Fontos a vadgazdálkodás

A Rakacai-tó partján egy vadászház adott otthont az újabb Társadalmi Szervezetek Fórumának február 10-én, amely ezúttal a vadgazdálkodást helyezte a középpontba. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által szervezett fórumon a vadgazdálkodással, és így a vadászattal kapcsolatban az elmúlt években történt változásokat, feladatokat, problémákat és a rá adható válaszokat beszélték át az érintett szervezetek, vadásztársaságok tagjai, valamint az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa.

– Nagyon örülök, hogy a Rakacai-tó partján, stílusosan egy vadászházban gyűltünk össze, hiszen a tó környezetében 5 milliárd forintos turisztikai fejlesztés veszi majd kezdetét hamarosan, amely jelentős hatással lesz a térség turizmusára. – mondta megnyitójában Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. – A vadászat is része a hazai és így a megyei turizmusnak, a vadgazdálkodás problémái a vadászat problémái is, ezért fontos, hogy megismerjük ezeket, beszéljünk róla és megnézzük azok turisztikai vonatkozásait, a gazdaságra gyakorolt hatását – tette hozzá Demeter Zoltán.

A megyei önkormányzat részéről Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a fórumot. Beszédében hangsúlyozta, az identitás és a működő közösségek erősítése, adott terület problémáinak feltárása és megbeszélése kiemelt célja a programnak. – A megyei önkormányzat összehozza a hagyományőrzésen és -ápoláson alapuló társaságokat, szervezeteket, vitassák meg egymással a fontos kérdéseket, majd adjanak válaszokat, ezzel pedig útmutatást a döntéshozók felé – foglalta össze a fórumsorozat egyik lényeges célját a megyei közgyűlés alelnöke.

A jelenlévőket „házigazdaként” köszöntötte Varga Barna, a Rakacai-tó és Környéke Vadásztársaság elnöke, akik ezután Takács Gábor tájegységi fővadász Aktuális problémák és feladatok a Cserehát vadgazdálkodásában című előadását hallgatták meg, majd a már megszokott kerekasztal-beszélgetés zárta az eseményt.

A Társadalmi szervezetek fóruma az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című TOP-os projekt keretein belül valósul meg. Célja a megye helyi közösségeinek fejlesztése, a társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi kötődés erősítése. Ennek érdekében idén őszig 350 olyan programelem valósul meg, melyek fejlesztik a közösségek tagjainak egymás iránti felelősségtudatát, segítik a helyi civil társadalom felkarolásával a közösségi problémák megoldását, és erősítik az önálló cselekvést.

2022. június 30., csütörtök, Pál

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás