Együttműködési megállapodást kötött ma a Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az egészségesebb és tisztább levegőért

A Life IP „HungAIRy” környezetvédelmi integrált projekt a levegőminőség javítását célozza 8 megyei jogú város térségében, a levegőminőségi tervek megvalósításával a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásában. A projektben a legújabb tudományos eredmények alkalmazásával és az önkormányzati eszközök felhasználásával olyan új eszközöket és módszereket fejlesztenek ki, amelyek egyaránt hozzájárulnak az oktatás-kutatás fejlődéséhez és a környezetminőség javításához.

A kültéri avarégetés visszaszorítása, megfelelő tüzelőanyagok használata és monitoring rendszer kiépítése a célja a 2026-ig tartó HungAIRy projekt miskolci részének. A Miskolci Egyetem által fejlesztett monitoring rendszert 60 kisméretű adatgyűjtő egység telepítésével alakítják ki, amelyek többségét a Miskolc Holdinggal együttműködve a városi kamerarendszer végpontjain helyezik el. Az adatok egy központi adatbázisba kerülnek, a szennyezettségről a város honlapján keresztül, illetve egy telefonos applikáció segítségével tájékozódhat majd a lakosság. Felállításra kerül továbbá egy tanácsadó iroda, amelynek munkatársai kidolgozzák az önkormányzat légszennyezéssel kapcsolatos intézkedési terveit és tanácsadással is segíteni fogják a lakosságot.

Az együttműködési megállapodást Miskolc MJV részéről Veres Pál polgármester, a Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor és Prof. Dr. Deák Csaba kancellár írta alá a projektben megfogalmazott közös célok elérése érdekében.

A 2026-ig tartó országos projektben városunkból Miskolc MJV Önkormányzatával együttműködve a Miskolci Egyetem és a MIKOM Nonprofit Kft. vesz részt. A LIFE IP HungAIRy (LIFE17IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió Life programjának támogatásával valósul meg.