Nemzetgazdasági stratégiai ágazatot támogat az együttműködés

A Miskolci Egyetem kiemelkedő partnere a bányászati ágazatnak és a bányászati szakigazgatásnak. Együttműködési megállapodás aláírása keretében a partnerség megerősítésére került sor ma a Miskolci Egyetem és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága között. A világon elsőként oktattak a Miskolci Egyetem elődjében, a selmecbányai bányászati-kohászati intézetben felsőfokú bányászati-kohászati ismereteket, ma pedig a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara hazánkban az egyetlen tradicionálisan bányamérnöki képzést biztosító intézmény.

A bányászat stratégiai jelentőségű nemzetgazdasági ágazat, mivel az energiaellátás biztonsága, az energetikai alapinfrastruktúra és a szükséges nyersanyagok biztosítása kiemelt nemzetstratégiai, nemzetbiztonsági kérdés. A bányászati felügyeletet is ellátó, 2021 őszén felállított Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága támogatja azokat a hiánypótló oktatási együttműködéseket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be az országépítő munkába. Dr. Biró Marcell, a Hatóság elnöke az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán azt hangsúlyozta: annak érdekében, hogy a bányászat területén is visszaszerezzük és megerősítsük nemzeti önállóságunkat, kulcskérdés, hogy a magas szakmai szintű utánpótlás biztosítása.

Dr. Varga Judit, az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke azt emelte ki: a körforgásos gazdálkodás, a hulladékhasznosítás, a megújuló energiák, a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás témakörében a Miskolci Egyetem egyedülálló komplex tudással, jól felszerelt laboratóriumokkal és nemzetközileg elismert oktatókkal-kutatókkal bíró kompetenciaközpont. Dr. Varga Judit hozzátette: a 2050-re kitűzött klímasemlegességre való áttérésre a Miskolci Egyetem az oktatási palettájának és kutatási profiljának folyamatos fejlesztésével felkészült, az intézmény magas színvonalú képzései megfelelő alapot biztosítanak a leendő szakemberek számára.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a többi között arról beszélt, hogy az intézmény megőrizte a klasszikus műszaki képzéseket, így az egykori bányászképzést is, ugyanakkor az innováció és modernizáció jegyében, át is alakította, ami nevében is megmutatkozik, hiszen ma már Műszaki Földtudományi Karként működik. A nyersanyagok hiánya, pótlása, újrahasznosítása napjaink égető kihívásai, amelyekre a Miskolci Egyetem azzal tud válaszolni, hogy magas színvonalon szakembereket képez, akik a jövő megoldásait szállíthatják. Ezért is fontos minden olyan szakmai megállapodás, ami ezt a munkát segítheti.

A Hatóság és az Egyetem között létrejött megállapodás elsődlegesen a fenntartható természeti erőforrás gazdálkodás, körforgásos gazdaság, klímaváltozás szakterületekre terjed ki, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra, szénhidrogén kutatásra, innovatív nyersanyagkutatási módszerekre, vízgazdálkodásra, hulladékgazdálkodásra és kritikus ásványi nyersanyagokra. Továbbá lehetőséget nyújt a 2022/2023-as tanévtől kezdődően ösztöndíj biztosítására az ország legtehetségesebb földtani és bányászati területen tanuló hallgatók számára, támogatja oktatási és tudományos programok megvalósítását, gyakornoki programban vehetnek részt az Egyetem műszaki földtani karán frissen végzett diplomások, valamint keretet ad arra, hogy a Hatóság a Műszaki Földtudományi Kar infrastruktúrájának fejlesztéséhez is hozzájáruljon.