Újabb szakmai elismerések a COOP munkatársainak - A kereskedelmi ágazatban dolgozók erőn felüli munkát végeznek

Rangos szakmai elismeréseket adtak át múlt hét csütörtökön az Európai Kereskedelem Napja alkalmából, amelynek keretében a COOP Gazdasági Csoport több dolgozójának kiemelkedő munkáját is díjazták. Az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett szakmai eseményre ebben a sajátos időszakban rendhagyó módon került sor. Az ünnepi rendezvény ismét a kereskedelemi ágazat jelentőségére és helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol elhangzott: 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat. A kereskedelem legrangosabb díjának számító Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, és Kovács Edit, a COOP Szeged Zrt. áruforgalmi igazgatója, valamint Miniszteri elismerő Oklevéllel ismerték el Dr. Kiss Gyulát, a Hanság-COOP Zrt. vezérigazgatóját. Az üzletek pultjai mögött végzett áldozatos munka elismeréseként Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Guth Pál Gáspárné, a COOP Szolnok Zrt. 372. számú, monori COOP Szuper üzletvezetője, Kavasánszki Józsefné, az Abaúj COOP Zrt. 54. számú COOP ABC boltvezetője, valamint Viandt Józsefné, a Kapos-COOP Zrt. 90. számú, mernyei COOP ABC üzletvezetője kapott.

Kavasánszki Józsefné 1987-tól még a jogelőd Encs és Vidéke Áfésznál kezdte tanuló éveit. 1990-tól bolti eladó lett a társaság encsi, 28. számú egységében. Folyamatosan fejlődött, szakmai ismereteit napról-napra bővítette, hamar gyakorlatot szerzett csemege eladói és pénztárosi munkakörökben. A kiváló munka elismeréseként üzletvezető-helyettesi kinevezést kapott. Jelentős szerepet vállalt a cikkelemes vonalkódos értékesítési rendszer bevezetésében. Majd 2013-ban megbízták az akkor felújított forrói, 54. számú ABC vezetésével, amely munkakört napjainkig ellátja. Irányítása alatt az üzlet jövedelmezősége évről évre fejlődik. Munkája mellett aktív szerepet vállal a kezdő munkatársak betanításában.

A kereskedelemben több mint 500 ezer ember dolgozik, amivel a legnagyobb foglalkoztatói szektor, emellett pedig a legmagasabb ÁFA és adóbefizető is egyben. 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.” – mondta el Krisán László. A VOSZ Kereskedelmi tagozatának elnöke kiemelte: a COVID 19 járvány az elmúlt évtized legnagyobb sokkjával ütötte meg a világgazdaságot egy időben, egyszerre okozva kínálati és keresleti visszaesést. A kiskereskedelmi forgalom korábbi dinamikus, 5-6%-os éves növekedése megtorpant. 2020. január-augusztusban, az előző év azonos időszakához képest, a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene csupán 0,9%-kal emelkedett, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7%-kal, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 1,8%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal csökkent az értékesítés volumene.
Az online vásárlás forgalma áprilisban duplájára nőtt ugyan, de a járvány első hulláma után visszaállt a korábbi szintre és a további járványügyi korlátozások miatt, valamint a karácsonyi időszakban lehet ismét kiugrásra számítani. A non-food szektor fokozottan kitett a járvány okozta gazdasági megtorpanásnak a legnagyobb elmaradás a textil, ruházati és lábbeli üzletek területén van, a forgalomban 25%-os visszaesés tapasztalható az előző évhez képest.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára aláhúzta, hogy a kereskedelmi szektor mégis hozzá tudott járulni pozitív irányba kiugró számaival a magyar gazdaság fellendítéséhez, ez pedig az a 13 ezer fő foglalkoztatott, akiket a terület a járványügyi helyzet fennállása óta foglalkoztat, tehát nem újrafoglalkoztat. „Új élethelyzetet hozott a koronavírus, amelyen túl kell lendülnünk, ennek kulcsa a hatékonyan működő állam és a gazdasági szereplők együttműködése, így tudjuk megőrizni a magyar munkahelyeket és ellensúlyozni a negatív hatásokat” – fogalmazott az államtitkár.

A rendezvény kapcsán Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte: „az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk ismét szép elismerést kapott, amely ebben a pandémiás helyzetben még többet jelenthet a számukra. Az idei év nem könnyű, dolgozóinknak egy közel nyolc hónapja tartó sajátos időszakban kell helytállniuk. Lojalitásukért és ember feletti munkájukért köszönettel tartozunk nekik.”

2024. április 18., csütörtök, Andrea, Ilma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás