Portré

A gyógymasszőr - interjú Hidegh Lajossal

A gyógymasszőr feladata a hozzá forduló páciensek masszírozása. Segíti a betegeket abban, hogy izmaik ellazuljanak, ízületeik helyesen működjenek, ezáltal fájdalmuk csökkenjen vagy megszűnjön. A gyógyítás folyamatához  szorosan kapcsolódik az az empátia amely egy jó masszőrt jellemez. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház fizioterápiás osztályának munkatársával, Hidegh Lajossal mutatjuk be hallgatóinknak a gyógymasszőr munkáját.  A riporter Soós András.

Portré

Kitartás, céltudatosság, szakmai alázat, szerénység és nem utolsó sorban a családszeretet. Ezek a jelzők jutottak eszembe a beszélgetés során, amelyet a Gyermekegészségügyi Központ fiatal orvosával, dr. Fekete Ákossal folytattam.

Marton Erika osztályvezetői asszisztens, ahogyan ő fogalmazott többször „körbejárta” a kórházakat, egészségügyi intézményeket a pályamódosítással kapcsolatban, mire döntése megszületett. S az eredmény: a patológia és a Diósgyőri Kórház. Ennek már 35 éve.

Két dolgot nem hiszek el Jancsó Dórával kapcsolatban, a korát és azt, hogy elhagyta Miskolcot - így kezdte Németh Csaba a beszélgetést a borsodi születésű színművésznővel, aki 17 év után elhagyta a Miskolci Nemzeti Színházat, a hőn vágyott Színház- és Filmművészeti...

Kisbabát világra hozni csodálatos élmény. A világrajövetel tanújának lenni pedig feledhetetlen. Vannak, akiknek szakmájukból adódóan ez gyakran megadatik. Mint például dr.

Akinek pedig ez köszönhető, nem más, mint Szabó Katalin bölcsész, a Népmesék Világa Kulturális Egyesület elnöke, aki diabéteszes gyermeket nevel.

Szerződése szerint ugyan a kazincbarcikai kórház sebészetén kellett volna kezdenie orvosi hivatását, a sors azonban másként alakította, a megyei kórház traumatológiai osztályára került. S ott is maradt csaknem 3 évtizedig.

Spitzmüller Károlyné Edit a B-A-Z megyei Központi kórház szülészet nőgyógyászati osztályán részlegvezető ápoló. Ma is könnyeket csal a szemébe, ha arra az elismerésre gondol, amelyet a Semmelweis nap alkalmából kapott. Negyven esztendő mondhatjuk egy munkahelyen....

A légi betegszállítás ma már egy olyan szolgáltatás, amely nélkülözhetetlen. Az alkalmanként hatalmas távolságokat leküzdeni, időben eljuttatni a pácienseket á-ból bébe csak egy hatékony és gyors közlekedési eszközzel ajánlatos. Dr.

Az olyan tevékenységek, mint festés, tánc vagy éppen az ének, javítják a mentális egészséget és a rugalmasságot, megakadályozzák a társadalmi elszigetelődést.

Gyors ütemű technológia forradalomban élünk, az új anyagok, új technológiák és új társadalmak korában - mondta Dr. Babcsán Norbert oklevelesmérnök-fizikus, címzetes egyetemi docens, feltaláló.