Kultúra

Oroszlánok jártak a Csillagpont Rádióban – Beszélgetés a Lions mozgalom helyi akcióiról

Szépítkezés a fehér bot nemzetközi napján, közös szüret a hegyalján, ajándék-koncert a szeretet ünnepén. Ilyen és hasonló programok jellemzik a miskolci „oroszlánok” karitatív akcióit. Az Első Miskolci Lions Klubét és a néhány évvel később létrejött Első Miskolci Lady Lions Klubét egyaránt. Soros elnökeik, Bánrévi Helga és dr. Hajdú László voltak a Csillagpont Rádió vendégei. A műsor szerkesztője Monos Márta a politikamentes szervezet céljairól, az önkénteseket összetartó erőről és eszmeiségről is kérdezte a meghívottakat. 

Szociopoly valóság játékos formában

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház rendezvényt szervezett 2017. szeptember 25-én 10 órától. A program célja volt a szegénységgel, a mélyszegénységgel kapcsolatos kérdések megismerése és az arra adott társadalmi sztereotip válaszok átértékelése, valamint a valóság játékos formában történő átélése. Hiripi Edina irodavezetővel Soós András váltott szót.
 

Kutatók éjszakája - A B-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban is

A B-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Laboratóriumi Medicina Osztálya  2017. szeptember 29-én csatlakozik a „Kutatók Éjszakája „ rendezvénysorozathoz. Intézetünk Laboratóriumi Medicina Osztálya számtalan tudományos értékű érdekességet tartogat a nagyközönség számára.
 A " Nyitott Laboratóriumi Éjszakán megismerhetik az érdeklődők a szerteágazó laboratóriumi munkát , megtekinthetik az orvosdiagnosztikai laboratórium felépítését, működését. 

Esélyegyenlőség - vendégünk volt Csapó Barbara Magyar Jezsuita Rend világi munkatársa

Egyre inkább hallunk manapság az esélyegyenlőségről, mint fogalomról.  Ahhoz hogy ehhez a fogalomhoz értékek is társuljanak komoly társadalmi felelősségvállalásra, és jól kidolgozott stratégiai munkára is szükség lenne. Csapó Barbara Magyar Jezsuita Rend világi munkatársa évek óta dolgozik azért, hogy az esély egyenlőség vagy mondjuk, felzárkóztatás elérje a célját. A programokra fordított alkalmanként hatalmas összegeket ne az ablakon dobjuk ki.   Csapó Barbarával  Soós András beszélgetett.

Szeptember 30. - A népmese napja

Csernik Szende székely mesemondó gazdag repertoárral járja az országot, meséivel, sajátos bábtechnikájával elvarázsolja a kicsiket, nagyokat egyaránt. Néhány éve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának gondozott gyermekeit és munkatársait is megörvendeztette ízes mesemondásával. Szende most két fellépés között nyilatkozott a Csillagpont Rádiónak. A riporter Szász Anikó.

Mi ez a furcsa izé Google főoldalán? - Egy kutató orvosra emlékezik vele a legnagyobb kereső!

forrás: hvg.hu és internet

Nem csak az arcát, a nevét is nagyon kevesen ismerik annak a tudósnak, aki munkássága pedig tízmilliók életére komoly hatással van. Akinek előfordult már daganatos megbetegedés a családjában, az szinte biztos, hogy sokat köszönhet Dr. Asima Chatterjee-nek.

Robotsimogatástól az applikáció tervezésig – Kutatók Éjszakája a Bay-Logiban Miskolctapolcán

Virtuális valóság terme, élelmiszer road-show, robotsimogató és kiterjesztett valóság. Hogy csak néhányat említsünk azoknak a programoknak a köréből, amelyekkel szeptember 29-én délután négy és este kilenc óra között várják az érdeklődőket a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. miskolci kutatóhelyén. Hatodik alkalommal vesz részt a Bay Logi az országos rendezvényen, amelynek kapcsán a kutatók munkájának szépségére, mindennapos kihívásaira hívják fel a látogatók figyelmét, a tudományt és a szórakozást ötvöző programok segítségével.

9. alkalommal indul a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen

Két féléves felnőttképzés keretében félévenként 64 órás képzésben részesülnek az idén immáron kilencedik alkalommal induló Szépkorúak Akadémiájának résztvevői. A Miskolci Egyetem és a MINŐIES Alapítvány által életre hívott előadás-sorozat keretében, az egyetem nyolc karának és intézetének diszciplináit kínálják. Részleteivel Matiscsákné dr. Lizák Marianna a MINŐIES Alapítvány irodavezetője ismertette meg a Csillagpont Rádió hallgatóit.

80 gyermekkórház kap újabb mesekönyveket

Sikeres akcióban a Mesedoktorok. A Mátrix Közhasznú Alapítvány kórháztámogató mesedoktorai nem csak gyógyítást segítő meseolvasással töltik az idejüket, komoly támogatói munkát is végeznek. A korábban oktatási intézmények, családok és gyermekek részvételével összegyűjtött tizennyolcezer mesekönyvet tisztítás és válogatás után folyamatosan kórházi osztályoknak, a benn fekvő gyerekek gyógyulását támogató céllal juttatják el. 

Az Akvarell formáció volt a stúdiónk vendége

2013-tól zenél együtt az Akvarell formáció. A Csillagpont Rádió vendége volt Szécsi Viktória énekes és Vihula Mihajlo gitárművész. Ars poeticájuk szerint céljuk új élmény nyújtása mindazok számára, akik fogékonyak az akvarell-sanzon stílusú dalokra-zenékre. A fiatal művészekkel Szász Anikó beszélgetett.   

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kultúra csatornájára