A szövetkezeti szektor legrangosabb elismerését vehette át Tóth László

Tóth László, az Unió Coop Zrt. vezérigazgatója kapta ebben az évben a Szövetkezeti Érdemrendet, az Országos Szövetkezeti Tanács elismerését Kósa Lajos, a szervezet elnöke és Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke adta át a Nemzetközi Szövetkezeti Világnap rendezvényén július 1-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az idén 99. alkalommal megtartott világnap jelmondata az volt: „építsük újjá, hogy még jobb legyen” - utalva a világjárványra, amely az ünnepség tavalyi megtartása elé is akadályt gördített – mondta el Zs. Szőke Zoltán a rendezvény után. Az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke kiemelte: a szövetkezeti mozgalomhoz tartozó diákszövetkezetek, nyugdíjas szövetkezetek és az újonnan kezdeményezett kismama-szövetkezetek mellett a Coop Csoport – bár cégformáját tekintve ma már társasági formában működik – a szövetkezeti hagyományokat megőrizve és továbbfejlesztve példát szolgáltatott arra, hogy akkor is az együttmaradást, összefogást és a közös munkát választotta a hálózat, amikor a szövetkezeti rendszer átalakítására kényszerült. Ennek az együttműködésnek az egyik fontos szereplője Tóth László, aki a Szövetkezeti Érdemrend ez évi díjazottja.

Tóth László 1980-tól kezdett dolgozni az Unió Áfésznél, amelyet 1992-től elnökként vezetett egészen 2001-ig, ezt követően a szervezet gazdasági társasággá alakult Unió Coop Zrt. néven, amelyet azóta is vezérigazgatóként irányít. A társaság a Coop Gazdasági Csoport egyik legnagyobb tagja, amely Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében több mint 130 boltot üzemeltet, 1800 embernek adva munkát a régióban. A szakember emellett alapítóként vesz részt az áfészekből létrejött Coop Gazdasági Csoport munkájában. Tóth László emellett a Coop észak-magyarországi üzleteit ellátó nagykereskedelmi vállalkozás az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. igazgatóságának elnöke, 16. éve a Co-op Hungary Zrt. igazgatósági tagja, valamint a Coop üzletlánc beszerzési tanácsának vezetőjeként az országos beszerzési megállapodásokat koordinálja.

A miskolci születésű szakember a közösség életében is aktív szerepet vállal, ennek részeként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként 2020 óta már a negyedik ciklusban vezeti a testület kereskedelmi tagozatát. Munkája elismeréseként 2003-ban Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet kapott, 2008-ban Magyar Köztársasági Érdemkereszttel, 2019-ben pedig Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntették ki.

Tóth László a kitűntetés átvétele után arról beszélt: az elismerés arra az időszakra emlékezteti, amikor 1980-ban elkezdte a munkát az akkor még szövetkezetként működő Unió Áfésznél. Mint fogalmazott: „Egy ember csak egyféle tud lenni, attól, hogy ma már részvénytársaságként működik a cég, én ugyanazokat az elveket vallom. Amikor átalakultunk, ígéretet tettünk arra a volt szövetkezeti tagoknak, hogy megtartjuk üzleteinket, és ma is elmondható, hogy minden településen ott vagyunk, ahol korábban áfészként működtünk.” Hozzátette: a tevékenységi területeken ma is közvetlen a kapcsolat a beszállítókkal, a vásárlókkal és a helyi közösségekkel, az együttélés jegyében az Unió Coop Zrt. és ő maga is személyesen erejükhöz mérten igyekeznek támogatni a helyi kezdeményezéseket, és segíteni a helyi problémák megoldását.