Portré

50 éve az orvosi pályán - az aranydiplomás Prof. Dr. Peja Márta volt a vendégünk

„Rehabilitálni egyedül senki nem tud” – hangsúlyozza Prof. Dr. Peja Márta a miskolci gyermekrehabilitáció megalapítója, aki aranydiplomáját vette át a közelmúltban a Debreceni Egyetemen. A neves szakember a Csillagpont Rádióban megfogalmazta: folyamatosan növekszik a rehabilitálandó betegek száma, az ő gyógyulásuk egy harmonikus, szakmailag megalapozott team-munka eredménye. A riporter Szász Anikó.

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak átlagos ételeket egyél!” – Hoitsy György ismét díjat nyert

Cseréptálban sült pisztrángfilé vegyes zöldkörettel, füstölt sajttal töltött pisztrángfilé szárzellerrel, fűszeres sütőtőtökkel cseréptálban sütve – ilyen és hasonló kuriózumokkal várják október 4-e és 8-a között a IX. Pisztráng Ötös Napok látogatóit a Lillafüredi Pisztrángtelepen. A kínálatban szerepelnek természetesen azok a füstölt pisztrángos pástétomok is, amelyekért a tulajdonos, Hoitsy György 2017-ben is elnyerte az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Halászati Késztermék Díját.

„Lehetsz menő, úgy is, hogy tanulsz!” – A cigány származású rákkutató küldetése

Tíz éves korától dolgozik, most egyetemen kutat. Jogásznak készült, de biológus lett. Köszönhetően nem kis mértékben Zsuzsa néninek, középiskolai biológia tanárnőjének, egykori mentorának. Szeret főzni, olvasni, szabadidejében pedig iskolákba, gyermekotthonokba jár előadásokat tartani. Arról beszél, hogy semmi sem lehetetlen, ha valaki bízik magában. A karcagi cigány telepen felnőtt Horváth István, ma a Debreceni Egyetem rákkutató biológusa. Legutóbb Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc  Megyei és Városi Könyvtár vendégeként tartott előadást roma fiataloknak. 

Az év praxisa a Kárpát-medencében 2017 - Bemutatjuk Dr. Székely Annamáriát

„Az év praxisa a Kárpát-medencében” elnevezésű pályázat legfontosabb mondanivalója, hogy mi a Kárpát medencében összetartozunk.  – Dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár szavai ezek, amelyek az immáron hetedik alkalommal kiírt pályázat díjátadóján hangoztak el. A hazai nyertesek egyikével, Miskolc egyik háziorvosával, dr. Székely Annamáriával ismerkedhettek meg a Csillagpont Rádió hallgatói. Az orvosi kamarában, üzemegészségügyben és oktatásban is jeleskedő doktornővel Monos Márta beszélgetett. 

Kitüntették a görömbölyi háziorvost – Ötven évvel ezelőtt védte meg diplomáját Hintalan János

Semmelweis Ignác születésnapja a magyar egészségügy ünnepe. Ebből az alkalomból minden évben elismeréseket adnak át a gyógyításban, betegellátásban kiemelkedő munkát végző orvosoknak, szakdolgozóknak. A díjazottak egyike dr. Hintalan János, a Miskolci Háziorvosi Egyesülés alapító tagja, aki a szakmai bizottság elnökeként, éveken keresztül szervezte a kollégák akkreditált továbbképzését. A betegek és kollégák körében egyaránt népszerű, 37 éve Görömbölyön praktizáló háziorvossal, Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádió műsorában.

Az Akvarell formáció volt a stúdiónk vendége

2013-tól zenél együtt az Akvarell formáció. A Csillagpont Rádió vendége volt Szécsi Viktória énekes és Vihula Mihajlo gitárművész. Ars poeticájuk szerint céljuk új élmény nyújtása mindazok számára, akik fogékonyak az akvarell-sanzon stílusú dalokra-zenékre. A fiatal művészekkel Szász Anikó beszélgetett.   

Állami kitüntetés 30 éves védőnői munkáért

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Mészárosné Patrik Edit a Füzérkomlósi Körzeti Alapszolgáltatási Központ védőnője. Három évtizedes munkájáról, alpolgármesteri teendőiről, a jövő feladatairól is kérdeztük a kitüntetett szakembert. A riporter Szász Anikó.

A beteggel együtt tudok örülni – vallja munkája sikeréről Dr. Farkas Tamásné logopédus

Kislányként már elhatározta, hogy segítő szakmában tevékenykedik majd. Elvégezte a tanítóképzőt, majd megszerezte a szükséges képesítéseket: a gyógypedagógiát, később a logopédiát. Ma a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház SVAN Osztályán gyakorolja hivatását, és kissé szomorúan állapítja meg: ma is hiányszakmában dolgozik. 

Teszünk-e eleget a mozgáskorlátozottakért?

Számtalanszor beszélünk róla, hogy mit kéne tennünk fogyatékkal élő társaink életminőségének javítása érdekében.  A cselekvés még mindig jóval alatta marad a megígért, és megvalósított terveknek. Braun Jánossal a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc város Egyesületének tagjával, a  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége alelnökével beszélgetett Soós András. 

Sikeresen teljesítette az Ironman Austria triatlonversenyt a fiatal gyermeksebész

Dr. Vizi András Szegeden élő kiskunfélegyházi gyermeksebész július 2-án állt rajthoz Klagenfurtban az Ironman Austria triatlonversenyen. A mintegy 3000 rajthoz álló versenyzőnek 3800 méter úszást, 180 km kerékpározást és 42 kilométer futást kellett teljesítenie. Az embertpróbáló felkészülést nem akárki segítette. Erről is beszélt a Csillagpont Rádiónak Vizi doktor. A gyermeksebészt, sportolót Szász Anikó faggatta.           

Oldalak

Feliratkozás RSS - Portré csatornájára