Kutatás

Gombnyomásra működő vércukornapló – Könnyebbség a cukorbetegeknek, segítség az orvosoknak

A mobiltelefon használata életünk minden területére kiterjed. Ha a diabetes, vagy a vércukor ellenőrzés szavakra keresünk telefonunk alkalmazások keresésére szolgáló felületén, számos ingyenes és fizetős applikációt találunk. Ezek többsége egyelőre a vércukor-eredmények manuális naplózását igényli, van azonban már olyan készülék is, amely hozzákapcsolható a telefonhoz és online továbbítja az akkor éppen mért eredményt.

Stroke és tudomány – Mérnökök, informatikusok és orvosok közösen kutatnak

Hogy kerül egy mérnök az agyi értágulatok kutatásának közelébe? A magdeburgi egyetem kutatója, Dr. Janiga Gábor esetében egyszerű a válasz: a mérnöki áramlástani kutatások vezették az agyi véráramok orvosi modellezésének területére. A több mint egy évtizede Németországban élő és dolgozó kutató a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház orvosaival is együttműködve ma már nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményeket ért el. Dr. Janiga Gábort kutatásairól, életútjáról Németh Csaba kérdezte.

Migrén kutatás - Magyar orvosok sikere

A Szegedi Tudományegyetem agykutatói a tanulás korlátairól és a migrén okozta károkról a fejfájáskutatás vezető lapjában adták közre publikációjukat. A maga nemében egyedülálló vizsgálat jelentőségéről, eredményeiről dr. Nagy Attila a SZTE ÁOK Élettani Intézetének egyetemi docense beszélt a Csillagpont Rádió munkatársának. A riporter Szász Anikó.

Mélymulcsolás, permakultúra, fenntartható falu - Interjú az ismert ökológussal, dr. Gyulai Ivánnal

A permakultúra, fenntartható termesztési rendszerek létrehozása, amelyek harmóniában léteznek a természettel, minimális munkabefektetést, külső erőforrás-bevitelt igényelnek, és nem károsítják a környezetet. Ez e kultúrát alkalmazó hazai és külföldi gazdálkodók találkoznak és tanácskoznak július 11-12 és 13-án az öko-faluban, Gömörszőlősön. A cseh, szlovák, ukrán, lengyel és magyar gazdálkodók konferenciája kapcsán beszélgetett dr.

Légy erős testben és lélekben

Légy erős testben és lélekben címmel 2017. június 26-án a Miskolc, Bársony János utcai szabadidőparkban színes programok várták az érdeklődő fiatalokat. A rendezvényen a fiatalok megismerkedhettek a sport, és szabadidős tevékenység szépségeivel. Ezen a napon bemutatták tudásukat a judósok, a kreatív játszóház ötleteket adott, hogyan lehet szép tárgyakat készíteni, az egyik sátorban a tudatos táplálkozásról hallhattak a látogatók és megannyi szabadidős elfoglaltsággal találkozhattak a gyerekek.

Fájdalmas stigma a meddőség – Egyre több a gyermektelen pár

A fejlett világban a gyermeket vállalni kívánó párok 15-20 százaléka küzd a meddőséggel és sajnálatos módon ez az arány egyre inkább növekszik. Jó hír az érintetteknek, hogy megfelelő életmód, életvitel mellett, és persze szakszerű kivizsgálást követően a meddő párok több, mint 90 százalékán segíteni tudnak. Erre hivatottak a meddőségi centrumok. Köztük a legújabb, a Reprosys Termékenységi Központ, amelynek vezető főorvosával, dr.

Együttműködési megállapodás a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel

Együttműködési megállapodást kötött a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház valamint a Bay Zoltán Alkalmazott kutatási Közhasznú nonprofit Kft. 2017. június 12-én.
A megállapodás lényege, hogy infokommunikációs eszközök és diagnosztikus terápiás távfelügyeleti eljárások új kidolgozásával hatékonyabbá tegyék a központi kórház működését.

Intelligens fémvegyületekkel a daganatos betegségek gyógyításáért

Vegyészek, biológusok, gyógyszerészek és kutatóorvosok, olyan interdiszciplináris műhelyet alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór és a genetikai rendellenességek kezelésében szerepet játszó fémvegyületek kémiai sajátosságait és biológiai szerepét vizsgálják.  A több éves projectről kérdezte dr. Gajda Tamást, a Szegedi Tudományegyetem professzorát Monos Márta.
 

A Brexit-hatásáról, a digitális adatrögzítéstől a dentálhigiénikus képzésről tanácskoztak az Európai Fogászati Egyesület képviselői

Ismét találkoztak az Európai Fogászati Egyesület tagjai, ezúttal Máltán. Az előadásokban gazdag eseményen szó volt az etikai kódexben foglaltakon túl a digitális adatrögzítés és a web-es információgyűjtés veszélyeiről is. Dr. Nagy Katalin professzortól, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökétől azt is megtudhatták a Csillagpont Rádió hallgatói, hogy 2030-ra teljesen kivonják az amalgámos tömést a fogászati ellátásból.  

Siker, kihívás és elismerés egyszerre – A kardiológia lett a magyar egészségügy húzóágazata

A kardiológia egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudomány. Sokrétű, változatos, állandó kihívást jelent és persze folyamatos tanulást. Több szakterületet is magában foglal és ma már olyan kezelési eljárások is elérhetőek – mint például a katéter abláció bizonyos ritmuszavar esetén – amellyel teljes gyógyulás érhető el, sőt gyógyszerszedésre sincs szükség. A Magyar Kardiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának elnöke dr. Nagy-Baló Edina arról beszélget a Csillagpont Rádió műsorában, miért is jó ma kardiológusnak lenni?

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatás csatornájára