Prevenció

Füst-nélkül Élők Közössége Sárospatakon – Ötven diák ünnepélyes eskütétele a Bodrog parti városban

A dohányosok nagy többsége már 18 éves kora előtt kipróbált valamilyen dohányterméket. Elsősorban ezt szeretné megelőzni a FÉK, amelynek kitalálója a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium ma már nyugalmazott tanára, Szajkó József.

Stúdiónk vendége volt Pelczné dr. Gáll Ildikó

Ha szükséges, törvénymódosítást is javasolnak – A gyermekbántalmazás visszaszorításáról tanácskoztak a Miskolci Gráciák és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának képviselői.

Sokan mondták el véleményüket a Miskolci Gráciák Egyesületének és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának közös konferenciáján, amelynek témája a Gyermekbántalmazás volt. Gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek, a kriminálpszichológusok, a jogászok és a civil szerveződés képviselői egyaránt.

Május 22. az Európai elhízás ellenes nap - A szénhidrát a legnagyobb ellenségünk

Május 22. az Európai elhízás ellenes nap. A felnőttkori egészséget a gyermekkorban kell megalapozni, ekkor van lehetőség a krónikus betegségek megelőzéséhez, hiszen felnőttkorban már csak a kialakult szövődmények gyógyítására van lehetőség – mondta el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvosa. Dr. Horváth Ágnes kiemelte, hogy több mint 20 éve foglalkoznak kardiovaszkuláris prevencióval. Az elhízott gyermekek fogyását a mozgás és a napi ötszöri étkezés áll  hivatott garantálni. 

A magyar szívgyógyászat a világ élvonalában

Kevesebb, mint fele annyi beteget veszítünk el szívinfarktusban, mint 15 évvel ezelőtt, vannak a szívgyógyászatban területek, amiben előrébb járunk, mint Anglia, Belgium vagy Franciaország, például Magyarországon működik Európa második legtöbb szívátültetést végző Szívgyógyászati Klinikája. Ugyan szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságában világviszonylatban szinte a legrosszabbak vagyunk, annak kezelésében, gyógyításában a világ élvonalához tartozunk.

Évente 30 gyermek hal meg bántalmazás miatt – A felnőttek felelősségéről tanácskoztak a megoldást kereső Miskolci Gráciák

A szigorú jogszabályok, gyermekeket védő alap- és speciális törvények, jelzőrendszerek ellenére is gondok vannak a hazai gyermekvédelemben. Súlyos, sőt halállal végződő esetek is előfordulnak. Évente 30 áldozata van a gyermekbántalmazásnak. Az okokról és megoldási módokról tanácskoztak a miskolci gráciák. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara és a Miskolci Gráciák Egyesülete által rendezett programról, a civil szerveződés elnöke Pelczné dr. Gáll Ildikó nyilatkozott.

Információs Ponton nyújt segítséget a Miskolcon és vonzáskörzetében élő szerencsejáték-függőknek és családtagjaiknak az Ökumenikus Segélyszervezet

Friss internetes felmérés:  a megkérdezettek jelentős része még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre. Pedig az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők elszigetelődnek és egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni. Közös internetes kutatást végzett a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet, melyből többek között azt szerették volna megtudni, hogy a magyar lakosság tudja-e, hogy hová, kihez kell fordulni segítségért, ha maguk vagy rokonuk játékfüggőségben szenved.

Rendszeres ellenőrzéssel elkerülhető lenne a diabéteszes retinopoátia kialakulása

A diabéteses retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet. A szövődmény egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel, testmozgással és ami a legfontosabb, évenkénti szemfenék vizsgálattal megelőzhető lenne.

Információs pontok is segítik a gyógyulást – Újdonság a függőség-ellenes programban

A Szerencsejáték Zrt. És az Ökumenikus Segélyszervezet internetes felmérése szerint, sokan még mindig csak rossz szokásnak tekintik a szerencsejáték-függőséget, noha ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség. Az érintettek, egyedül ritkán képesek megtalálni a kiutat. Nekik segítenek a „Játék határokkal” elnevezésű függőség-ellenes program részeként létrehozott információs pontok, amelyek immáron hazánk hét városában működnek – mondta el a Csillagpont Rádió műsorában Figeczki Tamás, a program szakmai vezetője.

„Meddig mehet?” - figyelemfelhívó kampány és anonim tanácsadó a bántalmazott nőknek

„Meddig mehet?” elnevezéssel figyelemfelhívó kampányt és anonim tanácsadó oldalt indított az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone a bántalmazott nőkért. Az Ökumenikus Segélyszervezet tapasztalatai azt mutatják, hogy még mindig rendkívül alacsony a társadalmi tudatosság a családon belüli bántalmazás kapcsán.

Május a vérnyomásmérés hónapja!

Május a vérnyomásmérés hónapja!

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga mozgalmat hirdetett 2017 májusára. 

A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált magas vérnyomás veszélyeire, kellő időben történő felismerésére és megelőzésére.

A Egészségügyi Világszervezet minden év május 17.-ére hirdeti meg a Hypertonia Világnapját, mely most kiegészül egy egész hónap vérnyomásmérési programjával.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prevenció csatornájára