Portré

Életszag - őszinte beszélgetés a lélektani prózák írójával, Kégl Ildikóval

A napokban jelenik meg Kégl Ildikó - Életszag címet viselő hangoskönyve. Fejlődésnovellák és lélektani prózák gyűjtemény a hivatalos megfogalmazás szerint, Seres Ildikó és Nemcsák Károly előadásában.  A szerző, kolléga, újságíró. Kégl Ildikó nő, feleség, anya és író is. Sajátos látásmód, mély érzések és most mindenkivel megosztott gondolatok egy könyvben, ami elgondolkodtatásra késztet. Leültünk hát mi is, gondolkodtunk, beszélgettünk. Tartson velünk! Kégl Ildikó a Csillagpont Rádióban Németh Csaba vendége volt.

„Szívod? Megszívod!” - avagy a dohányzás ártalmairól dr. Fejes Kingával

dr. Fejes Kinga hódmezővásárhelyi fül-orr-gégész adjunktus országjáró prevenciós előadássorozatot indított, melyben a dohányzás ártalmaira hívja fel a fiatalok figyelmét. Előadásban megrázó gondolatok és képek is helyet kapnak, elrettentve a hallgatóságot.

Hogy miért?

Egy kis statisztika:

  • Magyarországon 19 percenként hal meg egy ember a dohányzás okozta mellékhatásként
  • A passzív dohányosok 21 százaléka kap tüdődaganatot
  • A véglegesen leszokók aránya CSUPÁN 1 %!

Nevét ismerik, módszerét elismerik – Interjú a Pető-módszerről

A Pető-módszer 2006 év elején lett az első szellemi hungarikum, ami nem kézzelfogható termékre vonatkozik, hanem egyfajta – Pető András nevéhez kötődő – pedagógiai módszere, ami már világszerte ismert és elismert. Pető a gyerekek kezelésén túl felnőttek rehabilitációjával is foglalkozott. Ennek alapja az, hogy az agy plaszticitása a gyerekkor elmúlásával is megmarad, tehát még súlyos sérülés esetén is van lehetőség új kapcsolatrendszer kiépítésére és bizonyos fokú regenerálódásra. A Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánját dr.

25 éves a Szeretet Alapítvány Miskolcon – Felnőtté váltak már az otthon egykori lakói

Ebben az esztendőben ünnepelte 25. születésnapját Miskolcon a Szeretet Alapítvány. Nevéhez fűződik a Csilla Bárónő Szeretetotthon alapítása és működtetése. Ehhez persze nem csupán anyagi háttér és szakmai tudás, hanem amint azt Tóthné Molnár Katalin igazgatónő is elmondta a Csillagpont Rádió műsorában, szeretet és empátia is szükségeltetik. Olyannyira, hogy akiben ez nincs meg, az nem marad a „pályán”. Az otthonnak jelenleg 44 lakója és 36 dolgozója van. Milyen körülmények közt élnek, mi jellemzi mindennapjaikat?

A jóga, mint életforma

Soós László miskolci jógaoktató több mint 25 éve elkötelezett híve ennek az ősi  mozgásformának. Ő maga is lelkesen gyakorolja és tanítja egyéni és csoportos formában egyaránt. A Csillagpont Rádiónak azt is elárulta ő maga miért fordult a jóga felé, mit kapott tőle, hogyan alakult át az élete. Szász Anikó riportjából az is kiderül, mit adnak nekünk a különböző jógautak.      

Mikulás és Karácsonyvárás a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban

A Velkey László Gyermekegészségügyi Központban megkezdődött a Mikulás-napi és Karácsonyváró programsorozat. A Kun Klaudia Angyali Gyermekszív Alapítvány már megajándékozta a gyógyuló kis betegeket, de még számos ünnepi alkalom várja a gondozott gyermekeket. A Csillagpont Rádióban Tatárné Csonka Zsuzsanna kórházpedagógussal beszélgetett Szász Anikó az ünnepi készülődés további programjairól.   

A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben rejlik – Pro Vita Díj a 118-szoros véradónak Karaba Lászlónak

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség, ehhez pedig közel fél millió önkéntes véradományára. Erre várnak a beteg embertársak. A gyárak, nagyüzemek megszűnésével az önkéntes véradás szervezése egyre nehezebb feladat. Ezért is jár külön figyelem, tisztelet és elismerés a többszörös véradóknak, akiket 1987-től hazánkban minden év november 27-én a Véradók Napján köszöntünk.

A Semmelweis Egyetem Magántanári címét kapta - a Csillagpont Rádió vendége volt Dr. Nagy Géza

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórházának orvosigazgató-helyettese a napokban vette át a Semmelweis Egyetem Magántanári címet adományozó oklevelét. Dr. Nagy Géza volt a Csillagpont Rádió vendége.

A riporter Szász Anikó.

„Nekem még dolgom van az életben” – A hit szerepe a gyógyulásban

A ritkán előforduló szisztémás autoimmun betegségről hallhattak a Csillagpont Rádió műsorában. Egyfajta orvos-beteg találkozó színhelye volt a stúdió. A ritka betegségek gyógyításában az első nehézséget a tünetek hátterének kiderítése, azaz a betegség okának tisztázása jelenti. És persze a kezelés sem egyszerű. S hogy milyenek a gyógyulási esélyek? Nos, a témáról magával az érintettel, Judittal, és kezelő orvosával dr. Tamási Lászlóval beszélgetett a szerkesztő, Monos Márta.

Középpontban a „Learning by doing”, azaz a cselekedve tanulás - FIT kalandra várják a fiatalokat

Nincs részvételi díj, van viszont csapatmunka, érdeklődési körre épülő készség- és képességfejlesztés. No és érdekes programok, egészséges versengések, amelyekre jó példa a FIT Kaland tehetségverseny is. A felsoroltak pedig elmaradhatatlan jellemzői a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó programnak. A Nyugat-Európában már régóta eredményesen működő, magas színvonalú képzési formáról kérdezte az MCC Miskolci Központjának vezetőjét dr. Madzinné Ortó Ildikót a Csillagpont Rádió műsorában a szerkesztő Monos Márta.  

Oldalak

Feliratkozás RSS - Portré csatornájára