Prevenció

Jó tanácsok egy dietetikustól - interjú Suszterné Hegyi Erzsébettel

Meglehetősen szokatlanul kezdődött a beszélgetés Suszterné Hegyi Erzsébettel, az FMC Nefrológiai Központjának dietetikusával a Csillagpont Rádió vendégével, aki adás előtt a szerkesztőség valamennyi tagjáról „felvette” az adatokat. Magasság, testsúly, derékméret, karizom vastagság stb., amelyek szükségeltetnek a testtömeg-index, azaz a BMI kiszámításához. Ez egyébként valójában nem más, mint az elhízás számszerűsítése, amelyre szükség van ahhoz, hogy kiderüljön túlsúlyos-e valaki vagy sem.

Veszettség - Bekecsen kecskékben mutatta ki a vírust a NÉBIH laboratóriuma

Veszettségben pusztult el egy kecske és gidája a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen a múlt héten. A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség. A vírusra a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismételten felhívja az állattartók figyelmét, hogy legyenek körültekintőek és a betegség gyanúja esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

Közel hatszáz résztvevő a negyedik országos Érszűkület Napon

Közel hatszáz résztvevő a negyedik országos Érszűkület Napon

Az előző évek tapasztalatait igazolta az idén már negyedszerre megrendezett országos Érszűkület Nap, ahol országszerte hat helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged), több százan vettek részt az eseményen. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezte az eseményt, ahol idén külön figyelem irányult a cukorbetegek láb panaszainak felismerésére, hiszen a lábakon végzett amputációk felét diabétesszel élőkön végzik el.

Kanyaró - 52-re emelkedett a gyanús esetek száma, az olaszoknál is ugrásszerűen terjed a betegség

Ötvenkettőre emelkedett a kanyarógyanús esetek száma az országban, és közülük 15 esetben igazolták is a betegséget - számolt be az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján. Oroszi Beatrix elmondta, a gyanús esetek közül hármat kizártak, 34 esetben pedig a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

IV. Érszűkület Nap Miskolcon - ingyenes szűrővizsgálat volt a Plázában

A mai nap folyamán a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében országszerte 6 helyszínen, köztük a Miskolc Plázában tartanak szűréssel egybekötött felvilágosítást az érszűkülettel élők, illetve az érdeklődők számára. Idén külön figyelem irányul a cukorbetegekre, lévén az érszűkülettel kapcsolatos amputációk nagy részét a diabétesszel élőkön végzik. A helyszínről Németh Csaba tudósította a Csillagpont Rádiót, beszélgető társa Dr. Mátyás Lajos érsebész főorvos volt.

IV. Érszűkület Nap a Plázában

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként idén negyedszerre rendezi meg az országos Érszűkület Napot országszerte hat helyszínen, köztük a Miskolc Plázában. A szervezők az előző évekhez hasonlóan ingyenes méréssel, önpulzusmérés oktatással, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várják az érdeklődőket. Ez évben külön figyelem irányul a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel a lábakon történő amputációk felét diabéteszes betegeken végzik el.

 

Elindult a közönségszavazás – ezernél is több alkotás a világ legcsodálatosabb gyermekorvosairól

Március 8-tól a nagyközönség kezében a döntés, hogy a 2016 őszén meghirdetett Csodadoki Rajzpályázatra beérkezett 1012 alkotásból melyek érdemlik ki leginkább az idei közönségdíjakat.

Veszett rókát találtak a közelmúltban Bekecsen

Veszett rókát találtak a közelmúltban Bekecsen. A NÉBIH laboratóriumában megerősítették a  gyanút és azonnal elrendelték a térségben a 90 napos ebzárlatot. Ez azt jelenti, hogy minden kutyát és macskát elzártan kell tartani, kivinni őket a területről csak állatorvosi engedéllyel lehet. A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, számuk meghaladja a hetvenezret hazánkban.

Érszűkületi Nap - ingyenes szűrővizsgálat csütörtökön a Plázában

Magas vérnyomás, koleszterin-szint, családi előfordulás, életkor előrehaladása. Mind-mind rizikófaktorai az érproblémák kialakulásának, amelynek megelőzésére elsősorban az egyén hivatott. Ám hivatottak a szakemberek is, akiknek segítségével időben felismerhető a baj, ezáltal megakadályozható a végtag amputáció, amelynek száma hazánkban kétszer annyi, mint a szomszédos országokéban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prevenció csatornájára