Munkaerő-megtartás kulcsa: bizalom és közösség

illusztráció

illusztráció

Sokkal demokratikusabb munkaszervezésre kell berendezkedni és a munkavállalói igényekre rugalmasabban reagálni a miskolci cégeknek is, ha alkalmazottaikat hosszú távon szeretnék foglalkoztatni és elkerülni a fluktuációt. Ezt mutatják a legújabb és legeredményesebb hazai és nemzetközi munkaerőpiaci trendek – hangzott el a Miskolci Foglalkoztatási Paktum munkaerő-megtartásra fókuszáló online rendezvényén 2021. szeptember 28-án. Eddig a munkaerő-megtartási technikák a foglalkoztatói érdekeket tartották szem előtt, mára a trendek megváltoztak, és most sokkal nagyobb figyelem irányul az alkalmazotti igényekre is, mint a Covid előtt.

A cégeknek lehetőséget kell teremteni az alkalmazotti véleménynyilvánításra, bizalom útján fel kell építeni a biztonságérzetet, a generációk összevonásával lehetőséget kell adni a tudásátadásra és nagyobb figyelmet fordítani a rekreációra. Utóbbira akár a munkavégzés ideje alatt. Ezért van egyre több munkahelyen ping-pong vagy csocsóasztal, esetleg szabadtéri kondipark. De egyre több cég szervez kötetlen közösségi sportrendezvényt a munkaidőn túl, hogy közösséget formáljon a munkavállalóiból – hangoztak el a konkrét példák.

Az új foglalkoztatási módok és a fejlettebb toborzási technikák egy modernebb, a hagyományostól némiképp elrugaszkodó szemléletet igényelnek a munkaadói oldalról – emelték ki a szakmai rendezvény előadói, akik a szociológia, a sportpszichológia és a felnőttképzés tapasztalataival is alátámasztották a legújabb trendek eredményességét. 
Tapasztalatuk szerint az elmúlt másfél évben a munkaerőpiac elsősorban a foglalkoztatotti oldalon alakult át. Az új igényekre pedig a munkaadóknak is reagálni kell, ha nem akarnak szembenézni a fluktuáció okozta létszámhiánnyal, ami a termelésbe is begyűrűzhet.
Még a covid okozta bizonytalan munkaerő-piaci tendenciákban a munkavállalók a munkahelyükön elsősorban a biztonságot keresték, mára – a helyzet stabilizálódását követően –felerősödött a bizalom és a közösség szerepe. Az ennek való megfelelés egyre nagyobb szerepet kap a foglalkoztatóknál, és a munkavállalók korosztálytól függetlenül pozitívan értékelik ezek megjelenését. A legnagyobb nyertes pedig a munkáltató, akinek nem kell új munkaerő toborzásába és betanításába fektetnie a pénzét és az idejét, csak kiélvezni az alkalmazottak háláját, ami lojalitásban, motiváltságban és termelői szándékban mérhető.
A rendezvényen résztvevő HR-szolgáltatók, cégek és felnőttképző intézmények képviselői is egyetértettek az előadókkal abban, hogy nem csak az alkalmazottak fejlesztésére, képzésére kell figyelmet fordítani, hanem a vállalatok felsővezetése számára is szükséges a rendszeres tréningeken való részvétel annak érdekében, hogy ne alakuljon ki szakadék a két munkavállalói kör szemlélete között. A foglalkoztatás fő mozgatórugója a mai trendek szerint minden esetben a munka és magánélet egyensúlyának szem előtt tartása.
Projekt megnevezése: TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001 számú „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című projekt.

Bővebb információt kérhet a paktumiroda@miskolcholding.hu e-mail címen.