Kutatás

Fájdalmas stigma a meddőség – Egyre több a gyermektelen pár

A fejlett világban a gyermeket vállalni kívánó párok 15-20 százaléka küzd a meddőséggel és sajnálatos módon ez az arány egyre inkább növekszik. Jó hír az érintetteknek, hogy megfelelő életmód, életvitel mellett, és persze szakszerű kivizsgálást követően a meddő párok több, mint 90 százalékán segíteni tudnak. Erre hivatottak a meddőségi centrumok. Köztük a legújabb, a Reprosys Termékenységi Központ, amelynek vezető főorvosával, dr.

Együttműködési megállapodás a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel

Együttműködési megállapodást kötött a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamint a Bay Zoltán Alkalmazott kutatási Közhasznú nonprofit Kft. 2017. június 12-én.
A megállapodás lényege, hogy infokommunikációs eszközök és diagnosztikus terápiás távfelügyeleti eljárások új kidolgozásával hatékonyabbá tegyék a központi kórház működését.

Intelligens fémvegyületekkel a daganatos betegségek gyógyításáért

Vegyészek, biológusok, gyógyszerészek és kutatóorvosok, olyan interdiszciplináris műhelyet alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór és a genetikai rendellenességek kezelésében szerepet játszó fémvegyületek kémiai sajátosságait és biológiai szerepét vizsgálják.  A több éves projectről kérdezte dr. Gajda Tamást, a Szegedi Tudományegyetem professzorát Monos Márta.
 

A Brexit-hatásáról, a digitális adatrögzítéstől a dentálhigiénikus képzésről tanácskoztak az Európai Fogászati Egyesület képviselői

Ismét találkoztak az Európai Fogászati Egyesület tagjai, ezúttal Máltán. Az előadásokban gazdag eseményen szó volt az etikai kódexben foglaltakon túl a digitális adatrögzítés és a web-es információgyűjtés veszélyeiről is. Dr. Nagy Katalin professzortól, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökétől azt is megtudhatták a Csillagpont Rádió hallgatói, hogy 2030-ra teljesen kivonják az amalgámos tömést a fogászati ellátásból.  

Siker, kihívás és elismerés egyszerre – A kardiológia lett a magyar egészségügy húzóágazata

A kardiológia egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudomány. Sokrétű, változatos, állandó kihívást jelent és persze folyamatos tanulást. Több szakterületet is magában foglal és ma már olyan kezelési eljárások is elérhetőek – mint például a katéter abláció bizonyos ritmuszavar esetén – amellyel teljes gyógyulás érhető el, sőt gyógyszerszedésre sincs szükség. A Magyar Kardiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának elnöke dr. Nagy-Baló Edina arról beszélget a Csillagpont Rádió műsorában, miért is jó ma kardiológusnak lenni?

A világszínvonalú hazai infarktusellátás ellenére is rosszak az egyéves halálozási adatok

Hazánkban világszínvonalú a szív- és érrendszeri betegek ellátása, kiemelkedő az infarktuskezelés és kiváló eredmények vannak a szívátültetés területén. Az egy éven belül elveszítettek száma azonban változatlanul sok. Balatonfüreden, a Magyar Kardiológusok Társaságának 60. jubileumi konferenciáján, a betegellátás valamennyi szintjének képviselői találkozhattak – köztük családorvosok és szakdolgozók – hogy megismerkedjenek a legújabb szakmai ismeretekkel és eredményekkel, no meg a megoldásra váró feladatokkal A kongresszuson elhangzottakról kérdezte dr.

HYD - új sikerek

A világon először alkalmazzák a deutériumot diagnosztikai markerként a kaliforniai Santa Monicában tavaly ősszel megnyitott Cignature Health Diagnostics nevű klinikán.

A HYD rákkutató és gyógyszerfejlesztő kft évek óta folytat vizsgálatokat a csökkentett deutérium tartalmú vízzel. Céljuk hogy a rákgyógyításban elismert terápiaként használják a csökkentett deutérium tartalmú vizeket, majd később egy gyógyszer kifejlesztésével a betegek gyógyulási esélyeit is növelni szertnék.

Rohamosan javulhatnak a szívbetegek életesélyei

Európa vezető szívgyógyászai jöttek el a Magyar Kardiológusok Társaságának 60., jubileumi, eleddig legnagyobb és legsikeresebb konferenciájára, Balatonfüredre, ahol a kardiológia valamennyi szintjén dolgozó szakemberek cserélhették ki tapasztalataikat. Az előadók számos áttörést jelentő kezelésről is beszámoltak a szakmai ,,csúcstalálkozón”.

Célzott tumor-terápiával a daganatos betegek hatékonyabb kezeléséért – a mellékhatások csökkentése a cél

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem vezette konzorcium arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állítanak elő, amelyek komponensei a kezelendő daganat típusa szerint, könnyen változtathatók. A célzott terápiával ugyanis kiküszöbölhetők azok a mellékhatások, amelyeket a ma alkalmazott kemoterápiás szerek okoznak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, több mint 1 milliárd forintos támogatása szolgálja a kutatómunkát, amelyről dr. Mező Gábor az MTA ELTE peptidkémiai kutatócsoportjának tudományos tanácsadója nyilatkozott a Csillagpont Rádiónak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatás csatornájára