A Miskolci Egyetem megszabadult egy nagy pénzügyi tehertől

PPP (public-private partnership) konstrukcióban működött korábban a miskolci Zenepalota (az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának épülete), valamennyi kollégiuma és az Uni-Hotel is. Ennek mostantól vége. A PPP a 90-es években lett gyakorlat Magyarországon. Maga a konstrukció a közszolgáltatások biztosításának olyan speciális formája, amelyben egy adott közfeladat
ellátásához szükséges létesítmény vagy intézmény tervezésébe, létrehozásába és üzemeltetésébe az állam bevonja a magánszektort. A felhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit egy előre meghatározott díj formájában fizeti meg, többnyire évente egy összegben. A periódus végén a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.

A Miskolci Egyetem már korábban tett lépéseket, hogy kiváltsa ezeket a szerződéseket, amelyek az idő haladtával egyre nagyobb terhet róttak az intézmény költségvetésére. 2016-ban a Zenepalotát sikerült kiváltani, 2020 decemberében pedig az Uni-Hotelt. A napokban pedig az összes többi kollégiumot, illetve a korábban kollégiumként, de ma már irodaházként működő egykori E/7-es épületet. Mindez bruttó 2,8 Milliárd Forintjába került az egyetemnek, ami egyszeri nagy tétel, ám a jövőben komoly könnyítést jelent a felsőoktatási intézmény büdzséjében.