Egészség ezreknek, milliók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak! 5 353 100 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros miskolci állomásán

Szép eredménnyel zárult a Richter Egészségváros program a miskolci Szent István téren. A 120 éves Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 81. állomásán több mint 30 fontos szűrésen és tanácsadáson és egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az elmúlt időszak jelentős terhet jelentett valamennyi egészségügyi intézmény számára, erre való tekintettel a Richter Gedeon Nyrt. alapadománya ezúttal is megemelt összegről, 3 500 000 forintról indult. Ezt gyarapították tovább a résztvevők. Aktivitásaiknak köszönhetően a nap végére 5 353 100 forint gyűlt össze, melyből a kórház C-íves sebészeti képerősítő beszerzését tervezi.
Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. A motiváció hiánya, a hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A szűrések és tanácsadások mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Rengeteg izgalmas életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus mesélt az élet változásaihoz való alkalmazkodásról. Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember, tréner a környezetbarát mindennapok témájában tartott előadást, hasznos tippeket adva egy zöldebb, környezettudatosabb élethez. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről és a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Béres Alexandra fitnesz-világbajnok pedig nem csak az egészséges
életvitelhez vezető útról és lehetséges elakadásainkról mesélt az előadására látogatóknak, de a különböző női életszakaszok változásairól is hasznos információkkal látta el a jelenlévőket.

A nap végén Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi marketing- és értékesítési igazgatója osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, valójában mennyire fontos a városnak a rendezvény. „12 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos az egészségfejlesztés, ezt mutatja az is, hogy a mai volt a 81. Egészségváros rendezvényünk. A miskolci Egészségvároson a mai napon közel 2000 szűrést hajtottak végre a Szent István téren, sokan vettek részt az előadásokon, az online térben pedig közel 600 aktivitás történt.”

Veres Pál, Miskolc polgármestere a következő szavakkal zárta a miskolci Richter Egészségváros programot: „Köszönöm a jól szervezett munkát a stábnak és a Richter Gedeon Nyrt.-nek, hogy az Egészségvárost megvalósították. Köszönöm a miskolci polgároknak, hogy eljöttek ide, mert ezzel segítették a kórházat.”

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója rendkívül hálásan fogadta a Richter Egészségváros miskolci állomásán összegyűjtött adományösszeget: „Köszönjük a látogatóknak, hogy példát mutattak, és rászánták az idejüket energiájukat arra, hogy a szűréseknek és tanácsadásokon részt vegyenek, vagy követtek minket az online térben. Köszönjük, hogy az Egészségváros Miskolcra is ellátogatott és a Richter Gedeon Nyrt.-nek, hogy már 12 éve töretlenül kitart a kezdeményezés mellett.”

Sikerrel zárult az online pontgyűjtés is

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Szent István térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 176 100 forintot gyűjtöttek a kórháznak.

A térségi lakossági összefogásnak, valamint a miskolciak kiemelkedő aktivitásának a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 5 353 100 forintra nőtt.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 81 városban több mint 200 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 190 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 414 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás