A tízezer fa első két darabját Tokajban ültették el

Negyven darab hársfát ajánlott fel Tokaj városának a Greenfinity Alapítvány. A fákat egy februári vihar során károsodott, majd a szakértői vélemények szerint életveszélyesnek minősített fák helyére ültetik. Az alapítvány jelzése a város felé még tavasszal érkezett, akkor a koronavírus okozta helyzet miatt őszre halasztották az ültetést. S bár a vírushelyzet azóta sem javult, a megfelelő óvintézkedések mellett elültették a fákat, igaz csak jelképesen.

– Negyven fát kapott a város, mondhatni a legjobbkor. Februárban két hatalmas fa a forgalmas útra dőlt és csak a szerencsén múlott, hogy senkinek nem lett baja. Akkor szakértőkkel megvizsgáltattuk a város fáit, a Bajcsy-Zsilinszky úton harminc darabot életveszélyesnek minősítettek, ki kellett vágnunk azokat – mondta el Posta György polgármester. Hozzátette, akkor megígérték a pótlást és örül neki, hogy több fát ültethetnek el, mint amennyit ki kellett vágni.
– A modern világban az emberek talán kicsit eltávolodtak a természettől, egyrészt ezért fontosak az ilyen programok, de a klímaváltozásra és a minket érő kihívásokra is az egyik adandó válasz a faültetés – ezt már Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára mondta Tokajban. Kiemelte, az ő koordinálásukban is zajlik az ország fásítása, amire több száz település jelentkezett. Az államtitkár elmondta, Tokaj városában találkozik a minisztérium nagy programja a helyi civil kezdeményezéssel, amelyek kitűnően erősítik egymást és jó üzenete van mindenki felé.

A Greenfinity Alapítvány egy nemzetközi szervezet és arról ismert, hogy számos országban támogat zöld projekteket a fenntartható fejlődést szorgalmazva. Hazánkban csak most kezdték el a munkát, Tokaj az első település ahol bemutatkoznak.
– A célunk, hogy Magyarországon minél hamarabb tízezer fát ültessünk el. Ezt idén szerettük volna teljesíteni, de a világjárvány közbe szólt. Tokaj az első között jelentkezett a programra, így az első negyven darabot itt ültethetik el – mondta el Gergics Dániel. A Greenfinity Alapítvány szóvivője hozzátette, arra is figyelnek hogy ne tájidegen fák kerüljenek a településekre de további céljuk az is, hogy minden egyes fát egy hat-hét éves, az iskolát kezdő gyermeknek adjanak, aki végig tudja követni az általa ültetett fa növekedését.

Az ültetés most csak jelképes volt, az eredeti tervek szerint a városban működő oktatási intézmények diákjait valamint a helyi lakosokat is meghívták volna. A koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt azonban csak két fát ültettek el a sajtó képviselői előtt, a többiről a városüzemeltető munkatársai gondoskodnak. Az eseményen részt vett a térség országgyűlési képviselője is. Koncz Zsófia azt mondta, a szemléletformálás szempontjából is fontosak az ilyen akciók.
– A faültetés egy hosszú távú befektetés, ennek a kezdeményezésnek is célja a legkisebbek szemléletformálása. Sajnálom, hogy a gyerekek most nem vehettek részt ezen az alkalmon, de bízom benne, hogy lesz még rá mód a jövőben, hogy ezt bepótolják – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette: jelentős turisztikai fejlesztések érkeznek a városba és a térségbe, a vendégek szép környezetben kapcsolódhatnak ki.

Tokajban az év elején egyébként kétszáz fa ültetését jelentette be a polgármester. A most elültetett negyvenen túli darabokat a tavasz folyamán ültetik majd el, de további ígéret van újabb facsemeték érkezésére is.

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás