Jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyártócégek

Illusztráció

Illusztráció

Az utóbbi időszakban az egyre növekvő számú új beruházásnak köszönhetően folyamatosan bővült a munkaerőpiac Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A térségben elsősorban a gyártócégek, főként betanított és szakképzett fizikai pozíciók területén munkaerőhiánnyal küzdenek. A WHC Csoport, mely hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatásokra specializálódott vállalata, a régiós munkaerőpiaci igények kiszolgálása érdekében, országos hálózatának részeként helyi kirendeltséget nyitott Miskolcon.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaerőpiacán évek óta a gyártó cégek a legaktívabb foglalkoztatók, ezen belül az autóipari, vegyipari, illetve elektronikai termékeket gyártó vállalatok dominálnak. Az utóbbi években is sorozatosan jelentek meg a térségben újabb és újabb foglalkoztatók, melynek köszönhetően folyamatosan bővül a munkaerőpiac, növekszik a munkaerőigény.

A régióban az úgynevezett kékgalléros, fizikai munkakörökben a legnagyobb a munkaerőhiány, ezen a területen számos nyitott pozíció és versenyképes fizetés várja a munkavállalókat. A vállalatok elsősorban betanított, szakképzettséget nem igénylő fizikai munkaerőt keresnek, mint például gépkezelő, hegesztő és szerelő; pályakezdő és gyakorlott kollégákat egyaránt. Emellett a szakképesítéssel és tapasztalattal rendelkező technikusok hiánya is jelentős: ilyenek például a szerszám- és gépkarbantartók, technológusok, gépbeállítók, elektronikai műszerészek.

Helyi iroda a növekvő munkaerőigény kiszolgálása érdekében

A magyar tulajdonú WHC Csoport, hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltató vállalata országos irodahálózatot működtet, a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatás biztosítása és partnerei helyi kiszolgálása érdekében. A vállalat Miskolcon nyitotta meg legújabb, immáron 11. hazai irodáját. A helyi jelenlétnek köszönhetően a WHC közvetlen és szoros együttműködést tud kialakítani a régióbeli vállalatokkal, illetve gyorsan és rugalmasan tud reagálni a munkaerőpiaci igényekre.

 

„Miskolci irodánkból cégünk portfóliójának minden elemével igyekszünk kiszolgálni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégek igényeit és enyhíteni a munkaerőhiányt. A térségben elsősorban a fizikai munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés terén dolgozunk együtt partnereinkkel. Készséggel állunk rendelkezésre azonban szellemi pozíciók, valamint diák-, nyugdíjas- és kismama-szövetkezeti foglalkoztatásra vonatkozó igények teljesítésében is” – hívta fel a figyelmet Vizsolyi Dalma, a WHC Csoport Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi vezetője.

 

Szükség lehet a külföldi munkavállalókra is

A WHC a partnereinél felmerülő munkaerőigényt a helyi toborzás mellett többek között szomszédos országbeli munkavállalókkal igyekszik kielégíteni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ukrán határ közelsége miatt a szomszédos ország munkavállalóinak foglalkoztatása évek óta intenzíven jelen van.

 

„Magyarország gazdasági növekedése és az új beruházások miatt egyre nagyobb számú munkaerőre van szükség, melynek megoldására már nincsen lehetőség országon belül, így szükséges a határokon túlra kitekinteni. A WHC külföldi jelenléte Ukrajnára is kiterjed: 2014 óta toborzunk munkavállalókat az országból, az elmúlt 8 évben 20.000-30.000 fő közötti létszámú kékgalléros ukrán munkavállalónak biztosítottunk munkalehetőséget Magyarországon” – tért ki az ukrán munkavállalók helyzetére Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője.

 

Jelenleg az Ukrajnából a háború elől menekülő, hazánkba érkező emberek elsősorban békét, túlélést keresnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek olyanok, akik akár közép-, vagy hosszabb távon is hazánkban telepednek le és vállalnak munkát, de munkaerőpiaci szempontból ez a szűkebb kör. „A körülmények jelenlegi állása alapján arra számítunk, hogy az ukrán menekültek potenciális munkavállalói rétege csupán átmenetileg fog megmutatkozni a magyar munkaerőpiacon, illetve, hogy hazánk munkaerőpiaci mutatószámait ez a folyamat nem fogja nagyságrendekkel megváltoztatni” – tette hozzá Göltl Viktor.

 

Hazai tevékenysége mellett a WHC Csoport évek óta aktívan építi külpiaci jelenlétét, így tizenegy magyar kirendeltségből álló magyarországi irodahálózata mellett ma már Ausztriában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is működtet saját leányvállalatot, helyi kirendeltségeket. A közelmúltban megvalósult nemzetközi akvizíciónak köszönhetően – a Heads Adriatic régiós HR-szolgáltatóban vásárolt többségi tulajdonrészt a WHC – a cégcsoport további öt országban: Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban és Szlovéniában is piacra lépett, így a vállalatot immár Közép-Európa legnagyobb HR-szolgáltatói között tarthatjuk számon.