Kultúra

A Görögkatolikus Roma szakkollégium két diákja is sikert ért el a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

A kollégium diákjáról, Burai Lauráról készült „Amit kaptam, azt tovább is adom” című kisfilm fődíjat nyert a fesztivál romákat bemutató szekciójában. A filmet Sütő Dávid Pelé készítette Huszár Sára társrendezésében a CineFest és a Dikh TV Roma/KépmásCigány Másképp című közös pályázati felhívására. A pályázatra olyan filmeket vártak, amelyek a romákat kreatív és méltó módon mutatják be. A beérkező alkotásokat egy szakmai zsűri értékelte, és a legjobb tíz művet beválogatta a fesztivál versenyprogramjába.

Kultúra

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben Némethi Lajos író-költőnek ítélte oda a Szabó Lőrinc-díjat. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is köszönti az irodalmi díjast. Az eseményre 2021.

Gorbacsov titkai, avagy az ember, aki megváltoztatta a világot - Könyvajánló interjú Zolcer János íróval. A „glasznoszty” a Szovjetunióban Mihail Gorbacsov által 1985-ben bevezetett új politikai stílus volt.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház július 31-én. Az eseményen Béres Attila igazgató összegezte az elmúlt időszakot.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is várja napközis táborába az érdeklődő gyerekeket. A központi épületben zajló egy hétig tartó esemény ugyan pénteken véget ért, de három fiókkönyvtár augusztusban ismét várja a jelentkezőket.

A koronavírus járvány miatt tavaly elmaradt jubileumi koncertjét idén rendezi meg az együttes. A 31 éve alakult Miskolc Dixieland Band idén a 4. Dixie és jazz fesztivállal összevonva tartja születésnapi koncertjét.

A tavalyi évben nagy sikert aratott Miskolc Filmklub program idén is folytatódik, júniustól augusztusig, havonta két hétvégén a CINE-MIS Nonprofit Kft. szervezésében.

Május 29-én a Miskolci Nemzeti Színházban is végre felgördül a függöny. Hosszú hónapok óta várja a közönség, hogy újra látogathassák az ország első kőszínházának előadásait.

Rangos szakmai elismerésben részesült a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton elnyerte a „Minősített Közművelődési Intézmény Címet”.

A Sárospataki járásban található Vissen nincs általános iskola, a gyerekek a közeli Kenézlőre, vagy Sárospatakra járnak.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Kiss Kata Zenekarral közösen Borsod-Abaúj-Zemplén Megye településeire tervezett „ablakos koncerteket.” Az együttes decemberben 15 településen lépett fel óvodák és általános iskolák udvarán.

2021. október 21., csütörtök, Orsolya

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás

Programok Miskolcon