30+1 jubileumi koncertre készül a Miskolc Dixieland Band

A koronavírus járvány miatt tavaly elmaradt jubileumi koncertjét idén rendezi meg az együttes. A 31 éve alakult Miskolc Dixieland Band idén a 4. Dixie és jazz fesztivállal összevonva tartja születésnapi koncertjét. Sajnos a járványügyi intézkedések miatt még idén sem lehet teljes az ünneplés, így a fesztiválra most nem érkeznek sem külföldi sem hazai vendégelőadók.
Június 30-án Miskolcon a Szent István áll színpadra az együttes, egy különleges és ünnepi zenei összeállítással. A 19 órakor kezdődő koncerten az együttes 30 évének dalaiból hangzik el 25, két részben.

A kezdeti idők nehézségei, a diósgyőri fesztivál bőlcsője nagy ledületet adott a fiatal együttesnek. Érdekes történetekkel, visszaemlékezéssel vidám ünneplésre készül a csapat. Az együttes lényegében nagyobb személyi változások nélkül 30 éve áll a színpadon, a tagság 2002-ben stabilizálódot. A kezdeti időkben volt jövés menés egyes hagnszereken, mivel a fiatal zenész keresi a helyét a zenei stílusok között. Büszkeség, hogy híres muzsikusok váltak a zenekar korábbi tagjaiból.

Az együttes tagjai egyéni palyafutásukban is sikeresek, hiszen a miskolci jazz oktatás megteremtői, művelői. Mindemellet az országban is egyedülállók között a 30 éves a folyamatosan működő dixie klubunk is. Nagy köszönet az MKK elődjének az Ifiháznak és a Miskolci Nemzeti Színháznak, ahol befogadták a dixie muzsikát. Sokat köszönhet a miskolci jazz élet is az MDB-nek, hiszen a Benkó Dixieland Band után ők kezdtek Miskolcra híres magyar és külfödi szólistákat hívni. A jazz oktatást a fiatalok számára biztosított koncertekkel pedig nagy mértékben támogatják, teret adva zenei fejlődésüknek.

A Miskolc Dixieland Band 1990 szeptemberében alakult. Első fesztiválkoncertjüket az 1991 júniusi Diósgyőri Dixieland Fesztiválon játszhatták. A legtöbb hazai dixieland és jazz muzsikussal volt lehetőségünk együtt koncertezni. 1998-ben koncertturnét tartottak Louis Armstrong egykori egyetlen magyar származású klarinétosával, Joe Murányival.
Első külföldi turnéjukra 1994-ben Dániában került sor, ahol a Maribói és Silkeborgi Dixieland Fesztiválon léptek fel.. Németországban a Stuttgart mellet lévő Esslingen Város ünnepének egyetlen magyar vendégei voltak 1997-től. 2003 -ban és 2004 -ben részt vettek Anglia legnagyobb dixieland fesztiválján Birmingham-ben, ahol Val Viseman-nel, Anglia egyik legelismertebb jazz énekesnőjével léptek fel. 2005 májusában Spanyolországban, a Marbellai Dixieland Fesztiválon járva a zenekar magas szakmai elismerést kapott. Az elmúlt 30 évben hazai színpadokon mintegy 2000 koncertet adtak, Európa 14 országban járva léptek fel. Az amerikai meghívásoknak egyelőre még financiális okok miatt nem sikerült eleget tenni.

A zenekar az elmúlt három évtizedben számos díjat és elismerést kapott: 2005-ben a Miskolci Gyémántok Díjat és a Múzsa Díjat vehették át. 2006-ban a Borsod -Abaúj -Zemplén Megyei Príma díj "magyar zeneművészet" kategóriájának közöndégdíjasai lettek, 2019-ben a harmadik Megyei Príma Díjra jelölést követően pedig megkapták a kuratórium által odaítélt elismerést. 2021-ben Reményi Ede zenei díjat kaptak Miskolc Város ünnepén.