„Önök helyt álltak a nehéz időkbenc…”- Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott a Miskolci Kulturális Központ

Rangos szakmai elismerésben részesült a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton elnyerte a „Minősített Közművelődési Intézmény Címet”. A díjat a Magyar Kultúra Napján január 22-én, online díjátadón vehette át a társaság ügyvezetője Novák Irén, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól. „A Minősített Közművelődési Intézmény cím továbbra is arra ösztönöz bennünket, hogy felhívjuk a figyelmet a valóban értékesre és segítsük annak létrejöttét. Hisszük, hogy a kultúra minden időben megtalálja a helyét és szerepét a mindennapjainkban és jót tesz a lelkünknek.” – hangsúlyozta Novák Irén a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője az online díjátadó alkalmával.

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. a művelődő közösség, rendezvény és a tábor tevékenységekben ért el kiemelkedő teljesítményt. Az elmúlt két évben a társaság dolgozói hosszas előkészítő munkát végeztek a sikeres pályázat érdekében, négy munkatársuk pedig Közművelődési kiválósági modell képzésen is részt vett. Új gyakorlatokat hoztak létre a minőségirányítás kritériumainak megfelelő magas szintű szakmai munka végzéséhez. Új vállalatirányítási rendszereket vezettek be, folyamatosan vizsgálták, elemezték tevékenységüket annak érdekében, hogy munkájukat minél magasabb szinten végezzék.

„Ezekben a nehéz időkben bebizonyosodott, hogy a kultúrának nem csupán szórakoztató, de léleknemesítő, gyógyító, a nehézségeken átsegítő szerepe is van az emberek életében. Önök helyt álltak a nehéz időkben – a kimagasló szakmai munka mellett – képesek voltak olyan hozzáadott értékeket is felmutatni szakterületükön, amelyek meghatározóak és jövő-formáló erővel bírnak nemzeti kulturális életünk számára. Meggyőződésem, hogy az elismerés egyben a példamutatás felelősségével is jár. A jövő nemzedékei elé büszkén állíthatjuk az Önök áldozatos, teremtő, közösségformáló szakmai munkáját, amely most elismerésre méltónak találtatott.” – fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a díj átadásakor.

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő munkát végeznek. Az elbírálás során figyelembe veszik a minőségfejlesztési alapelveket, a megfelelő önértékelést, az elért eredményeket és a hozzáértő menedzselést. A pályáztatás legfontosabb része pedig a helyszíni szemle, ahol ellenőrzik az önértékelési adatok megalapozottságát, a követelmények teljesítését. 2020. novemberében megtörtént a Társaság teljes szakmai munkájának és dokumentációjának auditja a Nemzeti Művelődési Intézet részéről. Az auditorok a Minősített Közművelődési Intézmény Címre méltónak találták a Társaságnál folyó szakmai munkát és az Emberi Erőforrások Minisztere elé terjesztették.