Prevenció

Hőség – már a testünk is jelez, mert veszélyben vagyunk!

Nemcsak a bőrünk, de a szervezetünk számára is vészhelyzet a hőség, amely az előrejelzések szerint a következő napokban várható. A Magyar Kardiológusok Társasága egészségeseket és szívbetegeket is óva int a kánikulában: 11 és 15 óra között ne legyünk napon, mert a leégés mellett hőgutát is kaphatunk, keressünk árnyékot és folyamatosan ügyeljünk a víz- és sópótlásra! A rendszeres gyógyszerszedők pedig mindenképp konzultáljanak orvosukkal - a meleg ugyanis azok hatását is módosíthatja.

Óvintézkedést és lábtornát javasol a szakember – Utazás előtt a trombózis veszélyeiről

A meleg időben kitágulnak az erek, jobban dagadnak a végtagok. Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, mert nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet egy-egy megduzzadt láb vagy kar mögött. A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint kétezer embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája.

Kampány a Miskolc térségében a vasúton utazók biztonságáért

A MÁV, a MÁV-START, a megyei balesetmegelőzési bizottság és rendőrkapitányság utasbiztonsági kampányt tart június 8-án Egerben, 9-én Füzesabonyban, valamint 12-én és 13-án Miskolc Tiszai állomáson, 9 és 12 óra között. A résztvevő szervezetek célja, hogy felhívják az utasok figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására. Tekintve, hogy a sérülések nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne, a szervezők remélik, hogy minél többen részt vesznek az eseményen.

Óvjuk a gyerekeket a cigarettafüsttől - veszélyesebb, mint gondolnánk!

Már önmagában az, ha a fiatal a dohányfüst közelében van, betegségeket okozhat. A dohányzó felnőtt közelében felnövő gyerek könnyebben lesz a káros szenvedély rabja, ráadásul a passzív dohányzás jelentősen növeli a fiatalkori szívinfarktus kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága a Dohányzásmentes Világnap alkalmából most kiemelten a gyerekek, tinédzserek védelmében emel szót, és kéri a felnőtteket, szülőket: óvják a fiatalokat!

Országos Patika Nap 2017 – a színhely Debrecen

Az allergia és az allergia elleni küzdelemről tájékoztatják az érdeklődőket az idei Patika Napon, amelyet június 7-én rendeznek meg Debrecenben. A Magyar Gyógyszerészi Kamara központi programjában orvos-gyógyszerész találkozó is szerepel, amelynek a Debreceni Tudományegyetem ad majd otthont. Az esemény részleteiről tájékoztatta a Csillagpont Rádió hallgatóit dr. Nyíri László, a B.-A.-Z. Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A Brexit-hatásáról, a digitális adatrögzítéstől a dentálhigiénikus képzésről tanácskoztak az Európai Fogászati Egyesület képviselői

Ismét találkoztak az Európai Fogászati Egyesület tagjai, ezúttal Máltán. Az előadásokban gazdag eseményen szó volt az etikai kódexben foglaltakon túl a digitális adatrögzítés és a web-es információgyűjtés veszélyeiről is. Dr. Nagy Katalin professzortól, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnökétől azt is megtudhatták a Csillagpont Rádió hallgatói, hogy 2030-ra teljesen kivonják az amalgámos tömést a fogászati ellátásból.  

20 éves a Kamilla Korai Fejlesztő Központ Miskolcon

Kerek évfordulóját, a huszadikat ünnepli az idén a Kamilla Korai Fejlesztő Központ, amelyben gyógypedagógusok, pszichológusok, konduktorok és gyógytornászok dolgoznak azért, hogy az eltérő fejlődésből vagy fogyatékosságból eredő hátrányokat leküzdjék a sérült gyermekeknél. Tanácsokat adnak a szülőknek és különféle programokkal, egyénekre kidolgozott foglalkozásokkal segítik a kicsinyek fejlődését, 0-tól 3 éves korig.

Siker, kihívás és elismerés egyszerre – A kardiológia lett a magyar egészségügy húzóágazata

A kardiológia egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudomány. Sokrétű, változatos, állandó kihívást jelent és persze folyamatos tanulást. Több szakterületet is magában foglal és ma már olyan kezelési eljárások is elérhetőek – mint például a katéter abláció bizonyos ritmuszavar esetén – amellyel teljes gyógyulás érhető el, sőt gyógyszerszedésre sincs szükség. A Magyar Kardiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának elnöke dr. Nagy-Baló Edina arról beszélget a Csillagpont Rádió műsorában, miért is jó ma kardiológusnak lenni?

Mátrafüredről a Kékestetőre - Magyarország legmagasabb pontját készül meghódítani kétezer futó

Magyarország legmagasabb pontját készül meghódítani kétezer futó 2017. május 27-én. A Mátrafüredről induló futóversenyt eredetileg 2017. április 23-án tervezték megrendezni, de a szeszélyes időjárás meghiúsította a versenyt.

Remélhetőleg május 27-én alkalmas lesz az idő arra, hogy a versenyzők megtegyék a 670 m-es szintkülönbséggel bíró 11 km-es távot. Dobor Dezső sportújságíróval a Budapest Sportiroda sajtófőnökével beszélgetett Soós András.

Füst-nélkül Élők Közössége Sárospatakon – Ötven diák ünnepélyes eskütétele a Bodrog parti városban

A dohányosok nagy többsége már 18 éves kora előtt kipróbált valamilyen dohányterméket. Elsősorban ezt szeretné megelőzni a FÉK, amelynek kitalálója a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium ma már nyugalmazott tanára, Szajkó József.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prevenció csatornájára