenvedője ennek a betegségnek.”

Szív- és vázizom-kutatás - Jelentős összegű támogatást nyert egy hazai konzorcium

Jelentős összegű támogatás nyert a Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma a szív- és vázizom-kutatásra. Az alkalmazkodást, regenerációt és teljesítőképességet javító kutatásról a projekt vezetőjével, Dux László professzorral, a Kutatóközpont igazgatójával beszélgetett Monos Márta.

A nyálmirigyek leggyakoribb megbetegedése a nyálkő - interjú Dr. Karosi Tamással

A nyálmirigyek leggyakoribb megbetegedése a nyálkő, amely 90%-ban az állkapocs alatti, 10%-ban a nyelv alatti mirigyben fordul elő. Összetétele hasonló a fogkőéhez, nagysága változó lehet. A kialakult kő állandó gyulladást tart fenn, és ez további növekedésre, újabb kövek képződésére ad lehetőséget. A sok kellemetlenséget okozó nyálkő diagnosztizálásáról, gyógyíthatóságáról kérdezi a szakembert dr.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatás csatornájára