Óriási magyar siker a szentpétervári Grand Prix-n - Miskolci mazsorettek dobogós helyezései a nemzetközi nagydíjon

Két miskolci sportoló, Czinege Szonja és Paár Gréta képviselte hazánkat a Nemzetközi Mazsorettsport Nagydíjon (MWF) Szentpéterváron szeptember végén. A Miskolci Mazsorett Együttes tagjai dobogós helyezésekkel tértek haza több kategóriában is, Czinege Szonja pedig aranyérmes lett a rangos mazsorett megmérettetésen Oroszországban.

Az idén 35 éves Miskolci Mazsorett Együttes tagjai szereztek újabb dicsőséget az együttesnek és szülővárosuknak. Idén Szentpéterváron rendezték meg a MWF-International Grand Prix of Majorette Sport elnevezésű nemzetközi sporteseményt, amelyen 12 ország 46 csapata versenyzett több kategóriában. A különösen kiélezett versenyben Magyarországot ezúttal a Miskolci Mazsorett Együttes két tagja képviselte több kategóriában. A Grand Prix-t kétévente rendezi meg a Majorette-sport Word Federation elnevezésű világszövetség.

Czinege Szonja senior mace solo kategóriában végzett az első helyen. A „mace” kifejezés az úgy nevezett Tambur Major botot takarja, amely főként Afrikában népszerű, ahol nem csak szólóban, hanem csapatokban is versenyeznek vele a táncosok. A szóló mellett duóban is eredményesek voltak versenyzőink ebben a kategóriában: a Czinege Szonja-Paár Gréta duó második helyen végzett. Czinege Szonja emellett bronzérmet szerzett 2 bot solo és negyedik helyezést érdemelt ki twirling kategóriában. Felkészítőjük, szakmai irányítójuk Grán Orsolya nagyon elégedett az eredményekkel, mivel meglátása szerint idén különösen erős mezőnyben szerepeltek sikerrel a lányok.

A Miskolci Mazsorett Együttes 35 éve meghatározó szereplője Miskolc város közéletének, és elmondható, hogy több generáció örömét lelte ebben a mozgásművészeti formában. Miskolc városa 2016-ban Nívódíjjal ismerte el azt a szakmai munkát és közösségteremtő erőt, amit a szakmai vezetők, szülők, gyermekek közösen valósítanak meg a Miskolci Mazsorett Együttesben. A formációnak ebben az évben is közel 120 tagja van, akik közül sokan már óvodáskoruk óta ismerkednek a mazsorett műfaj szépségeivel. A legkisebbek 4 évesek, a legidősebbek 23 évesek. A vezetők nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére, több óvodás és kisiskolás csapatban folynak az edzések, illetve a versenyekre és fellépésekre történő felkészülések. A 8 csoport (öt korosztályos bontásban) működését és fejlődését, az új koreográfiák előkészítését és betanítását Grán Orsolya, Dudás Ágnes és Rózsa Ildikó csoportvezetők végzik három helyszínen.

Eredmények:
1.hely Senior mace solo Czinege Szonja
2.hely Senior mace duo/trio Czinege Szonja-Paár Gréta
3.hely Senior 2baton solo Czinege Szonja
4.hely Senior twirling solo Czinege Szonja