Fókuszban a felnőttképzés

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi nagy múltú felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci Foglalkoztatási Paktum 2021.09.08-i szakmai  rendezvényén. Ezek az oktatóközpontok évente több ezer résztvevővel több száz tanfolyamot és tréninget szerveznek egyéni és céges igények alapján, azonban a HR-szolgáltatók tapasztalata azt mutatja, hogy a hiányszakmák álláshelyeit mégis nehéz feltölteni a városban működő toborzó cégeknek, ugyanis a képzési és a piaci igények nem találkoznak. Statisztikáik szerint Miskolcon jelenleg is mintegy negyvenezer aktív korú munkavállaló hiányzik a munkaerőpiacról. Céges igények alapján folyamatos a toborzás szakács, lakatos, csőszerelő, targoncavezető, kazánfűtő vagy éppen kompresszorkezelő szakmákban, a megfelelő munkaerő megtalálása mégis sokszor hosszú hónapokat vesz igénybe.

Ennek megoldása érdekében szervezett egyeztetést a munkaerő-toborzó és -kölcsönző cégek, valamint a felnőttképzést végző intézmények részvételével a Miskolci Foglalkoztatási Paktum, amely a jövőben a közös munka koordinálását is felvállalta a szakképzett munkaerő helyben tartása, és megtalálása érdekében. 
A rendezvényen elhangzott: a munkaerőhiány a betanított munka területén is jelentkezik, éppen ezért szükség lenne a szociálisan leszakadt és alacsony iskolai végzettségű, de dolgozni vágyó emberek értő olvasás - írás kompetenciájának fejlesztésére is.
A HR-szolgáltatók és a felnőttképző cégek folytatják a közös munkát a Paktummal, és bekapcsolódnak abba a párbeszédbe, amelyet a Miskolci Foglalkoztatás Paktum és a város vezetése folytat a helyi munkaerőpiaci problémák megoldása érdekében.

2021. október 21., csütörtök, Orsolya

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás