Kultúra

Ötven év után nyílt újra könyvtár Hejőszalontán

Hejőszalontán fél évszázad után nyílt újra könyvtár – vagy, ahogy a május 16-ai, csütörtöki átadón elhangzott: tudásközpont. A település vezetésének, karöltve a megyei hatókörű II. Rákóczi Ferenc Könyvtárral, máris vannak további tervei, az óvodások lelkesedése pedig mindenkit meggyőzhetett: van kiért és miért fejleszteni.

Kölcsönözni természetesen tudtak a helyiek, könyvtárbusz járt Hejőszalontán, azonban egészen más egy olyan helyiség, ahol le lehet ülni olvasgatni, társasjátékozni, beszélgetni.

Kultúra

Megkezdődött Miskolc legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja, a különleges hangulatú domboldalon sokszínű zenei és kulturális programokkal, pódiumbeszélgetésekkel, kézműves foglalkozásokkal és az ország minden borvidékéről érkező borászokkal várják az érdeklődőket....

„Imádok élni” címmel , ki mit tud? Gálaműsort szervezett az Idősek Tanácsa Miskolcon.  A Művészetek Házában kultúrcsoportok bizonyították, hogy a kor csak egy évszám. Jókedvvel, szeretettel, és kiváló ének tánc, próza produkciókkal telt meg a művészeti központ, 2019...

Május 9-11. között rendezik meg a VIII. Avasi Borangolást, amelynek egyik központi helyszíne a kívül-belül megújult Bortanya.

Ötödször kapcsolódik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a város napjához a Könyvtári Majális révén. A szabadtéri könyv(társas) fesztivál ezúttal is különböző játékkal, színpadi produkciókkal és ízes jutalommal várja a családokat, baráti társaságokat....

Díjátadóval egybekötött gálaesttel ünnepelte a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) a Müpa Fesztivál Színházában április 29-én. Az eseményen átadták az idei évad szakmai elismeréseit.

A Miskolci Balett táncjátéka zárja a Miskolci Nemzeti Színház 2018-2019-es évadát. A Szentivánéji álom Barta Dóra rendezésében látható április 27-én a Játékszínben.

Különleges élményt kínáló hangversennyel kezdődik május 3-án, pénteken a XXX. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivál. Arthur Honegger: Nicolas de Flue című drámai legendáját miskolci együttesek adják elő.

Hosszú évek után ismét íjászok vették birtokukba a Diósgyőri várat. A Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület népművészeti kiállítás és vásárral egybekötött íjászversenyt rendezett 2019.

„Ott van a halomban néhány feljegyzés, olyanféle, amire nem marad se idő, se tér, se továbbgondolásom, oda van gyűrve, nyomorítva, a táska porjai közé szorítva, egy szó, egy mondat, egy-egy nagy-nagy álmom, az idő-kattogásba mártott csonttalan hallgatásom.” Gyenes...

Ezzel a címmel jelenik meg a napokban Németh Csaba könyve, amely a 15 éves Felsőzsolca Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat eddigi tevékenységeiről, eredményeiről ad átfogó képet.