GriMaszkban Némethi Lajossal

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben Némethi Lajos író-költőnek ítélte oda a Szabó Lőrinc-díjat. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben is köszönti az irodalmi díjast. Az eseményre 2021. szeptember 17-én, pénteken 17 órára várják az irodalom iránt érdeklődőket a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárba (Miskolc, Mindszent tér 2.).

Ebben az évben rendhagyó módon nem Miskolc város napján, hanem augusztus 20-án adták át a megyeszékhely elismeréseit. A Szabó Lőrinc-díjat idén Némethi Lajosnak ítélték oda, aki már többször volt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vendége. Az eredetileg jogász, metallurgus, öntő üzemmérnök végzettséggel rendelkező szerző verseket és prózát ír; könyveket szerkeszt, illusztrál, azok kiadója. Már több önálló kötete is megjelent, a Sárkányrepülés selyemfonálon című verseskötete 2009-ben, valamint a GriMaszk című munkája 2010-ben látott napvilágot, amely a színház világáról írt költeményeit tartalmazza, Kaján Tibor, Kondor Béla-díjas grafikus színészkarikatúráival illusztrálva. Kacsatoll címmel 2011-ben jelentek meg állatversei. Némethi Lajost azonban nemcsak kiadóként és szerzőként, hanem szerkesztőként is ismerhetjük, hiszen a Málenkij robot: zarándokok a múlt nyomában: 23:54 című kötetet ő állította össze.
A pénteki ünnepi eseményen Némethi Lajossal P. Kováts Éva beszélget. Elhangzanak részletek a szerző írásaiból Balázs István és Ötvös Éva tolmácsolásában, valamint közreműködik Szécsi Viktória énekes és Vihula Mihajlo gitárművész is.