Portré

Stúdiónk vendége volt - Dr. Kardos Zsófia reumatológus adjunktus

A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Semmelweis-napi ünnepségén 2017. június 30-án elismeréseket és kinevezéseket vettek át dolgozóink. Dr. Kardos Zsófia reumatológus adjunktusi kinevezését is ezen a napon vette át. A doktornő a Csillagpont Rádió vendége volt, ahol Soós András szerkesztő riporterrel beszélgetett, hivatásról, családról.

Filmsorozat hatására választott hivatást – Beszélgetés az „ébredő szoba” egyik őrével

Csaknem harminc esztendeje, hogy megkezdte munkáját az egészségügyben Sztaniszlovszki Erzsébet, a B-A-Z Megyei Központi Kórház Fül-Orr-Gége és Fej-Nyak Sebészeti Osztályának részlegvezető ápolója. Azon az osztályon, ahol jelenleg is dolgozik. Igaz időközben volt egy-két változás, egy-két költözés. A Semmelweis Napi ünnepségen Főigazgatói Elismerésben részesített szakdolgozóval Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádióban. 

Tegyük helyére a fejünket – Beszélgetés az Etka-jóga erőgyűjtő módszerről

„Mi emberi lények nemcsak arra vagyunk képesek, hogy teremtsünk, sokszorosítsunk, megtartsunk, vagy megsemmisítsünk külső dolgokat. Mi arra is képesek vagyunk, hogy saját egyéni belső igényeinket, a velünk született természetes adottságainkat megőrizzük, vagy ha már elnyomtuk magunkban, újra felszínre hozzuk.” - A gondolatok, a mondatok Kártyikné Benke Etka, vagy ahogyan a legtöbben ismeriték Etka anyó zsebkönyvében olvashatók. Sóvári Andreára, a Miskolci Szimfónikus Zenekar nagybőgősére az Etka jóga megteremtője nagy hatást gyakorolt.

Csakrák, meridiánok és holdüdvözlet - A jog után a japán masszázs-technika gyakorlása következett

A Jumeiho vagy japán masszázs, egy keleti masszázs technika. Elsődleges célja a vázszerkezeti egyensúly és szimmetria visszaállítása, a harmonikus energia- és vérkeringés megteremtése, az öngyógyító erők serkentése, valamint az izmok lazítása-nyújtása. Tehát nem csak a tünettel, hanem elsősorban az azt kiváltó ok megszüntetésével foglalkozik. Ezt a tudományt sajátította el és gyakorolja, illetőleg adja tovább dr. Korányi Mariann, aki 25 évi ügyvédi munka után döntött úgy, hogy „karrier-szünetet” tart. Járt Burmában, a Shaolin-völgyben és a Gangesz partján.

Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Kiss Ákos Levente

Semmelweis nap alkalmából az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Kiss Ákos Levente a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, gyermeksebész. Az Életműdíjas orvos a Csillagpont Rádió vendége volt. A riporter Szász Anikó.

Kossuth Zsuzsanna Emlékplakettet kapott Árvai Hilda

Kossuth Zsuzsanna egykor a harctéri sebesültek ápolására újonnan létrehozott Országos Főápolónői Hivatal vezetőjeként fejlesztette annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásként ismerünk. Életműve maradandó. Születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási egyesület 2017-ben, Kossuth Zsuzsanna emlékévet hirdetett. B-A-Z Megye Közgyűlése ennek jegyében alapított kitüntetéseket, amelyeket a közelmúltban adtak át a hivatásukat magas színvonalon művelőknek.

Újabb esély a tüdőrákos betegeknek – Interjú a Semmelweis Díjas Csánky Eszterrel

Ha a tüdőrákos betegek kemoterápia helyett elsőként immuno-onkológiai terápiában részesülnének, évente közel ezer beteg túlélési esélye javulna. Ez a szakemberek véleménye a tüdőrákosoknak új esélyt adó eljárási módról, amelyről dr. Csánky Eszterrel, a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Tüdőgyógyászati Osztályának vezető főorvosával beszélgetett a Csillagpont Rádióban Monos Márta. A gyógyító- és kutatómunkában egyaránt jeleskedő főorvosnő a napokban vehette át munkája elismeréseként a Semmelweis Díjat.

Egy baleset határozta meg pályaválasztását – Empátia nélkül nem lehet segíteni az egészségügyben

Bár szülei egész más pályára szánták, ő kislány korától hajthatatlan volt. Egy baleset miatt került a Gyermek Egészségügyi Központba, ott tapasztalta meg mennyire fontos a gyógyulni vágyóknak az emberséges bánásmód, és hogy milyen gyönyörű hivatása van az ott dolgozóknak.  A döntés megszületett és Dargai Márta, aki ma a B-A-Z Megye Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum asszisztense, ennek a hivatásnak szentelte életét.

Mélymulcsolás, permakultúra, fenntartható falu - Interjú az ismert ökológussal, dr. Gyulai Ivánnal

A permakultúra, fenntartható termesztési rendszerek létrehozása, amelyek harmóniában léteznek a természettel, minimális munkabefektetést, külső erőforrás-bevitelt igényelnek, és nem károsítják a környezetet. Ez e kultúrát alkalmazó hazai és külföldi gazdálkodók találkoznak és tanácskoznak július 11-12 és 13-án az öko-faluban, Gömörszőlősön. A cseh, szlovák, ukrán, lengyel és magyar gazdálkodók konferenciája kapcsán beszélgetett dr.

Stefánia –díjat kapott a lelkes gyógynövényszakértő – Beszélgetés Pászk Norbert egyetemistával

Gyógynövénynek nevezzük mindazon növényeket, amelyeknek valamely részét a z emberek a bennük lévő hatóanyagok miatt a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján gyógyászati célokra használtak vagy használnak. Az ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, amelyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Napjainkban már egyre többen vágynak arra, hogy megismerjék őseink tudományát, elsajátítsák azokat az ismereteket, amelyek szükségeltetnek a természetes gyógymódokhoz.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Portré csatornájára