Klímapolitikai és környezetvédelmi fórumot tartottak Sátoraljaújhelyen

A Társadalmi Szervezetek Fóruma aktuális környezetvédelmi és klímapolitikai kérdésekkel várta a társadalmi, civil szervezeteket Sátoraljaújhelyen. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által szervezett fórum célja, hogy az érintett területeken tevékenykedő szervezetek megismerjék egymást, megismerhessék a témához kapcsolódó jó gyakorlatokat és egymás tevékenységét, ezzel együtt kialakítsák egy későbbi együttműködés kereteit.

Dr. Fazekas Márk, Sátoraljaújhely aljegyzője köszöntőjében elmondta: manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a klímaváltozás, a környezetvédelem, ezzel együtt érezhetően jelen van egyfajta klímaszorongás is, amelyet az ilyen jellegű fórumok, beszélgetések segíthetnek feloldani. – E mellett ezek a fórumok lehetnek elindítói a cselekvésnek is – tette hozzá.
A megyei önkormányzat részéről Szabó Gergely, a közgyűlés alelnöke nyitotta meg az első Társadalmi Szervezetek Fórumát. Beszédében hangsúlyozta, hogy a környezet védelméért mindenki tud tenni, és mindenkinek kell is tenni a saját szintjén. – Például a megyei önkormányzat elkészítette a klímapolitikai alapdokumentumait, amelyekben elemzi és értékeli a jelenlegi helyzetet, meghatározza klímavédelmi jövőképét és céljait. E mellett azonban mindenkinek a saját felelőssége is, hogy vigyázzon környezetére – hangsúlyozta a megyei közgyűlés alelnöke.

A jelenlévők Géczi Ágnes, a Zempléni Vízmű Kft. főmérnökének klímapolitikai előadása után a témával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. A résztvevők üdvözölték a kezdeményezést, a fórum szerintük jó lehetőséget teremt egymás tevékenységeinek megismerésére, jövőbeni együttműködések kialakítására.
Az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című TOP-os projektben idén még két alkalommal rendeznek ilyen fórumot, az egyiket Bükkábrányban, a másikat pedig Felsőzsolcán. Előbbire a bányászati, míg utóbbira a természetjáró és –védő, valamint kerékpáros egyesületek képviselőit várják.