Fordulat a borsodi lakáspiacon

A többéves lakáspiaci fejlődés és drágulás megtorpant. Ahogy az országos piacon, úgy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is fordulat következett be a használt és új lakások piacán. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jól látható az árak alakulásán ez a folyamat. Az eladásra váró használt lakások átlagos négyzetméterára májusban 328 ezer forint volt. Bár ez 12 százalékos drágulásnak felel meg tavaly májushoz képest, az idei év elejéhez képest 1 százalékos csökkenést takar.  A legnagyobb egyetemvárosok közé tartozó Miskolcon az eladásra kínált lakóingatlanoknál a mostani 414 ezer forintos átlagár 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, ebben az évben viszont stagnálást jelent. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Ózdon a tavaly májusi szinthez képest 2-11 százalékos drágulás ment végbe, míg a januári árakhoz viszonyítva stagnálás és mérsékelt áremelkedés történt. Tiszaújvárosban pedig az 1 százalékos éves áremelkedés mellett az év elejéhez viszonyítva 8 százalékkal mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak. 

Az elmúlt évekre jellemző lakásdrágulás megállt ebben az évben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is, összhangban az országos trendekkel - egyebek mellett ez áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely a borsodi lakáspiaci helyzetet mutatja be.

Májusban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei átlagos négyzetméterár az eladásra váró használt lakások esetében 328 ezer forint volt. Ez 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 294 ezer forintot, ugyanakkor 1 százalékos csökkenést takar az idén januárra jellemző 330 ezer forinthoz képest. Azaz amíg éves szinten még drágultak a vármegyei lakások, az idén stagnálás, minimális csökkenés következett be. Ez összhangban van az országos trendekkel. A kereslet ugyanis jelentősen csökkent, mivel a bizonytalan gazdasági helyzet és a növekvő lakossági kiadások miatt sokan óvatosabbak lettek, így elhalasztották a költözésüket.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ér a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak”.

Az országos trendek tehát megjelennek a borsodi lakáspiacon, amelynek súlypontjában Miskolc áll. Ez köszönhető annak is, hogy a vármegyeszékhely a legjelentősebb egyetemvárosok közé tartozik.

Így a diákokhoz köthető, hullámokban jelentkező kereslet mind az eladó, mind a bérelhető ingatlanok piacára hatással van.
Miskolc jelentőségét mutatja az is, hogy a vármegyén belül lényegében csak Miskolcon van jelentősebb kínálat új építésű lakásokból, Ezeknek az átlagos négyzetméterára 792 ezer forintot tett ki májusban, ami éves szinten 17 százalékos, januárhoz képest mindössze 1 százalékos növekedést jelent.

 

2024. május 3., péntek, Tímea, Irma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás