Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.

Az atipikus, azaz a szokásostól eltérő foglalkoztatási megoldások változatos formában léteznek: a behívás alapján történő munkavégzéstől kezdve, a munkakör megosztáson vagy éppen a több munkáltató által létesített munkaviszonyon át a bedolgozói és a cselekvőképtelen munkavállalók munkaviszonyáig. Magyarországon azonban kevésbé alkalmazott megoldások ezek: a leglátogatottabb tematikus állásportál adatai szerint az utóbbi években egyre inkább teret nyerő távmunkavégzés és home office mellett mindössze a részmunkaidős, valamint a határozott idejű munkaviszony jellemző.

Még mindig a teljes munkaidős, határozatlan időre szóló alkalmazotti szerződéssel történő foglalkoztatás a legelterjedtebb

A leggyakrabban előforduló munkavégzési forma a napi 8 órás munkavégzés alkalmazotti státuszban az erre kijelölt helyen: ezek az álláshirdetések kétharmadát teszik ki. A megszokottól eltérő formák közül pedig a távmunka/home office munkavégzés a legelterjedtebb, amely lehetőség aránya a hirdetésekben az utóbbi években folyamatosan nőtt: a 2022 első negyedévében mért 6,8% az idei első negyedévre szinte megduplázódott. Részmunkaidős foglalkoztatást a hirdetések 5,4%-a ajánl.

A távmunka vagy home office munkavégzés leginkább a fővárosi munkáltatóknál jellemző: az összes ilyen hirdetés 73,4%-át budapesti állásra vonatkozóan adták fel. A vármegyék közül Pest vármegye vezet (11,4%), majd Fejér vármegye (2,6%) és Győr-Moson-Sopron vármegye (2,2%) következik.

Szakmák tekintetében a pénzügy és könyvelés (az összes ilyen hirdetés 18,5%-át teszi ki) és az IT programozás és fejlesztés (13,2%) területén dolgozó szakembereknek szól.

Fizikai munkáknál kötnek inkább határozott idejű szerződést

A határozott idejű munkaviszony leginkább a fizikai, segéd és betanított munkáknál jellemző, amelyek az ilyen típusú együttműködések 17,7%-át teszik ki. A szakmunkára toborzó hirdetéseknél is bevett megoldásnak számít (13,1%), valamint az adminisztráció, asszisztensi és irodai munkák körében (10,5%).

„Az atipikus munkavégzési formák elérhetővé tétele a toborzás és a megtartás terén egyaránt számottevő előnyt jelenthet a vállalatoknak. Vannak például olyan munkaerőpiaci csoportok, amelyek képviselőinek hatalmas segítség, ha nem kell naponta bejárnia és kötött, 8 órás munkaidőben elvégeznie a feladatokat. Számukra kiemelten fontos egy állásnál például a rugalmas munkaidő vagy éppen a home office munkavégzés elérhetősége. Igaz ez például a kisgyermekes szülőkre, akiknek az életszervezési feladataikkal könnyebben összeegyeztethető egy olyan munkahely, ahol helytől vagy éppen időtől részben vagy teljesen függetlenül végezhetik a feladatukat, ez pedig szélesíti a munkáltató lehetőségeit is a toborzás és a megtartás terén egyaránt” – hangsúlyozta Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója az atipikus munkavégzési formák jelentőségével kapcsolatban. „Látva ennek hiányát a munkaerőpiacon és a hiány miatt elszalasztott lehetőségeket, problémákat, »Az emberi oldal« nevű kezdeményezésünk keretében kísérletet teszünk arra, hogy a lehető legtöbb ilyen álláshirdetést összegyűjtsük, segítve ezzel az érintett munkavállalókat és a szakembert kereső munkaadókat” – tette hozzá a Profession.hu HR igazgatója.