Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza

Illusztráció

Illusztráció

Szlovákiában is megjelent a szomszédos Lengyelországban már a tavaly év végétől terjedő madárinfluenza - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (RPVS) közlésére hivatkozva pénteken. A madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusát mutatták ki.

A beszámoló szerint a betegség egy nyitrai járásban lévő település kistenyésztőjének csirkeállományában bukkant fel. Az illetékes felügyelet szerint az elpusztult állatok valószínűleg vadon élő szárnyasoktól fertőződtek meg. A betegséget azt követően azonosították, hogy egy kistenyésztő bejelentette: 22 darabos állományából 3 állat elpusztult. A kórokozó jelenlétét csütörtökön mutatta ki egy madárinfluenza vizsgálatra szakosodott zólyomi laboratórium, amelynek megállapítása szerint a madárinfluenza erősen fertőző H5N8 altípusáról van szó, ugyanarról, amit már Lengyelországban is kimutattak.

A madárinfluenzával fertőzött és elpusztult egyedeket megsemmisítették, a tenyészetet fertőtlenítették - közölte az RPVS. A fertőzés 3 kilométeres körzetében a betegség további terjedését megelőző intézkedéseket írtak elő, tízkilométeres körzetben pedig megfigyeléseket rendelt el. Az esettel összefüggésben a szlovák agrártárca rendkívüli óvatosságra intette a tenyésztőket és felszólította őket: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a tenyészeteikben élő baromfik lehetőleg ne kerüljenek kontaktusba vadon élő szárnyasokkal.

Ugyancsak fokozott óvatosságra intett a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), amely internetes oldalán arról tájékoztatott, hogy bár a madárinfluenza ezen altípusa esetében nagyon alacsony az esély arra, hogy az emberre is átterjedjen, ennek lehetőségét teljesen nem lehet kizárni.