MONTÁZS projekt - A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése

A verbális kommunikáció kiemelten fontos eleme a szociális életnek. Ha valaki nem képes arra, hogy gondolatait, szükségleteit szavakkal fejezze ki, akkor is fontos megtalálni annak lehetőségeit, hogy bevonhassuk a kommunikációs helyzetekbe. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) ennek érdekében egy minden megyét érintő online roadshow keretében mutatja be a célcsoport kommunikációs támogatásának, fejlesztésének lehetőségeit. A programsorozat második állomása Miskolcon volt, ahol az érdeklődők három előadást hallgathattak meg a témában 2021. április 15-én.
A MONTÁZS projekt keretében egyedülálló módon, országos lefedettséggel hat módszertani központ jött létre a speciális kommunikációs igényű személyek számára. Ezek közül az egyik Miskolcon található. Az itt elérhető térítésmentes szolgáltatások, mint a fejlesztés, tanácsadás és eszközkölcsönzés célja, hogy az érintett személyek az állapotukhoz mérten minél eredményesebben részt tudjanak venni a társadalmi interakciókban.

Az NFSZK helyi módszertani központja szorosan együttműködik a 15 éves múltra visszatekintő Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhellyel, amelynek 16 helyi szervezet a tagja. Az NFSZK tevékenysége hatékonyan támogatja azt a célt is, ami a Helyi Esélyegyenlőségi Programban is hangsúlyosan szerepel: alkalmazni a „Semmit rólunk nélkülünk” elvet, növelni az aktív korú fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatását, valamint elősegíteni, hogy a fogyatékos emberek önálló életvitelt folytathassanak segítő szolgáltatások igénybevételével.
Speciális kommunikációs igényű személyek a verbális vagy írott kommunikáció tartós vagy átmeneti zavara miatt a mindennapos kommunikációban akadályozottak. Számos különböző állapothoz kapcsolódhat a kommunikáció magas fokú nehezítettsége, például az idegrendszert érő különféle károsodásokhoz (pl. stroke, cerebral paresis), intellektuális képességzavarhoz vagy akár autizmus spektrum zavarhoz is.

E személyek számára a kommunikáció egyéni, sajátos módjait kell megtalálni ahhoz, hogy hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket, kapcsolatot tudjanak teremteni környezetükkel. Ebben segítenek számukra a beszéd kiegészítésére és helyettesítésére szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK a verbális kifejezésen túl a hangzó beszéd megértését is támogatja.

A MONTÁZS projekt áprilistól júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozata e kérdéseket járja körül, ismerteti az augmentatív és alternatív kommunikáció módjait, lehetőségeit, a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat. A további előadók pedig az autizmus spektrum zavar és a stroke következtében kialakult kommunikációs nehézségek kapcsán mutatják be az AAK-val kapcsolatos ismeretek szükségességét, annak alkalmazhatóságát, kifejezett előnyeit.
Az előadások az érintettek körén túl hasznosak az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekben tanulóknak, szülőknek  egyaránt. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is.
A Miskolci AAK-Módszertani Központban (Augusztus 20. u. 12.) elérhető a szolgáltatások teljes köre: felmérés és diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés. A helyi szakemberek az aak.miskolc@fszk.hu címen érhetők el.
Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt