Kultúra

Látás-Mód: Egyenlő eséllyel a filmek világában is

A miskolci székhelyű Látás-Mód a Látássérült Emberek Oktatásáért Alapítvány most a filmművészet akadálymentesítése felé szeretne egy újabb lépést tenni. 2017 augusztusa és novembere között megyénkben először egy négy alkalmas filmklub keretében kívánják megismertetni a felnőtt látássérült személyekkel az audio-narráció lehetőségeit a filmek vizuális tartalmának közvetítésében. A filmklub céljairól és a további részletekről Szász Anikó beszélgetett a Látás-Mód Alapítvány gyógypedagógus-elnökével Weisz Ildikóval.

Erőszakmentes kommunikáció – régi-új távlatok ember és ember között

Az erőszakmentes kommunikáció az a feledésbe merült nyelv, amelyen azok az emberek beszélnek, akik törődnek egymással és harmonikus életre vágynak. Vagy másként fogalmazva az empátia gyógyító erejét felhasználva együttérzéssel kommunikálnak. A 21. század kommunikációs útvesztőjében régi-új távlatokat nyit az erőszakmentes kommunikáció ember és ember között. A témáról tart workshopot a hétvégén Egerben Sinkó Dániel akkreditált tréner, akivel Németh Csaba beszélgetett.

Előkészületek a Bükk-vidék Geopark létrehozásáért – Lehetőség és kötelezettség is egyben

Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekednek, hogy bemutassák a változatos geológiai értékeket, elősegítsék azok védelmét, továbbá hogy jó példák és gyakorlatok segítségével bekapcsolják azokat az oktatásba és a turizmusba egyaránt. Hazánkban két terület – a nógrádi és a bakonyi – már tagja az Európai Geopark Hálózatnak, amelyhez most csatlakozni kíván a Bükki Nemzeti Park is. A közelmúltban Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye településeinek 70 polgármestere találkozott Felsőtárkányban, hogy kezdeményezzék a Bükk-vidék Geopark létrehozását.

II. Miskolci Örömünnep

Délelőtt szikrázó napsütés, óriási érdeklődés, délután izgalom, majd némi csalódottság, hiszen jött a vihar és emiatt kissé átrajzolódott a II. Miskolci Örömünnep kínálata. Sokan látogattak el július 8-án a Gárdonyi Géza Művelődési Ház parkjába, mely otthont adott a rendezvénynek, maga a művelődési ház pedig menedéket a résztvevőknek a hirtelen jött vihar elől. A kettő között készült összeállítás – amelyet a helyszínen készített Monos Márta -  remélhetően ízelítőt ad az esemény hangulatából. 

Újra benépesült a miskolci tigriskifutó

fotók: Veress Tamás

Két fiatal szibériai tigris lakja ezentúl a Miskolci Állatkert tigriskifutóját. Az állatkert látogatói az elmúlt hetekben bizonyára hiányolták a csíkos nagymacskákat, mostantól azonban már láthatók a tigrislányok, akik idén lesznek négyévesek. A Budapesti Állatkertben jöttek a világra, onnan kerültek most Miskolcra, ahol minden bizonnyal, rövid időn belül a látogatók kedvenceivé válnak. Az első napokban még csak óvatosan ismerkedtek új otthonukkal, mostanra azonban egyre aktívabbak kifutójukban.

Semmelweis Nap - Mutatjuk a díjazottak, kinevezettek és elismerésben részesültek névsorát

Semmelweis Díj kitüntetésben részesült dr. Csánky Eszter - osztályvezető főorvos - Tüdőgyógyászati Osztály (fotó: minap)

Július elseje, Semmelweis Ignác születésnapja és a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Az Anyák megmentőjére emlékezve koszorúzást és ünnepi ülést tartottak a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. Itt adták át a Semmelweis díjat, kinevezéseket és elismerések. Idén Csánky Eszter, a tüdőgyógyászati osztály főorvosa vette át a Semmelweis díjat. Mutatjuk a kinevezettek és elismerésben részesültek névsorát.

 

Főorvosi kinevezésben részesülnek, illetve főorvosi címet kaptak:

Büszkeségpont a kórházban - Felavatták a Névtelen orvosok és nővérek forradalmi emlékművét

Felavatták a Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató kórház területén a Névtelen orvosok és nővérek forradalmi emlékművét. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Büszkeségpont pályázatán nyert támogatásból Varga Éva Munkácsy Díjas szobrászművész alkotását 2017. június 28-án leplezték le. Az ünnepségen Dr. Tiba Sándor főigazgató köszöntötte az avatáson megjelenteket. A Polgármesteri Hivatal részéről Papp Ferenc vezető főtanácsos beszélt a Büszkeségpontok céljáról és üzenetéről.

Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban – Növénytani ismeretektől az izgalmas kalandtúrákig

Családi felfedező túra az állatparkokban, szolár hajóval és kenuval a fertői nádasban, Land Roverrel a Hanságban, őserdő túrán a Bükkben. Ilyen és hasonló programok várják július 3-9 között az érdeklődőket a hazai nemzeti parkokban, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2017 rendezvénysorozat keretében. Az ENSZ közgyűlése az idei esztendőt a fenntartható turizmus évének nyilvánította, amelyben a nemzeti parkok kiemelkedő szerepet töltenek be. Így például a 40.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kultúra csatornájára