Kultúra

"A peremvidékre menjetek...." - A történelmi egyházak társadalmi szerepvállalása

A történelmi egyházak társadalmi szerepvállalása volt a témája annak a Nemzetközi tudományos konferenciának melyet 2017. április 20-án tartottak a Miskolci MAB székházban. Csapó Barbara a jezsuita rend munkatársa is előadó volt. "A peremvidékre menjetek...." A Jezsuita Rend társadalmi szerepvállalása 
a hátrányos helyzet  csökkentésében, volt a témája  prezentációjának.

Programajánló - Mörk Leonóra: Papagájos ablak

Mörk Leonóra írónő 2016 végén mutatta be Miskolcon a Lány igaz gyöngyökkel című könyvét. Az írónő új könyvvel jelentkezik 2017-ben. A papagájos ablak egy zarándok szemén és gondolatain keresztül tárja ki a világot előttünk. A szerzőnő Soós Andrással az előző könyvről, egy egy mű születéséről és az új regényről beszélget.  

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában – különleges előadást szerveztek a rotarisok a Miskolci Nemzeti Színházban

Rendhagyó egyórás osztályfőnöki óra lesz a Miskolci Nemzeti Színházban, a miskolc-tapolcai Rotary Club szervezésében. A program célja az autista és sérült gyerekek elfogadtatása társaikkal. A rendezvény keretében a diákok egy autista fiúról szóló darabot nézhetnek meg, amelyet követően a főszereplővel kötetlen beszélgetésen vesznek részt.

Ötszáz bohócdoktor az ünnepi vetítésen

Húsvét előtt jótékonysági mozizásra hívtak meg ötszáz, többnyire nagycsaládos és hátrányos helyzetben lévő, illetve jó tanuló kisgyermeket a Karitáció Alapítvány bohócdoktorai. Az Állati nagy szökés című rajzfilmre kígyózó sorokban érkeztek a tíz év alatti gyermekek. A jegyeket bohócdoktorok szedték. Minden résztvevő befelé menet csokitojást is kapott. A mozizás előtt mindenki picit bohócdoktorrá változhatott, a gyerekek nagy buzgalommal vették fel a bohócdoktor orrokat.

A Bátortábor - 2001 óta élményterápiás táborok daganatos és krónikusan beteg gyermekek számára

A Bátortábor Alapítvány 2001 óta szervez élményterápiás táborokat daganatos és krónikusan beteg gyermekek számára. A tábortípusok azóta kibővültek. 2013 óta a Lélekmadár Táborba várják azokat a családokat, akik súlyos betegség következtében elvesztették gyermeküket. Testvértáborukba pedig a beteg gyermekeket és testvéreiket invitálják közös programokra. Sorsfordító élmények, aktualitások a hatvani Bátortábor házatájáról. Dr. Cserbák Anna orvosigazgatóval Szász Anikó beszélgetett. 

Programajánló - La Mancha lovagja musical a színházban

A Miskolci Nemzeti Színházban már látható a La Mancha lovagja című musical. A Szent Inkvizíció börtönébe új rabot hoznak. Neve Miguel de Cervantes, foglalkozása író, színész és adószedő. Amíg a fogoly kihallgatásra vár, cellatársai – rablók, gyilkosok, kurvák – elkobozzák kéziratait és saját rögtönítélő bíróságuk elé állítják. Hogy meggyőzze őket ártatlanságáról, Cervantes előad egy történetet, és a színjátékba a börtönlakókat is bevonja.

Spirituális úton a lelki és testi egészségért - a Sri Chinmoy Alapítvány újabb adománya

A Sri Chinmoy Alapítvány második alkalommal adományozott képeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórháznak. Az indiai tanító festményeiből készült reprodukciók első alkalommal 2013–ban kerültek a Klinikai Onkológiai Sugárterápiás Centrum két osztályára.
A mostani 2017. március 29-én  adományozott  27 festményreprodukció a Kórház Onkosebészeti Épületének rendelőiben, betegváróiban és a fekvőbeteg osztályon kerülnek majd kihelyezésre.

Könyvbemutató - Dr. Király Levente: Visszaemlékezések

Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc megyei és városi könyvtárban a közelmúltban nagy érdeklődés kísérte Dr. Király Levente Visszaemlékezések című kötetének bemutatóját, aki egyike volt azoknak, akiket 1945-ben elhurcoltak málenkij robotra. A könyv írója már nem él, leánya és fia azonban megőrizte az értékes dokumentumokat, amelyeket Németi Lajos a Herendi 2004 Kiadó vezetője adott ki, aki maga is író-költő és aki egyben levezetője, s „beszéltetője” volt a bemutatónak.

Spirituális úton a lelki és testi egészségért

A Sri Chinmoy Alapítvány második alkalommal adományozott képeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórháznak.

Chinmoy Kumar Ghose, ismertebb nevén Srí Csinmoj bengáli-amerikai vaisnava szellemi vezető, vallási tanító, guru, de dolgozott mint író, költő, zeneszerző, zenész, művész és sportoló is. 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kultúra csatornájára