Egészségpolitika

Az idén is sikere volt az Év védőnője pályázatnak – interjú Csordás Ágnessel az egyesület elnökével

Száz évvel ezelőtt elsősorban a csecsemőhalandóság csökkentése volt a célja a védőnői szolgálatnak. Az eltelt évek során sok minden változott, a védőnők legfontosabb feladata jelenleg az, hogy a gyermekek egészségének fejlesztését és a test fejlődését elősegítsék. A védőnői szolgálathoz hasonló intézmény egyébként nincs máshol Európában, ezért is érdemelte ki a hungarikum jelzőt. A hivatás szépségéről és gondjairól is kérdezte az Év Védőnője pályázat kapcsán az egyesület elnökét Csordás Ágnes a Csillagpont Rádió szerkesztő-riportere Monos Márta.

Paradigmaváltás szorgalmaz az egészségügyben a MOK – Interjú az elnökkel, dr. Éger Istvánnal

Történelmi jelentőségű szakmai anyag készült a magyar egészségügyről, amelynek a megváltoztatása elodázhatatlan a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint. A modern társadalomban az elsődleges társadalmi és népegészségügyi, megbetegedési és halálozási védőfaktort is a politikusok jelentik, az ezzel kapcsolatos erkölcsi felelősségük, személyes tehát, másra át nem ruházható, erkölcsileg pedig elévülhetetlen. Ez olvasható abban a magyar egészségügyet értékelő szakmai anyagban, amelyet a napokban mutatott be a sajtó képviselőinek a MOK. Elnökét dr.

Miskolci Andrea kórházunk finanszírozási igazgatója volt a Csillagpont Rádió vendége

Miskolci Andrea a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház finanszírozási igazgatója volt a Csillagpont Rádió vendége kedden reggel. Finanszírozás és kontrolling ezek voltak a beszélgetés kulcsmomentumai. Megtudtuk, hogy melyek a teljesítményfinanszírozási rendszer jellemzői, s hogy a jó kontrolling rendszerhez az egészségügyi szakmai és gazdasági szakembereinek összehangolt működése szükséges.      

Dr. Szabó Tamás kórházunk jogi, pályázati és döntés előkészítési igazgatója volt a stúdiónk vendége

A hazai kórház integrációk közöl a miskolci zárult le a leghamarabb. A munka jogi részét irányító Dr. Szabó Tamás a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház jogi, pályázati és döntés előkészítési igazgatója volt a Csillagpont Rádió vendége, akit arról kérdeztük, hogyan lesz valakiből kórházjogász? A beszélgetés természetesen érinti a kórház mindennapijaiban felmerülő jogi eseteket a közbeszerzésektől a perekig.

Breitenbach Sándor műszaki igazgató volt stúdiónk vendége

Hat telephely kórház, 42 gépjármű, több mint 100 lift 30 ezer orvosi berendezés – műszaki szempontból számokkal így is jellemezhető a B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemei Oktató Kórház. Breitenbach Sándor műszaki igazgatóval Németh Csaba beszélgetett a gyógyító munka hátterében lévő műszaki üzemeltetés feladatairól. A beszélgetésben szó volt a napi karbantartási feladatokról, a GYEK fejlesztéséről és a különböző felújításokról is. DE azt is megtudhatják milyen hiányszakmák dolgozóit keresi a kórház.

Stúdiónk vendége volt Pelczné dr. Gáll Ildikó

Ha szükséges, törvénymódosítást is javasolnak – A gyermekbántalmazás visszaszorításáról tanácskoztak a Miskolci Gráciák és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának képviselői.

Sokan mondták el véleményüket a Miskolci Gráciák Egyesületének és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának közös konferenciáján, amelynek témája a Gyermekbántalmazás volt. Gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek, a kriminálpszichológusok, a jogászok és a civil szerveződés képviselői egyaránt.

Csökkent a kórházi várólisták hossza és a várakozási idő is

Nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, 2012-ben több mint 70 ezren voltak a várólistákon, ez a szám mára 28 ezer alá mérséklődött. Hozzátette: 2013-tól 2017-ig összesen 17,2 milliárd forint többletforrást biztosítottak a várólisták csökkentésére.

dr. Nagyné Stefán Enikő Munkaügyi és HR-igazgató volt a Csillagpont Rádió vendége

dr. Nagyné Stefán Enikő Munkaügyi és HR-igazgató volt a Csillagpont Rádió vendége kedden reggel. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház új vezetőjével a humánerőforrás helyzet aktuális gondjairól, megoldási lehetőségeiről, valamint az optimális munkahelyi légkör megteremtésének jelentőségéről beszélgetett Szász Anikó.

Egyre kevesebb ápoló dolgozik a hazai szakellátásban – béremelés és ingyenes képzés lehet a megoldás

Nem könnyű feladat manapság az ápolói hivatás szépségéről és megtartó erejéről beszélni. Hiszen, a nem kis felelősséget, és gyakran nem csekély áldozatot igénylő munkáért járó anyagi juttatás – még a tavaly elindult több lépcsős béremelési program ellenére is – kevés. Nem véletlen, hogy jelenleg csaknem ötezer ápoló hiányzik a hazai kórházakból. Pedig munkájuk nélkül nem működhet az egészségügyi szolgáltatás. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezete 7200 tag érdekét képviseli.

Infokommunikációs akadálymentesítés fejlesztésére hirdetnek pályázatot

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

A fogyatékossággal élők közszolgáltatásokhoz való hozzáférését megkönnyítő, infokommunikációs alapú akadálymentesítés fejlesztésére hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A hírt a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette be.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Egészségpolitika csatornájára