Megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ)

Megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ), amelynek célja a kölcsönös együttműködés, egymás munkájának segítése. Ez magában foglalja a többi között a mentőszolgálat alaptevékenyégébe tartozó szakmai, oktatási és tudományos-kutatási programokat, közös pályázatok lehetőségét. Kuriózuma a kontraktusnak, hogy mind a 8 kart érinti. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt emelte ki, hogy az együttműködés a társadalmi kapcsolati tőke bővítése szempontjából is fontos az egyetem számára. Az egyetemet, mint innovációs ökoszisztémát pozicionálta, olyan intézményként, ami nem a környezetet formálja, hanem katalizátorként reagál a környezeti változásokra.

„A Miskolci Egyetem nem csak tudásközpont, hanem humán erőforrás képző központ is a régióban, és a segítő tevékenységekkel esélyteremtő intézményként is működik” – mondta. Példaként említette a hátrányos társadalmi és szociális helyzetű hallgatók támogatását és a középiskolás diákok részére működtetett Közösségi Szolgálati Irodát. Hangsúlyozta, hogy az együttműködést felgyorsította a COVID járvány, amelynek során az Egészségtudományi Kar hallgatói aktívan részt vesznek az OMSZ munkájában.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is arról beszélt, hogy legnagyobb egészségügyi intézményként, teljes országos lefedettség mellett nagyon fontos számukra az innováció, amit az ilyen intézményi együttműködések is elősegítenek. Hatalmas adatközpont is egyben a mentőszolgálat, hiszen több tízmillió kilométernyi út és több millió liter üzemanyag felhasználása hatással van a környezetre. A digitális technológiák, a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok használata, ezek fejlesztése igényli az egyetemi együttműködést, ami hozzájárulhat az OMSZ környezeti terhelésének enyhítéséhez – indokolta a megállapodást.

Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja elmondta a keretmegállapodás kiterjed arra is, hogy hossztávú stratégiai koncepciót alakítsanak ki, közösen vegyenek részt a pályázatokon és a kutatómunkában, de a számos lehetőség között szerepel a szakmai oktatók biztosítása, a Tudományos Diákköri munka konzulensi támogatása, valamint a munkahelyi elsősegélynyújtók képzése is– hangsúlyozta. A diákok számára tapasztalatszerzési lehetőség is a jelenlegi és jövőbeni együttműködés, sokat tanulhatnak az éles helyzetekben történő helytállásról és a segítői attitűd elsajátításáról. A járvány kitörése óta például a hallgatóik, más karok önkéntes diákjaival együtt eddig összesen 7648 órát dolgoztak segítve az OMSZ feladatainak ellátását, és a megyében mintegy 400 ezer kilométert tettek meg.