A klímatudatosság jegyében: szemléletformálás a dél-borsodi térség három településén

2020 márciusában elindult a KEHOP-1.2.1-18-2018-00043. azonosítószámú, Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása Bükkábrány, Mezőkövesd és Mezőkeresztes települések együttműködésével, összesen 20.000.000 forint, 100% támogatási intenzitású projektforrás felhasználásának lehetőségével, 24 hónapos megvalósítással. Ezzel Bükkábrány Község, valamint Mezőkeresztes és Mezőkövesd Város Önkormányzata is jelentős szerepet vállalt a klímatudatosság erősítésében.

A „Bükkábrány, Mezőkövesd és Mezőkeresztes települések helyi klímastratégiájának kidolgozása, klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása” című projekt megvalósítása során három irányvonalat jelöltek ki: elsőként, a szakmai-módszertani tartalommegvalósítás során, az egyes települések vonatkozásában elkészülnek a települési klímastratégiák. Másrészt, a lakosság szemléletformálása programelem keretében egyrészt a gyermekek és iskoláskorúak és szüleik, valamint az idősebb korosztály számára szerveznek rendszeres, interaktív foglalkozásokat és szakköröket, illetve közösségi rendezvények keretében eseti szemléletformáló programokat. Továbbá, előbbi elemekhez illeszkedve mindhárom településen elindítanak egy átfogó
médiakampányt is, amelynek keretében nyomtatott és elektronikus tájékoztató anyagokkal, kisfilmekkel igyekeznek a klímatudatosság irányába terelni a lakosság minél nagyobb hányadát. A projekt előrehaladásáról, elért eredményeiről a települések honlapján tájékozódhatnak. A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósul meg.