Kutatás

HYD - új sikerek

A világon először alkalmazzák a deutériumot diagnosztikai markerként a kaliforniai Santa Monicában tavaly ősszel megnyitott Cignature Health Diagnostics nevű klinikán.

A HYD rákkutató és gyógyszerfejlesztő kft évek óta folytat vizsgálatokat a csökkentett deutérium tartalmú vízzel. Céljuk hogy a rákgyógyításban elismert terápiaként használják a csökkentett deutérium tartalmú vizeket, majd később egy gyógyszer kifejlesztésével a betegek gyógyulási esélyeit is növelni szertnék.

Rohamosan javulhatnak a szívbetegek életesélyei

Európa vezető szívgyógyászai jöttek el a Magyar Kardiológusok Társaságának 60., jubileumi, eleddig legnagyobb és legsikeresebb konferenciájára, Balatonfüredre, ahol a kardiológia valamennyi szintjén dolgozó szakemberek cserélhették ki tapasztalataikat. Az előadók számos áttörést jelentő kezelésről is beszámoltak a szakmai ,,csúcstalálkozón”.

Célzott tumor-terápiával a daganatos betegek hatékonyabb kezeléséért – a mellékhatások csökkentése a cél

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem vezette konzorcium arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állítanak elő, amelyek komponensei a kezelendő daganat típusa szerint, könnyen változtathatók. A célzott terápiával ugyanis kiküszöbölhetők azok a mellékhatások, amelyeket a ma alkalmazott kemoterápiás szerek okoznak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, több mint 1 milliárd forintos támogatása szolgálja a kutatómunkát, amelyről dr. Mező Gábor az MTA ELTE peptidkémiai kutatócsoportjának tudományos tanácsadója nyilatkozott a Csillagpont Rádiónak.

Magyar rákkutatók világraszóló sikere - idén is pályázhatnak a startupok

Minden olyan startup, frissen induló vállalkozás, fejlesztő- és kutatócsoport pályázhat a Grants4Apps® Accelerator programra, amelynek van egy megvalósításra váró innovatív projektötlete az egészségügy területén. Tavaly fiatal magyar kutatók mesterséges intelligenciát alkalmazó rákterápiás megoldása találtatott a legjobbnak a Bayer mentorprogramjában.

A deutériumcsökkentő mechanizmusok és a daganatos betegségek - interjú dr. Somlyai Gáborral

A deutériumcsökkentő mechanizmusok jótékonyan hatnak a daganatos betegségek gyógyításában – interjú dr. Somlyai Gáborral, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójával. Az utóbbi időben felértékelődött az anyagcsere szerepe a népbetegségek kialakulásában. Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezetője több éve kutatja az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelre épülő ketogén-diéta, valamint a deutérium tartalmú víz, tumorra gyakorolt hatását.

Ariadné - magyar fejlesztésű vakvezető rendszer

A fogyatékossággal élő emberek számára az esélyegyenlőséget a fogyatékosság típusától függően különböző lehetőségekkel lehet biztosítani. A mozgáskorlátozottak számára gondos tervezéssel és kellő anyagi ráfordítással a fizikai akadálymentesítés biztosítható. A siketek és nagyothallók számára az információhoz jutást jeltolmácsok vagy szöveg feliratok segíthetik, így emberi segítséggel vagy számítógépes rendszerekkel a hallássérültek akadálymentesítése is megvalósítható.

Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen

Újszerű megoldást találtak az Óbudai Egyetem mérnökei a látássérültek akadálymenetes közlekedésének biztosítására. Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. A rendszert sikeresen tesztelték, amely jelenleg szabadalmaztatási eljárás alatt van.

 

Minden, amit a macska stresszről tudni kell - interjú Dr. Szilágyi Noémi állatorvossal

Viszonylag kevesen tudják, de tény, hogy a macskáknak a bezártság és az ezzel együtt járó stressz okozza a legtöbb viselkedési, alkalmazkodási problémát. Ez az állapot, amennyiben huzamos ideig fennáll megmagyarázhatatlannak tűnő jelekben, táplálkozási rendellenességekben, agresszív viselkedésben is megnyilvánul. Mi ilyenkor a teendő, s mit tehetünk a stressz-helyzetek kivédése érdekében? Ezekre a kérdésekre keresték a szakemberek a választ egy közelmúltban reprezentatív felmérés során, amelyben több, mint kétezer cica-tartó vett részt.

A kétévesek közel fele használ digitális kütyüket - interjú Dr. Konok Veronikával

Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a 7 év alatti gyermekek körében készítenek az ELTE Etológiai Tanszék munkatársai. 
„Azt már kimutattuk, hogy mi, felnőttek annyira kötődünk a mobilunkhoz, hogy pár perces mobilhiány esetén már a stressz tüneteit mutatjuk" – mondja Konok Veronika tudományos munkatárs, a kutatás vezetője. De vajon baj-e, hogy a gyerekek kütyüznek, meg kell-e állítani ezt a tendenciát és mit tehetnek a szülők, hogy a digitális eszközökkel való foglalatosság jó irányban hasson a gyerekekre? A vizsgálat céljáról is érdeklődött Szász Anikó.
 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatás csatornájára