Harsányban és térségében fejlesztették a humán szolgáltatásokat: a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő piacra való bevonására, a szakemberhiány enyhítésére koncentráltak

Mintegy 250 millió forintos európai uniós támogatásból nyílt lehetősége Harsánynak és további 8 településnek, hogy csökkentsék a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiányt, elősegítsék a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piacon való megjelenését, valamint erősítsék a helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepét és vidék megtartó képességét, a kultúrák közötti párbeszédet.

A konzorcium tagjai Harsány mellett Bükkaranyos, Kisgyőr, Mályi, Ónod, Sajólád, Sajópetri, Hejőkeresztúr és Hejőszalonta települések voltak.

A humán közszolgáltatások szakember ellátottságának fejlesztése érdekében 12 fő humán szakember képzését fedezte a pályázat, továbbá 200 fő részére egyéni fejlesztési tervet készítettek.
A hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó aktív korú emberek foglalkoztathatóságának javítása érdekében szolgáltató csomagokat állítottak össze: többek között 200 fő egyéni kompetencia fejlesztésére, álláskeresésre felkészítő tanácsadásra, mentorok alkalmazására is lehetőség volt. A potenciális munkáltatóknál pedig szemléletformáló, antidiszkriminációs képzéseket valósítottak meg, innovatív programok kidolgozásával segítették a mélyszegénységben élők, különösen a romák, valamint a hátrányos helyzetbe került emberek integrációját.
A helyi kisközösségek fejlesztése keretében közösségszervezőt alkalmaztak, növelték a közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználását például film- és könyvklubbal, figyelmet fordítottak az egészségfejlesztésre, egészségügyi szűrésekre.
A vidék megtartó képességét is növelték a projekt keretében, és cél volt a települési életminőség javítása is: az egyes településeken infópontot alakítottak ki, konzultációs lehetőségeket biztosítottak például egészségügyi, jogi, szociális ügyekben. Az egészségtudatosság fejlesztése érdekében lehetőséget biztosítottak szűrővizsgálatokon való részvételre, egyéni állapotfelmérésre is volt alkalom.
A helyi kisközösségek társadalmi szerepének megerősítése és a kultúrák közötti párbeszéd erősítése érdekében figyelmet fordítottak a fiatalok közösségépítésére, önkéntességére és helyi nemzetiségek zenei és kulturális rendezvényeinek támogatására.
A Harsány Község Önkormányzata által vezetett konzorcium „Humán szolgáltatások fejlesztése Harsányban és térségében” címmel, EFOP-1.5.2-16-2017-00036 azonosító számon - 100%-os támogatás mellett - mintegy 250 millió forint európai uniós támogatás nyert az EFOP 1.5.2 pályázati felhíváson, a Széchenyi 2020 program keretében.