Kutatás

Alumínium öntvények súlycsökkentése és tulajdonságainak optimalizálása

Az Aluinvent Zártkörűen Működő Részvénytársság – Trimetto Ipari Kereskedelmi Kft. – Neumann János Egyetem konzorcium 382,01 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „GINOP-2.2.1-15 - K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú pályázati kiíráson. A megvalósításra kerülő projekt eredményeképpen 578,594 millió forint felhasználásával alumínium öntvények súlycsökkentése és felhasználási tulajdonságainak optimalizálása valósul meg.

Kutatás

Miként válnak a pszichológia és az agykutatási eredményei hasznossá, használhatóvá a gyakorlatban? Milyen területekre terjed ki a tudomány társadalmi felelőssége? Van-e köze a tudománynak a neveléshez és oktatáshoz, különösen pedig a tantervekhez?

Stabil, megbízható munkáltató, biztos állás. Kellemes légkör, jó csapat. Versenyképes fizetés, béren felüli juttatások.

fotó: Németh Csaba

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma a Széchenyi 2020 program keretében 719,62 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el projektjére, melynek célja hatékony gyógyszermolekulák...

Egyedülálló, komplex adatbázist készítettek a Debreceni Egyetem kutatói a magyar, azon belül az észak- kelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról, valamint az azt befolyásoló tényezőkről. 

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, az Európai és Nemzetközi Büntetőjogi Kutatóközpont, a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület és az Országos Bírósági Hivatal / Magyar Igazságügyi Akadémia szervezésében 2019. február 14-16.

Könyvtári eseményről van szó, de a gondolatok mégsem lapok, hanem Zajácz Tamás bőrműves iparművész különleges képeinek formájában vannak „bőrbe kötve”. A Magyarországon új műfajt meghonosító művész tárlata január 15-től látható a Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Szegedi Tudomány Egyetem Nukleáris medicina tanszékén egy olyan diagnosztikai eljárást fejlesztettek ki, amely az eddigieknél jóval, nagyobb hatékonysággal nyújt támpontot a szakembereknek, abban, hogyan kezeljék az Alzheimer kóros beteget.

A könyvtárak folyamatos megújulásban vannak. Nemcsak a könyvállományuk – de feladataik, szolgáltatásaik, szerencsésebb esetben épületeik is.

A németországi tenderen, hét európai versenytársát megelőzve nyert a miskolci cég. A miskolci székhelyű FUX Zrt. gyártotta azt a 340 tonna, speciális paraméterekkel rendelkező vezetéket, amelyet júniusban építettek be Németországban, az Elba torkolatánál.

A ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.