Ma nem áldozatokra, hanem hősök millióira emlékezünk!

„Az, hogy ma függetlenségben, demokráciában élhetünk, nem a rendszerváltozást előkészítő politikusoknak, hanem nemzetünk megannyi hősének köszönhető, azoknak, akikre ma emlékezünk” – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja 75. évfordulója alkalmából rendezett emléktábla-avató ünnepségen.
– Ma azért gyűltünk össze, hogy fejet hajtsunk a kommunizmus diktatúra áldozatai előtt. Emlékezve mindazokra, akiknek a bűne csupán annyi volt, hogy ragaszkodtak hitükhöz, politikai meggyőződésükhöz, polgári jogaikhoz – fogalmazott a közgyűlés elnöke.

„Egyetlen világlátás. Egyetlen egyetemes gondolkodásmód. Kivégzőosztagok.  Málenkij robot. A gondolat- és sajtószabadság teljes hiánya. Politikai foglyok. A demokrácia teljes hiánya. Félelem. Reménytelenség – ez jellemezte a rendszert, mely, mint kórság tapadt az életünkhöz. A rendszer, mely világszerte százmilliónyi áldozatot követelt, miközben magasztos célokkal próbálta leplezni valódi természetét. A párt ökölbe szorított keze mindenhová elért. Koholt vádakkal internáltak embereket. Nem számított, ki mit tett, vagy nem tett.  Ha a párt úgy akarta, bárkiből válhatott ellenség minden ok nélkül.” – hangoztatta.
Mint mondta, a kommunizmus áldozatainak száma becslések szerint világszerte 100 millió halott. A szovjet levéltárakban 526 ezer gulágra hurcolt magyar embernek van nyoma. Egyes becslések szerint hazánkból 700 ezer embert raboltak el málenkij robotra hivatkozva. Közülük 300 ezren sosem tértek haza. 1945 és ’56 között 700 ezer embert végeztek ki politikai okokból. Ugyanebben az időben 70 ezer honfitársunk hagyta el az anyaföldet. Borsod-Abaúj-Zemplén megye területéről több mint 5000 férfit, nőt és gyereket hurcoltak el. „Ezek a számadatok ésszel sem mérhetőek fel, szívvel pedig egyenesen felfoghatatlanok” – tette hozzá.
– Az, hogy ma függetlenségben, demokráciában élhetünk, nem a rendszerváltozást előkészítő politikusoknak, hanem nemzetünk megannyi hősének köszönhető, azoknak, akikre ma emlékezünk. Azoknak az édesanyáknak és édesapáknak, akik nemzedékről nemzedékre őrizték meg és adták tovább mindazt, amit hazafiságnak, a szülőföld szeretetének, önbecsülésnek, magyarságnak hívunk – zárta ünnepi gondolatait Bánné dr. Gál Boglárka.
A Magyar Országgyűlés 2000. június 13-án fogadta el azt a határozatot, mely szerint minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Ezen a napon hurcolták el 1947-ben – a kommunistákkal szembeni kiállása miatt – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát a szovjet hatóságok. A politikus letartóztatása és fogva tartása a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált.
2022. február 25-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat táblaavatással kívánt megemlékezni és tisztelegni az 1944-től a megye területéről szovjet munkatáborokba elhurcolt több mint 5000 áldozat emléke előtt.
Az emléktáblán Mindszenty József esztergomi érsek, hercegprímás, bíboros alábbi sorai olvashatók: „Az ellenségeimnek személy szerint megbocsátok, - de a kommunista rendszernek soha!”. Az emléktáblán látható rajzrészlet felhasználásához a miskolci Lerch-család járult hozzá. Az emléktáblát Ekker Róbert szobrászművész készítette.

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás