Prevenció

Megelőzéssel az egészségért: a bogácsiak számára fontos a prevenció

illusztráció

Augusztus első hétvégéjén a Bogácsi Mozgolódós Hétvége keretében Bogácsra érkezett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza, amely ingyenes szűréseket biztosít a leggyakoribb egészségügyi problémák korai felismerésére. A szűrővizsgálatokon többségében nők vettek részt, az eredmények alapján a bogácsiak körében a túlsúly jelenti a legnagyobb problémát, de a magas vérnyomásra is ügyelniük kell. Utóbbi Borsodban szedi a legtöbb áldozatot.

Forró nyár és háziállatok

A nyári hőség nemcsak az embereket viseli meg.  Állataink legyenek azok ház kedvencek, vagy éppen haszonállatok ugyanúgy szenvednek a melegtől, mint mi.  Nekik azonban csak mi nyújthatunk gondoskodásunkkal enyhülést.  Az Orpheusz Állatvédő Egyesület ebben az évben is felhívta az állattartók figyelmét, hogy állatainkra kiemelt gondot fordítsunk a nyári hőségben is.

Az egyesület vezetőjével, Seres Zoltánnal munkájukról beszélgettem.  Soós András szerkesztő

Lassíts, hogy jobban megbecsüld az életet! – Lázadás a túl mozgalmas stílus ellen

„Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?” – Antoine de Saint-Exupérytől származik az idézet, amely a nemzetközi slow mozgalom lényegét ismertető írás bevezetőjeként olvasható. A slow filozófia korábban az étkezés, manapság viszont már egyre inkább a lassú városi életmód területén vált igazán kidolgozottá. Olyan emberek spontán találkozásából és alulról jövő kezdeményezéséből áll, akik fontosnak tartják a lassítással kapcsolatos gondolatok elterjesztését a világban.

Tegyük helyére a fejünket – Beszélgetés az Etka-jóga erőgyűjtő módszerről

„Mi emberi lények nemcsak arra vagyunk képesek, hogy teremtsünk, sokszorosítsunk, megtartsunk, vagy megsemmisítsünk külső dolgokat. Mi arra is képesek vagyunk, hogy saját egyéni belső igényeinket, a velünk született természetes adottságainkat megőrizzük, vagy ha már elnyomtuk magunkban, újra felszínre hozzuk.” - A gondolatok, a mondatok Kártyikné Benke Etka, vagy ahogyan a legtöbben ismeriték Etka anyó zsebkönyvében olvashatók. Sóvári Andreára, a Miskolci Szimfónikus Zenekar nagybőgősére az Etka jóga megteremtője nagy hatást gyakorolt.

Mit, miből és mennyit együnk vagy igyunk? – Az „Okostányér”majd segít

Az "az vagy, amit megeszel" elvvel nehéz vitába szállni, hiszen a helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben köztudott és bizonyított. Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Nos, ehhez adhat segítséget az a táplálkozási ajánlás, amelyet Okostányér néven adott ki a Magyar Dietetikusok országos Szövetsége.

Nyári étkezési tanácsok - Íme a szakember tanácsai

Az egészséges táplálkozás, amely kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében az év valamennyi napján fontos. Az Antal Emese dietetikussal készült beszélgetésünkből kiderül, mit tehetünk ennek érdekében nyáron. A táplálkozási szakember hangsúlyozza hogyan és mivel etessük vakációs gyermekeinket.
A riporter Szász Anikó.

Légy erős testben és lélekben

Légy erős testben és lélekben címmel 2017. június 26-án a Miskolc, Bársony János utcai szabadidőparkban színes programok várták az érdeklődő fiatalokat. A rendezvényen a fiatalok megismerkedhettek a sport, és szabadidős tevékenység szépségeivel. Ezen a napon bemutatták tudásukat a judósok, a kreatív játszóház ötleteket adott, hogyan lehet szép tárgyakat készíteni, az egyik sátorban a tudatos táplálkozásról hallhattak a látogatók és megannyi szabadidős elfoglaltsággal találkozhattak a gyerekek.

A fenntartható életmódért! – Fiatalok felkészítő tábora

A pályaválasztás előtt álló fiatalok táborozhattak Baskón, az Észak-Magyarország Flórája és Faunája Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően. Az alapítvány szakmai vezető Lenkey Péter szerint azért is fontosak ezek a találkozók, mert alkalmat adnak egyfajta környezettudatos szemlélet elterjesztésére, nem beszélve arról, hogy a gazdálkodás szépségének bemutatásával újfajta gondolkodásra, és egyben megélhetési lehetőségre is felhívják a fiatalok figyelmét.

Hőség – már a testünk is jelez, mert veszélyben vagyunk!

Nemcsak a bőrünk, de a szervezetünk számára is vészhelyzet a hőség, amely az előrejelzések szerint a következő napokban várható. A Magyar Kardiológusok Társasága egészségeseket és szívbetegeket is óva int a kánikulában: 11 és 15 óra között ne legyünk napon, mert a leégés mellett hőgutát is kaphatunk, keressünk árnyékot és folyamatosan ügyeljünk a víz- és sópótlásra! A rendszeres gyógyszerszedők pedig mindenképp konzultáljanak orvosukkal - a meleg ugyanis azok hatását is módosíthatja.

Óvintézkedést és lábtornát javasol a szakember – Utazás előtt a trombózis veszélyeiről

A meleg időben kitágulnak az erek, jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött. A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint kétezer embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prevenció csatornájára