„Közelebb hozni a színházat a nézőhöz, a nézőt a színházhoz” - Bemutatkozik a Miskolci Színházbarátok Egyesülete

Közel 200 évvel ezelőtt a miskolci polgárok összefogása és színház iránti szeretete hívta életre a Miskolci Nemzeti Színházat, Magyarország legrégebbi kőszínházát. Most újra összefogtak a helyi színházbarátok, hogy támogassák színházukat, kifejezzék a szeretetet és a tiszteletet, amelyet a teátrum társulata iránt éreznek. A Miskolci Színházbarátok Egyesületét 13 lelkes színházrajongó alapította márciusban, azóta folyamatosan növekszik az egyesületi létszám. Bár a pandémiás időszak nem kedvez a programoknak és rendezvényeknek, az egyesületi munka és a tervezés azóta sem állt meg.
Az egyesület elnöke, Marien Eszter Orsolya elmondta, a tavalyi Színházak Éjszakáján fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy létrehozzanak egy olyan fórumot, ami összegyűjtve a miskolci színházbarátokat, segíteni tudja a teátrum munkáját. – Béres Attila, a színház igazgatója ezen a rendezvényen beszélt arról, hogy készülnek egy nagyszabású eseménysorozatra 2023-ban, hogy megünnepeljék a színház alapításának 200. évfordulóját. Akkor merült fel bennem először egy olyan színházi baráti kör létrehozása, amely bekapcsolódhatna az események szervezésébe, a színház népszerűsítésébe, és közelebb hozhatná a közönséghez a színház falain belül zajló munkát. Az ismerőseim, barátaim körében rögtön támogatásra is talált az ötlet, így márciusban meg is alakult a Miskolci Színházbarátok Egyesülete – meséli történetüket a szervezet elnöke. – Különleges helyzetben vannak a miskolci nézők, hiszen rendkívül színes az itteni repertoár, és minden műfajban kiváló előadások születnek. Érezhető, hogy a gyerekközönségre külön figyelnek, minden évadban van zenés gyermekelőadás, mesebalett, operabeavató program. Mi, akik színházbarátként egyetlen új bemutatót sem szalasztanánk el, igyekszünk népszerűsíteni a miskolciak, és kiemelten a fiatalok körében a színházat – mondja Marien Eszter Orsolya.
Az alapító okiratban foglaltak szerint a Miskolci Színházbarátok Egyesülete a Miskolci Nemzeti Színház rajongóit, barátait egybegyűjtő közösség, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a teátrum népszerűsítéséhez, különös tekintettel a fiatalabb korosztályokra, közreműködjön a színház által nyújtott értékek megőrzésében és növelésében, és az érdeklődő személyek számára egyfajta fórumot teremtsen. Mindezt közvetlenebb, baráti kapcsolatot kialakítva a színház művészeivel, alkotóival. A tervek között szerepel szerzői estek, alkotói beszélgetések, összejövetelek, illetve olyan rendezvények szervezése, ahol az alkotókkal közvetlenebb formában is megismerkedhetnek az érdeklődők. Szeretnének továbbá létrehozni egy díjat is, amelyet minden évben a Miskolci Nemzeti Színház azon munkatársa vehetne át, aki a színházi közönséggel a legjobb kapcsolatot tudta kialakítani az évad során.
Az egyesület tagjai a megalakulás óta, az újabb járványügyi korlátozások bevezetése előtt már két programot is szerveztek, amelyeken Harsányi Attila és Lajos András színművészekkel, valamint Szőcs Artur rendezővel találkozhattak és beszélgethettek a színházbarátok. Kelemen Judit, a Miskolci Színházbarátok Egyesületének alelnöke szerint az alkotókkal való beszélgetések után más szemmel nézi az ember az előadásokat. – Minden meghívott művész nagyon őszintén, nagyon nyíltan beszélt saját magáról, a színházi munkáról, előadásokról, szerepekről. Megismerve őket, és azt a sok vívódást, munkát, ami egy előadás létrehozásához kell, azt hiszem, még jobban értékeljük most azt a csodát, amit a színpadon látunk. Úgy gondolom, hogy ilyen társulat, ennyi színes egyéniség, és ekkora összetartás nincs máshol az országban. A közönség is különleges Miskolcon, más városokban élő ismerőseim szerint is egyedülálló az a szeretet, ami a Miskolci Nemzeti Színházat, a társulatot, és egyáltalán a színházi előadásokat övezi. Nekem a színház élni segít, és ezt az érzést igyekszem majd átadni másoknak is az egyesület adta lehetőségeken keresztül is, közelebb hozni a nézőt a színházhoz és a színházat a nézőhöz – vallja a szervezet alelnöke.
És hogy mi minden szerepel a tervek között? Betekintés a kulisszák mögé: hogyan működik a színházat vezető művészeti tanács? Hogyan születik meg egy évad terve? Mi mindenre is bukkanhatunk a kelléktárban, vagy a jelmeztárban? Hogyan készülnek a hatalmas díszletek? Hogyan dolgoznak a fodrászok, maszkmesterek a színházban? Hogyan zajlik egy színházi próba? A Miskolci Színházbarátok Egyesületének tagjai lehetőséget kapnak a színház vezetőségétől, hogy olyan folyamatokba is bepillantsanak, amelyek mások számára rejtve maradnak. De a tervek között szerepelnek olyan programok is, amelyek nem csak a tagok, hanem minden érdeklődő számára nyitottak lesznek.
– Megható, megtisztelő és rendkívül örömteli, hogy a miskolci nézők ennyire szeretik a színházunkat – mondja Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. – A magas minőségű előadások létrehozásán túl a színház vezetőségének célja a közösségépítés, a színházon belül, és azon kívül, együtt a közönséggel. A teátrum és a Miskolci Színházbarátok Egyesülete együttműködése ezt erősíti most meg. Szeretettel látjuk az egyesület tagjait színházunkban, hiszen ők hiteles forrásként vihetik hírünket a leendő nézőknek, és adhatják át számukra élményeiket, tapasztalataikat – emeli ki Béres Attila.
A Miskolci Színházbarátok Egyesületéről további részleteket ITT talál.