Egészségpolitika

Akadályok az egy napos sebészeti ellátás útjába - Elsősorban a finanszírozáson múlik

Azok a sebészetek, amelyek nem kórházban vagy kórházi szakrendelőben, hanem önállóan működnek, versenyhátrányban vannak. Ezért mielőbb szükség van a jelenleg érvényben lévő jogszabály módosítására. Ez persze csak egyik feltétele annak, hogy az egy napos sebészeti ellátás széles körben elterjedjen hazánkban is. A modern egészségügy ugyanis efelé halad, hiszen olcsó, gyors és hatékony, ráadásul jól programozható ellátási forma. Dr.

Népegészségügyi egyesülettel kötött megállapodást az egészségügyi államtitkárság

A népegészségügyi helyzet javításáért együttműködési megállapodást kötött az egészségügyért felelős államtitkárság és a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete szerdán Budapesten. Az aláírás alkalmából Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár arról beszélt, hogy az emberek egészsége nem pártpolitikai kérdés, minden kormány felelősségi körébe tartozik, ugyanakkor az erre vonatkozó stratégiáknak, akcióknak a szakma bevonásával kell készülniük.

Jön a Mihalicza-ösztöndíj - Az ápolói mesterképzésre jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány

a fotó illusztráció, forrás: internet

A szeptemberben induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésre (MSc) jelentkezőknek is ösztöndíjat vezet be a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, a Mihalicza-ösztöndíj 1 milliárd 150 millió forintos keretösszeggel pályázható. Hozzátette: a képzés első félévében az ösztöndíj mértéke 640 ezer forint is lehet, a második félévtől pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeget lehet elnyerni.

A hazai lakosság egészségi állapota folyamatosan romlik – Emelkedett a halálozások száma is

Két évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló volt a statisztika, már ami a honi halálozások adataira vonatkozik. Az esztendő első hónapjaiban ugyanis riasztóan megugrott a halálozások száma.  Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből, amellyel kapcsolatban többen nyilatkoztak az írott és elektronikus sajtóban. Köztük dr. Falus Ferenc egykori országos tiszti-főorvos, aki extra-halálozásnak minősítette a jelenséget. Mi lehet ennek az oka? Egyebek közt erről is kérdezte a szakembert a Csillagpont Rádió műsorában a szerkesztő Monos Márta

Lassító sztrájkra készülnek a fogorvosok - A praxisra jutó összeg dupláját követelik

A jelenlegi praxisra jutó össze dupláját követelik az egészségügyi kormányzattól az alapellátásban dolgozó fogorvosok. Ha nem kapják meg, akkor csak a sürgős eseteket látják el néhány napig. Az utóbbi 15 évben 17 milliárd forinttal kaptak kevesebbet munkájukért a fogorvosok, mint a háziorvosok. Ezt többször is szóvá tették már az egészségügyi kormányzatnak, szóban kaptak is bíztatást, ám a finanszírozást soha nem rendezték. Ez is oka annak, hogy egyre több az üres fogorvosi körzet hazánkban. Mondta el a Csillagpont Rádiónak az akció szorgalmazója és kezdeményezője, dr.

Az idén is sikere volt az Év védőnője pályázatnak – interjú Csordás Ágnessel az egyesület elnökével

Száz évvel ezelőtt elsősorban a csecsemőhalandóság csökkentése volt a célja a védőnői szolgálatnak. Az eltelt évek során sok minden változott, a védőnők legfontosabb feladata jelenleg az, hogy a gyermekek egészségének fejlesztését és a test fejlődését elősegítsék. A védőnői szolgálathoz hasonló intézmény egyébként nincs máshol Európában, ezért is érdemelte ki a hungarikum jelzőt. A hivatás szépségéről és gondjairól is kérdezte az Év Védőnője pályázat kapcsán az egyesület elnökét Csordás Ágnes a Csillagpont Rádió szerkesztő-riportere Monos Márta.

Paradigmaváltás szorgalmaz az egészségügyben a MOK – Interjú az elnökkel, dr. Éger Istvánnal

Történelmi jelentőségű szakmai anyag készült a magyar egészségügyről, amelynek a megváltoztatása elodázhatatlan a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint. A modern társadalomban az elsődleges társadalmi és népegészségügyi, megbetegedési és halálozási védőfaktort is a politikusok jelentik, az ezzel kapcsolatos erkölcsi felelősségük, személyes tehát, másra át nem ruházható, erkölcsileg pedig elévülhetetlen. Ez olvasható abban a magyar egészségügyet értékelő szakmai anyagban, amelyet a napokban mutatott be a sajtó képviselőinek a MOK. Elnökét dr.

Miskolci Andrea kórházunk finanszírozási igazgatója volt a Csillagpont Rádió vendége

Miskolci Andrea a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház finanszírozási igazgatója volt a Csillagpont Rádió vendége kedden reggel. Finanszírozás és kontrolling ezek voltak a beszélgetés kulcsmomentumai. Megtudtuk, hogy melyek a teljesítményfinanszírozási rendszer jellemzői, s hogy a jó kontrolling rendszerhez az egészségügyi szakmai és gazdasági szakembereinek összehangolt működése szükséges.      

Dr. Szabó Tamás kórházunk jogi, pályázati és döntés előkészítési igazgatója volt a stúdiónk vendége

A hazai kórház integrációk közöl a miskolci zárult le a leghamarabb. A munka jogi részét irányító Dr. Szabó Tamás a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház jogi, pályázati és döntés előkészítési igazgatója volt a Csillagpont Rádió vendége, akit arról kérdeztük, hogyan lesz valakiből kórházjogász? A beszélgetés természetesen érinti a kórház mindennapijaiban felmerülő jogi eseteket a közbeszerzésektől a perekig.

Breitenbach Sándor műszaki igazgató volt stúdiónk vendége

Hat telephely kórház, 42 gépjármű, több mint 100 lift 30 ezer orvosi berendezés – műszaki szempontból számokkal így is jellemezhető a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemei Oktató Kórház. Breitenbach Sándor műszaki igazgatóval Németh Csaba beszélgetett a gyógyító munka hátterében lévő műszaki üzemeltetés feladatairól. A beszélgetésben szó volt a napi karbantartási feladatokról, a GYEK fejlesztéséről és a különböző felújításokról is. DE azt is megtudhatják milyen hiányszakmák dolgozóit keresi a kórház.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészségpolitika csatornájára