Prevenció

Szájsebészeti kórképek és a fogak megtartó kezelésének sebészeti módszerei

A szájsebészeten a fogászati kezelések során olyan műtéti beavatkozásokat végeznek, amelyeket az erre szakosodott orvos, vagyis a szájsebész végez. A szájsebészetet két fő területre lehet osztani: a klasszikusnak mondható dentoalveoláris sebészetre, illetőleg az arc-, állcsontsebészetre, azaz a maxillofaciális sebészetre. Dr.

Az orvos figyelme is gyógyít – A Michigani Állami Egyetem kutatásai igazolták

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, hanem a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Kutatások eredményeiből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolat olyan agyi válaszokat indít el, amelyek csökkentik a fájdalmat. Arra is fény derült, hogy a valóban a páciensekre figyelő orvosok betegei, jobb egészségi állapotban fejezik be a kezeléseket. A szakértelem és az empátia jelentőségéről kérdezte a Budai KardioKözpont szakemberét, dr.

Súlyos következménye lehet az érszűkület kései felismerésének - Interjú Mátyás Lajos angiológus-érsebész főorvossal

A szív és érrendszeri betegségeknek hazánkban évente hetvenezer áldozata van. Tízből 7-8 ember szenved különféle érbetegségben, az érszűkület pedig több mint négyszázezer felnőttet érint. Statisztikai adatokból ismert riasztó számok ezek, amelyek a valóságban ennél magasabbak. Hiszen sokan nem is tudják, hogy mondjuk a mozgásszervi bajokra utaló panaszok mögött valójában komoly érbetegség húzódik meg.

Konferencia a női daganatos betegségekről – A Magyar Rákellenes Liga Miskolci Szervezete és a PR-MED Egészségház közös rendezvénye

Az onkológiában nagy jelentőségű személyre szabott orvoslásról, a petefészek daganatok komplex ellátásáról és annak új eredményeiről, valamint a nyirok ödéma okairól, tüneteiről és kezeléséről hallhatnak előadásokat mindazok, akik részt vesznek szeptember 20-án, a Magyar Tudományos Akadémiai Miskolci Székházában tartandó, „Női daganatos betegségek” elnevezésű konferencián. A liga elnökével, Virág Judittal és az egészségház üzletvezetőjével, dr.

A panaszok hátterében leggyakrabban a rövidlátás áll – Beszélgetés a gyermekkori szembetegségekről

Az iskolaév kezdetén megszaporodnak a szemészeti rendelőkben a kisdiák gyermekeikkel jelentkező szülők. Sokszor ilyenkor derül ki, hogy valami gond van a gyermek szemével. Nem látja a táblát, olvasási nehézségek mutatkoznak, sokat pislog, könnyezik, megfájdul a feje délutánra. Bár a 6-7 éves gyermek még kicsi, mégis bizonyos szembetegségek kancsalság, tompalátás kezelése ebben a korban is már majdnem megkésettnek mondható.  Az időben elvégzett szűrés azonban sokat segíthet. Erre hívta fel a figyelmet a szakember, dr.

Érszűkület-szűrés – életek ezreit lehetne megmenteni

Tízből 7-8 embert érinthetnek az erek – a visszerek és a verőerek – betegségei. Mégis sokan nem is gondolnak arra, hogy panaszaikat érbetegség okozza. Márpedig ezek korai felismerése nagyon fontos a súlyos, akár életveszélyes szövődmények megelőzése érdekében. A baj sok esetben már korán, háziorvosi vizsgálattal is kiszűrhető lenne. Ennek érdekében például az érszűkület szűrésére elindult a háziorvosokat felkészítő képzés.

Túlélőcsomag infarktus után - Ütős filmmel kampányol a Magyar Kardiológusok Társasága és a Sanofi

Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen keringésleállás következtében. Ennek hátterében a leggyakrabban szívinfarktus áll. Bár az infarktusos betegek nem mindegyike hal meg azonnal, ha nem állna rendelkezésre mindenki számára a legmodernebb infarktus ellátás, az évi 30-35 ezer szívinfarktusos betegek több, mint felét elveszítenénk az első évben. A legkorszerűbb katéteres ellátásnak köszönhetően ma fele annyian halnak meg, mint 10 évvel ezelőtt, de az infarktus utáni időszak halálozása még mindig magasabb, mint a nyugat- vagy észak-európai országok betegeié.

Tanácsok az infarktus utáni 365 naphoz –Országos programot indít Magyar Kardiológusok Társasága

Kézzelfogható útmutatást ad a betegeknek az infarktust követő 365 napra az úgynevezett „Túlélési csomag”, amely elnevezésű programot a Magyar Kardiológusok Társasága és a Sanofi indít útjára hazánkban. Lényegéről és a közelgő – szeptember 24-i – Szívünk Napja rendezvény részleteiről kérdezte a Csillagpont Rádió műsorában dr. Becker Dávid egyetemi docenst, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkárát, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájának igazgatóhelyettesét Monos Márta.

Az érszűkületről és veszélyeiről - Nem csak az idősek betegsége

Érszűkületnek azt nevezi a szakma, amikor a verőerek fala merevvé válik, csökken a belső átmérő, így a szállítani kívánt vér mennyisége is csökken. Emiatt az érintett szövetek tápanyag és oxigén-ellátottsága egyre rosszabb lesz. Amikor a keringés annyira leáll, hogy a végtagon fekélyek keletkeznek és azok elfertőződnek, gyakran már csak az amputációval menthető meg a beteg élete. Ám ha az érszűkületet időben felismerik, a betegség gyógyszerekkel, műtéttel kordában tartható. E felismerés és természetesen a kezelések jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni dr.

Nem adhat vért, ha Bécsben nyaralt - Vírusfertőzés veszélye miatt szűrik a véradókat

Az elmúlt hetekben több országból érkezett jelentés West Nile, Chikungunya vírusos megbetegedésekről. Az Országos Vérellátó Szolgálat (továbbiakban: OVSz) megtette a szükséges lépéseket, a fertőzések nem veszélyeztetik az ország vérellátását.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prevenció csatornájára