Együttműködési megállapodást írt alá a megye gazdaságának négy legfontosabb résztvevője

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna európai szintű jelentőségének megteremtése, megerősítése és növekedési pályára állítása céljából együttműködési megállapodást írt alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Miskolci Egyetem, hétfőn a Megyeháza Dísztermében.A megállapodás aláírásával a felek rögzítették, hogy az Északkelet-magyarországi Gazdasági Zóna rövid és hosszú távú stratégiájának kidolgozásában aktívan részt vesznek. Közös céljuk, a zóna európai szintű jelentőségének megteremtése, megerősítése és növekedési pályára állítása. A felek feladata – a megye fejlesztési irányaival és fejlesztési dokumentumaival összhangban –, a gazdaságfejlesztési zóna közös stratégiájának kialakítása.

„Azt a feladatot kaptuk, hogy a mintegy 100 éves történelmi örökségünkből fakadó hiányosságainkat orvosoljuk, és egy új gazdasági-kulturális övezet kialakításával megállítsuk a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális leszakadás jelenségét. Ez pedig, csak együtt sikerülhet!” – emelte ki az együttműködés jelentőségét Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.
Veres Pál polgármester kihangsúlyozta, senki sem működhet önmagában: az egyetem, a BOKIK, a megyei és a városi önkormányzat, mind függnek egymástól. Mint mondta, nem csupán érdekük, de kötelességük is együttműködni, és szövetségre lépni Borsod-Abaúj-Zemplén megye érdekében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bihall Tamás kiemelte: 26 éves elnöki pályafutása alatt, még sosem látott ehhez hasonló együttműködési megállapodást, mint amit ma írnak alá: „az, hogy a közigazgatás, a tudomány és a gazdaság szövetségre lép, példaértékű.”

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a mai nap történelmi jelentőségét hangsúlyozta ki. – Ahogyan az egyetem sem létezhet a megye, a város és a kamara nélkül, úgy ők sem létezhetnének az egyetem nélkül – fogalmazott, hozzátéve: „kijelenthetjük, az egyetemnek feladata van a régióban.”

Az együttműködési megállapodást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviseletében Bánné dr. Gál Boglárka elnök asszony, Miskolc Megyei Jogú Város képviseletében Veres Pál polgármester, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Bihall Tamás elnök úr, és a Miskolci Egyetem képviseletében Prof. Dr. Horváth Zita rektor asszony írták alá.