Kultúra

Opera-ősbemutató Miskolcon – Selmeczi György legújabb operája a Miskolci Nemzeti Színházban debütál

Fotók: Éder Vera

2022. január 21-én a miskolci színház Nagyszínházában lesz látható a világon első alkalommal Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző hetedik operája. A Veron egy tiszta lelkű, sugárzó széki cselédlány és egy bakaruhás, polgári származású költő hazugságon alapuló, mégis igaz szerelmének történetét meséli el az I. világháború hajnalának varázslatos Kolozsvárán.

Kultúra

„A kultúra nem poros gyűjtemény, vagy zárt ajtók mögötti múlt, hanem körülvesz, meghatároz, keretet ad közösségi létnek és magánéletnek egyaránt” – fogalmazott ünnepi beszédében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a magyar kultúra napja alkalmából – a megyei...

„Hiszek a jóban, igazban, szépben. Minden vallásban, és minden népben. És Istenben, kié a diadal... És maradok ez úton, míg csak élek, töretlen hittel, ember és magyar." – idézte a költőt ünnepi beszédében Bánné dr. Gál Boglárka.

Egy könyv azoknak, akik csakazértis élnek, csakazértis küzdenek és csakazértis győznek.

Az Episztémé Egyesület és a Miskolci Művészetek Háza együttműködésének keretében kerül megrendezésre Horváth János festőművész és Kosztics László fafaragó szobrászművész „Nem adhatok más csak mi lényegem” című képzőművészeti kiállítása.

A kollégium diákjáról, Burai Lauráról készült „Amit kaptam, azt tovább is adom” című kisfilm fődíjat nyert a fesztivál romákat bemutató szekciójában.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben Némethi Lajos író-költőnek ítélte oda a Szabó Lőrinc-díjat. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is köszönti az irodalmi díjast. Az eseményre 2021.

Gorbacsov titkai, avagy az ember, aki megváltoztatta a világot - Könyvajánló interjú Zolcer János íróval. A „glasznoszty” a Szovjetunióban Mihail Gorbacsov által 1985-ben bevezetett új politikai stílus volt.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház július 31-én. Az eseményen Béres Attila igazgató összegezte az elmúlt időszakot.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is várja napközis táborába az érdeklődő gyerekeket. A központi épületben zajló egy hétig tartó esemény ugyan pénteken véget ért, de három fiókkönyvtár augusztusban ismét várja a jelentkezőket.

A koronavírus járvány miatt tavaly elmaradt jubileumi koncertjét idén rendezi meg az együttes. A 31 éve alakult Miskolc Dixieland Band idén a 4. Dixie és jazz fesztivállal összevonva tartja születésnapi koncertjét.

2022. január 20., csütörtök, Fábián, Sebestyén

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás

Programok Miskolcon