Civil kurázsi

Látás-Mód: Egyenlő eséllyel a filmek világában is

A miskolci székhelyű Látás-Mód a Látássérült Emberek Oktatásáért Alapítvány most a filmművészet akadálymentesítése felé szeretne egy újabb lépést tenni. 2017 augusztusa és novembere között megyénkben először egy négy alkalmas filmklub keretében kívánják megismertetni a felnőtt látássérült személyekkel az audio-narráció lehetőségeit a filmek vizuális tartalmának közvetítésében. A filmklub céljairól és a további részletekről Szász Anikó beszélgetett a Látás-Mód Alapítvány gyógypedagógus-elnökével Weisz Ildikóval.

Óriási az érdeklődés a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezet iránt

Alig egy hónapja – július 18-án – jegyezték be hivatalosan a Harmadik Kor Nyugdíjas Szövetkezetet, máris szép eredményeket ért el. Óriási az érdeklődés, ki, milyen feltételekkel veheti igénybe a szövetkezet szolgáltatását. Lett légyen az éppen munkára váró időskorú vagy munkaerőhiánnyal küzdő cég, vállalkozás. Az országban elsőként Miskolcon létrehozott szövetkezet elnökétől, Kiss Gábortól és elnökségi tagjától, dr. Dobos Lászlótól többet is megtudhattak a témáról a Csillagpont Rádió műsorában.

„Hordozzátok egymás terhét!” - 20. alkalommal szervezték meg Debrecenben a Szent Damján Tábort

20. alkalommal szervezték meg Debrecenben a Szent Damján Tábort, melyben értelmi fogyatékossággal élő fiataloknak egy héten át nyújtanak tábori élményeket. A főszervező elmondta: jelmondatuk szerint minden évben megpróbálják átvenni a családok 24 órás terheit egy teljes hétre, avagy hordozzák egymás terhét. Czirják Jánossal többek között a tábor történetéről, a programokról, valamint az önkéntesek áldozatkész munkájáról beszélgetett Szász Anikó. 

Az országban elsőként Miskolcon alakítottak nyugdíjas szövetkezetet

A nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját. Hazánkban elsőként Miskolcon éltek az új lehetőséggel és létrehozták a Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet. Célja, hogy az ország bármelyik pontján élő nyugdíjas - az internet nyújtotta lehetőséget kihasználva - tagja lehessen a szövetkezetnek, a közösségnek.

Lassíts, hogy jobban megbecsüld az életet! – Lázadás a túl mozgalmas stílus ellen

„Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?” – Antoine de Saint-Exupérytől származik az idézet, amely a nemzetközi slow mozgalom lényegét ismertető írás bevezetőjeként olvasható. A slow filozófia korábban az étkezés, manapság viszont már egyre inkább a lassú városi életmód területén vált igazán kidolgozottá. Olyan emberek spontán találkozásából és alulról jövő kezdeményezéséből áll, akik fontosnak tartják a lassítással kapcsolatos gondolatok elterjesztését a világban.

Hátrányos helyzetű gyermekek szurkolhattak a Duna Arénában az Antenna Hungária jóvoltából

Csaknem 30 hátrányos helyzetű gyermek tapasztalhatta meg a Duna Aréna magával ragadó atmoszféráját az Antenna Hungária és a Jövő Uniója Alapítványhoz tartozó Őrangyalok Ligája jóvoltából kedden. A Miskolcról érkező gyerekek nagy hangerővel buzdították az úszókat, többek között az Antenna Hungária által szponzorált, olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamást is.

II. Miskolci Örömünnep

Délelőtt szikrázó napsütés, óriási érdeklődés, délután izgalom, majd némi csalódottság, hiszen jött a vihar és emiatt kissé átrajzolódott a II. Miskolci Örömünnep kínálata. Sokan látogattak el július 8-án a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjába, mely otthont adott a rendezvénynek, maga a művelődési ház pedig menedéket a résztvevőknek a hirtelen jött vihar elől. A kettő között készült összeállítás – amelyet a helyszínen készített Monos Márta -  remélhetően ízelítőt ad az esemény hangulatából. 

Összeálltak a Miskolci Angyalok – Újabb Rotary Club ezúttal hölgytagokkal

Megalakult az első magyar női Rotary Club. Az ötlet a Tapolcai Rotary Club férfi tagjaitól származott. Néhány lelkes feleségnek, no meg a megvalósulást szorgalmazó hölgyeknek köszönhetően 2017. június 17-én Edelényben a Coburg kastélyban fel is avatták a karitatív szervezet tagjait. A Rotary Club Miskolci Angyalok – merthogy így hívják őket – titkárával Gondáné Pocsai Juliával és az alapítást szorgalmazó Gulyás Istvánnal, a tapolcai klub leköszönő elnökével  Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádióban az előzményekről és a tervekről.

Konyhatitkoktól a wellness panzióig – újabb eredmények és tervek a Szimbiózis Alapítványnál

Az új családias otthon működésének tapasztalatait és a további bővítéssel kapcsolatos terveket osztotta meg a Szimbiózis Alapítvány elnöke Jakubinyi László a sajtó képviselőivel. A miskolci Batyutékában tartott összejövetelen elhangzott az is, a Szimbiózis Alapítvány elismertsége egyre nő, működése és működtetése ma már nem csupán itthon, hanem külföldön is a követendő jó példa.

Légy erős testben és lélekben

Légy erős testben és lélekben címmel 2017. június 26-án a Miskolc, Bársony János utcai szabadidőparkban színes programok várták az érdeklődő fiatalokat. A rendezvényen a fiatalok megismerkedhettek a sport, és szabadidős tevékenység szépségeivel. Ezen a napon bemutatták tudásukat a judósok, a kreatív játszóház ötleteket adott, hogyan lehet szép tárgyakat készíteni, az egyik sátorban a tudatos táplálkozásról hallhattak a látogatók és megannyi szabadidős elfoglaltsággal találkozhattak a gyerekek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Civil kurázsi csatornájára