Egészségpolitika

A vények 99 százaléka felhőbe kerül – Sajátos „kerekasztal-beszélgetés” az e-receptekről

December 15. után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél- jelentette be az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint november elsejétől jelentősebb lassulások nélkül üzembiztosan működik az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér. Vajon egyetértenek-e az államtitkárral az érintettek? A választ megtudhatták a Csillagpont Rádió műsorából, amelyben dr. Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos elnökével, dr.

Energetikai felújítások mind a hat tagkórházban – Több mint 80 millió forint megtakarítás évente

Több mint nyolcszázmillió forintból korszerűsítették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház épületeit. A beruházások célja az energia-megtakarítás volt. Az orvos- és nővérszállók hőszigetelést kaptak és kicserélték a nyílászárókat is. A felújítás másik része napelemek telepítése volt. Az energetikai korszerűsítéssel a kórház évente több mint nyolcvanmillió forintot takarít meg. A beruházások részleteiről Dr. Tiba Sándor főigazgató tartott sajtótájékoztatót.

Soron kívüli forráshoz jutnak az alapellátás fogorvosai – Praxisonként 3 millió forint érkezik

Az elmúlt év őszétől kíséri figyelemmel a Csillagpont Rádió az alapellátásban dolgozó fogorvosok küzdelmét, amelynek célja hogy a fogorvosi praxisok támogatása legalább is megközelítse az alapellátásban gyógyító háziorvosokét. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos több, mint egy esztendővel ezelőtt indította el azt a – nevezzük így - tiltakozó hadjáratot, amelynek része volt ősszel a fogorvosok figyelmeztető munkalassító sztrájkja is. Nos, a jelek szerint követeléseiket orvosolta a kormány. Vagy mégsem? Az összesen 7,6 milliárd forintos soron kívüli juttatásról is kérdezte dr.

Drajkó Zsombor bojkottja a MOK ellen - Az eddiginél erősebb érdekképviseletet követelnek a fiatal fogorvosok

Több százan csatlakoztak már ahhoz a petícióhoz, amelyet dr. Drajkó Zsombor kezdeményezett, indított útjára a Magyar Orvosi Kamara ellen, amely szerinte nem képviseli kellőn érdekeiket. A fiatal fogorvos arra bíztatja kollégáit, hogy addig ők se fizessenek kötelező tagdíjat, amíg a Magyar Orvosi Kamara működése, gazdálkodása nem lesz transzparens, és amíg nem állnak ki az orvosi szakma presztízsét súlyosan romló hálapénz ellen. Drajkó doktor a Csillagpont Rádió műsorában kifejtette véleményét a kötelező tagsági díj emelésével kapcsolatosan is.

Állami fejlesztések a B-A-Z Megyei Központi Kórházban

A B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház csaknem 464 millió forintot költhetett fekvőbeteg szakellátó intézményeinek fejlesztésére.  Ebből a pénzből számos területen sikerült az egészségügyi intézmény működésének hatékonyságát javítani. Tele radiológia, informatika, citosztatikus labor, integráció a telephelyek között, hogy csak néhányat emeljünk ki. A beruházásokról tartott tájékoztatót a sajtó képviselőinek Dr. Tiba Sándor az intézmény főigazgató főorvosa 2017. november nyolcadikán.  Soós András szerkesztő
 

Nők szerepe a politikában és a közéletben – A Csillagpont Rádió vendége volt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő

Az egészségügy fejlesztése, a gyógyító munka színvonalának javítása és sikere érdekében érzett felelősségéről és nem utolsó sorban politikusi munkájáról kérdezte a Csillagpont Rádió stúdiójába látogató Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt a szerkesztő Monos Márta. Az önmagát kissé türelmetlennek és harcosnak is minősítő vendéget, az általa létrehozott: Nő a Siker Alapítvány céljáról, feladatáról is kérdezte a műsor vezetője.

Indul az elektronikus egészségügy rendszere

Mától minden magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszert, amely számos – a betegeket is érintő – újdonsággal szolgál.

A rendszer bevezetését több hónapos próbaidőszak előzte meg, amelyben a kórházak, gyógyszertárak, szakrendelők folyamatosan csatlakoztak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, és amely hiba nélkül zajlott le.

A Magyar Műtősasszisztensi Társulás 25. kongresszusa

A Magyar Műtősasszisztensi Társulás a közelmúltban tartotta 25. kongresszusát Hajdúszoboszlón. A szervezet újraválasztott vezetőjét aktuális feladatokról, innovációról, minőségirányításról, betegbiztonságról és a szakma szépségeiről is kérdeztük.
Balasi Katalin elnökasszonnyal Szász Anikó beszélgetett.         
 

Rákbetegeken spórol az állam? – Tiltakozás a tervezet ellen

Betegek, orvosok, gyártók és betegszervezetek körében egyaránt nagy vihart kavart a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legújabb, november elsejétől életbe lépő intézkedése, amelynek eredményeként egyes betegségek induló kezelésénél a terápiához rendelkezésre álló készítmények legolcsóbbikát kell alkalmazni. Rákbetegeken kezdenék a spórolást? A jövőben ugyanis a tüdőrákos, a vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy részének már nem az orvos választhatná ki, melyik terápia lenne számára a legelőnyösebb, hanem a NEAK.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészségpolitika csatornájára