Elhunyt Tauber Zoltán, Magyarország első paralimpiai bajnoka

Zoli bácsi halálával óriási veszteség érte a magyar fogyatékossport-közösséget és az egész magyar sport- és fogyatékostársadalmat, egy példaképet, egy különleges sportolót és egy derűs, vagány bajnokot veszítettünk el. Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében. A Nyomorék Gyermekek Országos Otthonában tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Részt vett az 1956-os forradalomban, túlélte a Kossuth téri vérengzést, a kézikocsiján kenyeret szállított a barikádokon harcoló forradalmároknak.

Tauber Zoltán 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. Paralimpiai Játékokon, a Torolontolimpiádon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét, az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz versenyen végzett az első helyen.

Az eredményhirdetést követő napokban, szovjet politikai nyomásra, a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) – az akkori szabályokra hivatkozva - nem ismerte el a mieink eredményeit (Tauber Zoltán aranyérmén kívül Oláh József atlétikában szerzett bronzérmét sem).

„A díjátadás után az aranyérmet elrejtettem a zoknimba, hogy ha visszakérnék, azt mondhassam, elvesztettem. Így hoztam haza a medált, amit még ma is megkönnyezek, ha előveszem.” – mesélte a világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló egy későbbi interjúban.

1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér Sport Klubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek, melynek alapítási napja (február 22.) 2018 óta minden esztendőben a Magyar Parasport Napja.

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak 40 év elteltével kaphatta vissza. 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett, a riói paralimpiára utazó Magyar Paralimpiai Csapat eskütételi-ünnepségén a színpadon köszöntötték az 1976-os magyar csapat tagjait és családtagjaikat. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Nádas Pál, az MPB korábbi elnöke - aki megindította Tauber Zoltán paralimpiai bajnoki címe elismerési eljárását - jelképesen újra átadták Tauber Zoltánnak az aranyérmét.

Zoli bácsi örömmel vett részt a hazai fogyatékossport versenyein, rendezvényein, mindig nagy szeretet és tisztelet fogadta.

Tauber Zoltán 86 évesen hunyt el. Halála mindannyiunkat megrendített: az első magyar paralimpiai bajnok elhunyta pótolhatatlan veszteség. Tauber Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja saját halottjának tekinti, temetésének helyét és időpontját később tesszük közzé.

Magyar Paralimpiai Bizottság

Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja

Magyar Asztalitenisz Szövetsége

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás