Prevenció

Te mit csinálsz, ha egy nő összeesik előtted? – Megérkezett a Mentőalapítvány nőnapi kisfilmje

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) Nemzetközi Nőnapra időzített szórakoztató edukációs kisfilmjében szó szerint NŐ a tét: Timi (Oroszlán Szonja) egy váratlan incidenst követően „élőzve” mutatja be az újraélesztés laikus technikáját dr. Bárány Olgán (Pokorny Lia). Az is kiderül, miért ódzkodik Bala (Csuja Imre) és bandája, hogy elsőként lépjenek oda az ájult ügyvédnőhöz. A felmérések szerint ugyanis a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget ilyen helyzetekben. Az OMSZA a kisfilmmel ezen szeretne változtatni.

Prevenció

 „Ments életeket: Moss kezet!” - Ezzel a szlogennel indította el 2009-ben a WHO azt a kampányt, amelynek célja volt felhívni a figyelmet a tiszta kezek fontosságára a fertőzések megelőzése érdekében. Ezt teszik, azóta minden év május 5-én a Kézhigiénés Világnapon....

Javítani az orvos-beteg kapcsolaton! Ez is célja annak a Betegakadémiának, amelyet útjára indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálata.

Ez a jelszava az idei, 2023-as Vese Világnapjának, s ennek szellemében szerveződtek és szerveződnek azok a találkozók, programok, amelyeken a szakemberek hangsúlyozottan hívják fel a figyelmet a szűrések jelentőségére és a rendszeres vizsgálatok nélkülözhetetlen...

Hogy fogadják a daganatos betegségben szenvedők a hírt, amikor közlik velük a diagnosztizálás eredményét? Milyen jelentősége van a betegszervezeteknek a tagok számára?

A kórházi szociális munkás elsőrendű feladata, hogy segítse a kommunikációt, az együttműködést az egészségügyi szakszemélyzet, az orvos és az ápolást végzők, valamint a beteg között.

Mi okozza az iskolai kiégést?  Ezzel címmel tartott élénk érdeklődéssel kísért előadást a MCC Miskolci Képviseletén dr. Jagodics Balázs SZTE pszichológiai intézetének adjunktusa.

Az anyagcsereproblémákkal küzdő fiatalok száma egyre nő: Magyarországon minden 12. gyerek endokrin, táplálkozási vagy anyagcsere problémákkal küzd.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeit idén tizedik alkalommal szervezte meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány. Tóth Icó a szervezet elnöke elmondta: Magyarországon minden évben mintegy ezer méhnyakrák-diagnózist regisztrálnak.

Az akkori terápia megmentette a fiú életét, 101 év alatt azonban nagyon sokat változott az I-es típusú cukorbetegség kezelése.

Pászk Norbert természetgyógyász, gyógynövényszakértő, a Miskolci Egyetem mestertanára szerint az év valamennyi napján hasznos segítőink lehetnek a gyógynövények.