Kutatás

Az orvos figyelme is gyógyít – A Michigani Állami Egyetem kutatásai igazolták

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, hanem a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Kutatások eredményeiből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolat olyan agyi válaszokat indít el, amelyek csökkentik a fájdalmat. Arra is fény derült, hogy a valóban a páciensekre figyelő orvosok betegei, jobb egészségi állapotban fejezik be a kezeléseket. A szakértelem és az empátia jelentőségéről kérdezte a Budai KardioKözpont szakemberét, dr.

Őssejt terápia az ortopédia területén – Elkerülhető-e a protézis beültetése?

 A Lipogems – őssejt terápia olyan eljárás, amelynek során a páciensek saját zsírszövetéből kinyert őssejteket ültetnek be a kezelni kívánt területre, elősegítve ezzel az érintett területek természetes önregenerálódását.

Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. október 4-én, az Ericsson K+F Központjában 27. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.

Nobel-díjat ért a cirkadián ritmus kutatása - A "biológiai óra" feltérképezéséért járt idén az orvosi Nobel-díj

Három amerikai biológus, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young nyerték az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentette be a Nobel-alapítvány Stockholmban a Karolinska Intézetben.  

A tudósok az élőlények "biológiai órájának" vizsgálata során elért eredményeikkel érdemelték ki az elismerést. Kutatásaikban azt próbálták meg feltérképezni, hogyan alkalmazkodik az élőlények bioritmusa a Föld mozgásához és a környezethez. Felfedezéseik a segítik megérteni a biológiai szervezetek működését. 

Kutatók éjszakája - A B-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban is

A B-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Laboratóriumi Medicina Osztálya  2017. szeptember 29-én csatlakozik a „Kutatók Éjszakája „ rendezvénysorozathoz. Intézetünk Laboratóriumi Medicina Osztálya számtalan tudományos értékű érdekességet tartogat a nagyközönség számára.
 A " Nyitott Laboratóriumi Éjszakán megismerhetik az érdeklődők a szerteágazó laboratóriumi munkát , megtekinthetik az orvosdiagnosztikai laboratórium felépítését, működését. 

Áttörés a HIV elleni harcban - 99 százalékos védelmet nyújt egy új vakcina

A főemlősöknél a HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó és a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár szakemberei, A 24 majom bevonásával végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ellenanyaggal ellátott állatok egyike sem fertőződött meg, miután beoltották őket a vírussal. Az új ellenanyag klinikai próbái 2018-ban kezdődnek.

Mi ez a furcsa izé Google főoldalán? - Egy kutató orvosra emlékezik vele a legnagyobb kereső!

forrás: hvg.hu és internet

Nem csak az arcát, a nevét is nagyon kevesen ismerik annak a tudósnak, aki munkássága pedig tízmilliók életére komoly hatással van. Akinek előfordult már daganatos megbetegedés a családjában, az szinte biztos, hogy sokat köszönhet Dr. Asima Chatterjee-nek.

Robotsimogatástól az applikáció tervezésig – Kutatók Éjszakája a Bay-Logiban Miskolctapolcán

Virtuális valóság terme, élelmiszer road-show, robotsimogató és kiterjesztett valóság. Hogy csak néhányat említsünk azoknak a programoknak a köréből, amelyekkel szeptember 29-én délután négy és este kilenc óra között várják az érdeklődőket a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. miskolci kutatóhelyén. Hatodik alkalommal vesz részt a Bay Logi az országos rendezvényen, amelynek kapcsán a kutatók munkájának szépségére, mindennapos kihívásaira hívják fel a látogatók figyelmét, a tudományt és a szórakozást ötvöző programok segítségével.

Elindult a felnőttek képességeit vizsgáló PIAAC-felmérés

Szeptember 1-jén indult el Magyarországon a felnőttek készségeit mérő eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatás, a PIAAC. A felmérés a 16 és 65 év közötti népesség mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit, azaz szövegértési, elemi olvasási, matematikai és IT problémamegoldó képességeit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását vizsgálja.

Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem

A Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel konzorciumban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.6.2 pályázati konstrukcióján a Támogató 2017. május 25.-i döntésével 1.470.046.015 Ft támogatást nyert el a „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” című projekt megvalósítására. A program az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatás csatornájára