Felemás a lakáspiaci kép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakáspiac. Változott a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó - áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Csere az országos lista élén
Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első felében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tízezer lakosra vetítve 4,2 új lakás épült, ami elmarad az országos átlagtól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.”

Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy mivel Miskolc egyetemváros, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon, a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

Élénkülés, jókora eltérésekkel

“Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta: “Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása, valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is. Miskolcon az eladásra váró új lakóingatlanok - sor-, iker- és családi házak, valamint lakások - átlagos négyzetméterára 602 ezer forintot tett ki. A használt miskolci lakóingatlanok ára pedig 306 ezer forint volt.
A használt lakóingatlanokat nézve a megye jelentősebb kínálattal rendelkező városai közül
• Ózdot 121 ezer forintos,
• Mezőkövesdet 230 ezer forintos,
• Kazincbarcikát 244 ezer forintos,
• Sárospatakot 151 ezer forintos,
• Szerencset 123 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte.

Tiszaújvárosban pedig 378 ezer forintért kínálták eladásra a használt lakóingatlanok négyzetméterét.

2022. május 21., szombat, Konstantin

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás