Mától nem vény köteles az Algopyrin

2020. február 19-től akár vény nélkül is megvásárolható a patikákban a „klasszikus” Algopyrin tabletták. A legnépszerűbb hazai fájdalomcsillapító, amelyet korábban nem kellett felíratni, ám 12 éve vénykötelessé tették. Az elmúlt években sokan csak azért vártak az orvosi várókban órákat, hogy felírathassák az ismert és bevált fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatású 500 mg metamizolt tartalmazó tablettáikat.

 

2019 nyara változást hozott. Egy hazai gyógyszergyártó „Nodoryl Dolo” néven hozta forgalomba, immár vény nélkül, a tablettánként 250 mg metamizol-nátriumot tartalmazó tablettákat. 2020 február elején tovább lazultak a receptkötelességre vonatkozó szabályok. Noha akkoriban az Algopyrin maga még nem lett recept nélkül kapható, de már vele egyenértékű, 500 mg metamizolt tartalmazó tablettákat is lehetett a gyógyszertárakban recept nélkül venni, illetve az újszülöttek, kisgyermekek lázcsillapítására szolgáló metamizolos kúpok (100, illetve 200 mg metamizol-tartalommal) is kaphatók lettek vény nélkül. Mi több, már belsőleges oldatos csepp formában is megvásárolhatóvá vált a metamizol,- vény nélkül.

2020. február 19. újabb lényeges dátum a metamizolos szerek történelmében, mert ismét vény nélkül kapható lett az Algopyrin. Az anyagiakat illetően: nem támogatott gyógyszerről van szó, hiába van tehát ezentúl felírva receptre, az ára ugyanannyi, mintha vény nélkül vásárolnánk meg.

2020. augusztus 7., péntek, Ibolya

Időjárás