Család-, és fogyatékosság-barát panzió a Baráthegyi Majorságban

Az országban egyedülálló módon család-, és fogyatékosság-barát panziót adtak át Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságban. Itt a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára is elérhető a kikapcsolódás és a feltöltődés. Miközben a szülők és az egészséges gyermekek én idejüket töltik a wellness részlegben, vagy csak pihennek, a fogyatékossággal élő családtaggal képzett animátorok foglalkoznak, fejlesztő foglalkozásokon, állat-asszisztált terápián vehet részt. A pihenés mellett az itt töltött idő a család számára pozitív jövőképet is adhat, hiszen a Majorságban megtapasztalhatják azt, hogy fogyatékossággal is lehet teljes életet élni.
A panzió szolgáltatásai építenek a Majorság élményparkjának környezetére, ahol az öt hektáros parkban önfenntartó szociális farm működik. A vendéglátás alapvető elemei a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök, tej, tojás, sajtok, lekvárok, szörpök.  A majorsági attrakció működtetői a speciális szükségletű kollégák, akik animátorként aktívan foglalkoznak a vendégek gyermekeivel, így a szülők ténylegesen pihenni, kikapcsolódni tudnak. A panzió wellness részlegén sószoba, szauna, jakuzzi, fürdődézsa, szénsav gázfürdő, fitnesz-gépek állnak rendelkezésre, illetve egy kisebb fürdőmedence is hamarosan megépül. Kiemelt figyelmet fordítanak a népi hagyományőrző és kézműves programok biztosítására, illetve az ökológiai gazdálkodás gyakorlati bemutatásra. A Baráthegyi Családbarát Panzió és Élménypark a hazai transzformációs turizmus egyik innovatív színtere.

A 20 férőhellyel, 6 szobával és 2 apartmannal rendelkező panzió 164 millió forint Kormányzati és Európai Uniós forrásból valamint 50 millió forint önerőből jött létre, melyet a Szimbiózis Alapítvány biztosított. Ezen kívül jelentős céges és magán támogatásokat vontak be. A beruházással 27 új munkahely jött létre, elsősorban fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára. Ők különféle munkakörökben dolgoznak, melyek a szélesebb értelemben vett vendéglátáshoz (szállás-hely szolgáltatás, étkeztetés, wellness részleg működtetése, rendezvények bonyolítása), a panzió környezetének és majorsági attrakciók üzemeltetéséhez (pihenőpark és játszótér, állatsimogató, Interaktív Diósgyőri Játszóvár, néprajzi kiállítás) valamint a speciális turisztikai programelemhez kapcsolódnak (animáció, bébiszitter szolgáltatás). A panzió elsődleges fókusza a többgyermekes családokra irányul, illetve különös figyelmet szentelnek a speciális szükségletű, fogyatékossággal élő személyeknek. Az ENAT (Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért) védjegyét már meg is kapták.
Az átadó ünnepséggel egy időben az alapítvány útjára indítja az „Egy hét mennyország” elnevezésű  egyedi társadalmi felelősségvállalási programját. A pályázatnak köszönhetően első lépésként 8 fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család ingyenes pihenését, illetve terápiás foglalkozásokat és tehermentesítést teszik lehetővé. A pályázati lehetőséget hirdető facebook posztjukat néhány nap alatt 1.800-an osztották meg (238.000 főt elérve) és több mint 250 szívbemarkoló pályázat érkezett. Mindez azt jelzi, hogy óriási igény van erre a szolgáltatásra. A jövőben azon dolgoznak, hogy az egyedülálló speciális turisztikai szolgáltatásuk hosszú távon stabil finanszírozással fenntarthatóvá válhasson.

A Szimbiózis Alapítványról:
A Szimbiózis Alapítvány a térség egyik legnagyobb nonprofit szervezete, gazdasági egységével együtt több mint 400 fogyatékossággal élő személyt lát el különböző szociális, terápiás szolgáltatásokkal. Foglalkozási rehabilitációs tevékenysége keretében több mint 200 fogyatékos/megváltozott munkaképességű személyt foglakoztat. Társadalmi vállalkozásként igyekszik önfenntartó struktúrát kialakítani; termékeiket (kecskesajt, tejtermékek, lekvárok, szörpök, sült tea, kézműves tárgyak stb.) a vásárokon kívül saját piaci üzletében, illetve több miskolci kis-, és  nagyáruházban, valamint térségi éttermekben (köztük többcsillagosakban  is) értékesítik.
Legismertebb egységük a diósgyőri Baráthegyi Majorság, amely 20 év alatt 5 hektáros „kis faluvá” nőtte ki magát. Kézműves manufaktúrák, családias otthonok fogyatékos személyeknek, kertészet, állatfarm és egyedi attrakcióként a fából épült Interaktív Játszóvár. Turisztikai programjuk során átlag évi 2 000 vendégnapot teljesítettek az elmúlt években. A hazai transzformációs turizmus úttörőiként náluk a vendégvárók a fogyatékossággal élő kollégák, akik pozitív szerepkörük kapcsán a társadalmi integráció hatékony képviselői.