Prevenció

„Szívod? Megszívod!” - avagy a dohányzás ártalmairól dr. Fejes Kingával

dr. Fejes Kinga hódmezővásárhelyi fül-orr-gégész adjunktus országjáró prevenciós előadássorozatot indított, melyben a dohányzás ártalmaira hívja fel a fiatalok figyelmét. Előadásban megrázó gondolatok és képek is helyet kapnak, elrettentve a hallgatóságot.

Hogy miért?

Egy kis statisztika:

  • Magyarországon 19 percenként hal meg egy ember a dohányzás okozta mellékhatásként
  • A passzív dohányosok 21 százaléka kap tüdődaganatot
  • A véglegesen leszokók aránya CSUPÁN 1 %!

Kiderült mi fenyegeti a rosszalvókat – Háromezer műszeres vizsgálat eredménye

Egész napunk függ attól, hogyan kezdjük. Ezt pedig az előző este alapozza meg, illetve az utána következő alvás. Az emberek többsége azt hiszi, hogy jól alszik, noha valójában fogalma sincs arról, hogy szervezetének sikerült-e pihennie vagy sem. Legalábbis ezt mutatja az a műszeres vizsgálat-sorozat, amelyet a Fusion Vital szakemberei készítettek. A felmérést végző cég tulajdonosával, Kun Zoltánnal Monos Márta beszélgetett a Csillagpont Rádió műsorában a háromezer műszeres vizsgálat eredményéről.

Társadalmi és egyéni felelősség a rák ellen

A Magyar Rákellenes Liga Mit tehetünk, mit tehetek a rák ellen társadalmi és egyéni felelősségvállalás roadsohja utolsó állomásához érkezett. A Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában 2017. december 7-én tartották a záró rendezvényt.   Az érdeklődők színvonalas előadásokat hallgathattak a témában. Az egyik igen súlyos mára már népbetegségnek számító tüdőrák kialakulásának kockázatairól tartott előadást a B-A-Z megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagkórház Tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa Dr. Csánky Eszter.

Lassítsunk! Fékezzünk! Kerüljük és tanuljuk meg kezelni a stresszt! – Erre figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága

Az állandó feszültség még a gyerekkori elhízásnál is komolyabb kockázati tényező. Ezt igazolták egy 52 országra kiterjesztett vizsgálat eredményei. A kutatás során az is kiderült, hogy a munkahelyi állandó stressz-hatásnak kitett dolgozók infarktuskockázata, kétszerese az átlagos körülmények között dolgozókéhoz képet. Egy váratlan trauma, az állandósuló rohanó, leterhelt életmód, mind-mind okozat stresszt és a következmény tragikus lehet.

Családi Életre Nevelés

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elindított egy beszélgetéssorozatot Családi Életre Nevelés a Boldogabb családokért címmel A B-A-Z megyei Központi Kórház kultúrtermében 2017. november 28-án találkozhattak az érdeklődők Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és Hortobágyi Tibor  Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületének vezetőivel. Ezen a napon nem is előadás, hanem egy jó hangulatú beszélgetés volt.

A fenyegető COPD-ről – Világszerte népbetegségnek számít a tüdőfogyatkozás

A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség, más néven  a TÜDŐFOGYATKOZÁS az egyik leggyakoribb betegség a világon. A WHO becslése szerint mintegy 64 millió ember szenved tőle és 2030-ra várhatóan ez lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok az agyvérzés és a szívinfarktus után.  A népegészségügyi  betegségről, ismert családi halmozódásáról és a megelőzés lehetőségeiről tájékoztatta a Csillagpont Rádió hallgatóit dr. Horváth Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet professzora.

Európában egyedülálló alkalmazás – A Szív Cityvel növelhető a túlélés aránya

Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt. Ilyenkor a túlélés esélyét növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést. Valójában erre hivatott a Szív City elnevezésű mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál. Az applikáció letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt. Lényegéről és működéséről kérdezte a Csillagpont Rádió műsorában Nagy Ferencet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetőjét a szerkesztő, Monos Márta.

Movember - az ország egyik legismertebb prevenciós kampánya a férfiak egészségéért

A Movember mozgalom célja, hogy felhívja a magyar férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok –  elsősorban a 40 év felett szinte kötelezően ajánlott prosztatavizsgálat – fontosságára. Az elmúlt évek sikerének könyvelhető el, hogy a magyar Movember kampány az ország egyik legismertebb prevenciós kampányává nőtte ki magát. Az Első Miskolci Lions Klub is csatlakozott az akcióhoz, 2017. november 25-án 9-14 óra között Miskolcon a Technika Háza előtt két szűrőbuszban lehetőséget biztosítanak ingyenes szűrővizsgálatra (vérvétel és vizsgálat).

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja

A világnap apropóján a Csillagpont Rádió vendége volt Afonyiné Kaló Tünde a Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztály vezető ápolója. Munkatársunktól megtudtuk: új kezdeményezés a laktációs szaktanácsadás, vagyis felhívni az édesanyák figyelmét az anyatejes táplálás jelentőségére. Igény szerint a laktációs szaktanácsadó házhoz is hívható, ahol a kismamákat szakmai segítséggel látja el. Jelenleg három ilyen szakember dolgozik a megyében, ők segítenek a szoptatással kapcsolatos problémák megoldásában. 

Alzheimer Café

Alzheimer kávézónak nevezik világszerte azokat a klubfoglalkozásokat, amelyeken a szellemi leépüléssel érintett betegek és családtagjaik családias jó hangulatú találkozókon gondolatokat cserélhetnek egymással.  A miskolci Alzheimer café soros klubnapjának vendége volt Juhász Ágnes, aki szakértője a témának.  A találkozón mutatta be többek között megjelent új könyvét melynek címe Memóriaőrző.  A riporter: Soós András.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prevenció csatornájára