Az ITC-székház ügye

Az ITC-székház bontásának tervezésére szánt forrást továbbra is biztosítsa a Kormány, hogy azt a közmegegyezésen alapuló új tervekhez tudják majd felhasználni - ezt kéri a Kormánytól Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Alakszai Zoltán kormánymegbízott. A két politikus még pénteken jelentette be közösségi oldalán, hogy kezdeményezik az ITC bontásának leállítá-sát mindaddig, amíg az épület és a terület sorsáról mindenki számára elfogadható döntés nem születik.

- Az ITC bontásának ügyében számos megbeszélést és egyeztetést folytattam építészekkel, helyi szakemberekkel és civilekkel - hangsúlyozta mai miskolci sajtótájékoztatóján Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője. - Voltak, akik a bontás mellett voltak, de többen voltak azok, - köztük a helyi építészek is - akik ellenezték azt. Mivel ez részben szakmai kérdés is, ezért nem te-hetünk mást, minthogy hallgatunk a szakemberek szavára, véleményére. Mindenkinek elmond-tam, hogy én nem szeretnék olyan döntést támogatni, ami nem közmegegyezésen alapul, ezért kezdeményeztem az ITC bontásának leállítását mindaddig, amíg a székház és környéke sorsáról a miskolciak, az építész szakma, valamint a városháza és a kormány számára is elfogadható döntés nem születik. Ezt jeleztem a Kormánynak is és egyben a kormánymegbízottal közösen kértük, hogy azt a forrást, amit az ITC-székház bontásának terveire biztosítottak, továbbra is biztosítsák az új elképzelésekhez. Mivel nagyon szerteágazók a vélemények az ITC jövőjével kapcsolatban, ezért a közösségi oldalamra feltöltöttem egy kérdőívet, amit bárki kitölthet. Én arra biztatok min-denkit, akit érdekel a székház vagy a terület sorsa, hogy töltse ki a kérdőívet és küldje vissza ne-kem. Ebből világosan kiderül majd, hogy hányan vannak a bontás ellen vagy amellett. Illetve, hogy milyen funkciókkal ruháznák fel az épületet vagy milyen létesítményt látnának szívesen an-nak helyén.

- Február óta számos alkalommal egyeztettem a városvezetéssel - hangsúlyozta Alakszai Zoltán kormánymegbízott. - Az egyeztetéseken, az ITC területén megvalósítható fejlesztések valamennyi forgatókönyvében szerepelt az épület bontásának, illetve a helyi védettség levételének az ügye. A város vezetői egy alkalommal sem jelezték, hogy ezzel nem értenek egyet, egyéb javaslatuk az épület hasznosítására nem volt. A kormányhatározat megjelent, a Kormány rendelkezésre bocsá-totta a forrásokat, a baloldal egyből kampányt csinált az ügyből annak ellenére, hogy - még egy-szer hangsúlyozom - előzetesen minden információ rendelkezésükre állt és csaknem fél évük volt, hogy elmondják az épület sorsáról kialakított véleményüket. A kormányhatározat óta megfogal-mazott vélemények alapján kirajzolódik, hogy a terület, illetve az épület jövője további egyezteté-seket igényel. Ezért kezdeményeztük, hogy a Kormány halassza el az épület bontását addig, amíg az egyeztetések során ki nem alakul a terület közmegegyezésen alapuló jövőképe, és továbbra is biztosítsa a tervezéshez kapcsolódó forrásokat. Ezzel párhuzamosan folytatjuk a tárgyalásokat a miskolci városvezetéssel és a helyi építészekkel.