Kutatók éjszakája 2019

Idén szeptember 27-ére esik a Kutatók éjszakája, a kutatómunka, a kutatói életpálya szépségeit bemutató tudományos fesztivál. A Bay Zoltán Kutatóintézet 26 éves fennállása óta nyolcadik éve szervez programokat az eseményre. A Kutatóközpont Miskolci telephelyén ismét megnyitja kaput azok előtt az érdeklődők előtt, akik néhány órára szeretnének bepillantani a kutatás, a tudományos érdekességek és az Intézetben folyó kutatómunka világába. 

Az idei esztendőben több új elemmel is kiegészül a Kutatók éjszakájának programkínálata a miskolctapolcai telephelyen. A már több éve nagy érdeklődésre számot tartó események mellett új, látványos programelemeket is felvonultatnak a kutatók. Az Anyagfejlesztési valamint Anyagvizsgáló Laboratóriumokban laborvezetés mellett tekinthetnek meg a látogatók izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket, megismerkedhetnek egyedülálló eszközparkunkkal és megtudhatják, aktuálisan milyen vizsgálatok és kutatások folynak Intézetünkben. A Robot-teremben többek között a BayBoy robotok várják a kisebbeket és nagyobbakat, valamint 3D nyomtatással készült figurák kiállítása is megtekinthető lesz, a 3D nyomtatási folyamat demonstrációján túl.  Az IPAR 4.0-t, az ipari digitalizációt érintő kihívásokra adott látványos válaszokkal találkozhatnak a logisztika iránt érdeklődők, míg a Virtuális Valóság termeiben újra belebújhatnak az ismert varázslótanonc bőrébe, hogy seprűnyélre pattanva tegyék próbára repülési képességeiket. A jövő technológiáiból az önvezető autó virtuális volánja mögé ülve a múltba kanyarodunk, ennek keretében az „Ahogy apuék craftolrak” programban régi számítógépeket és PC játékokat tudnak kipróbálni a vendégek. Játékos logikai vetélkedő keretében hangsúlyt helyeznek a fiatalok környezettudatos szemléletformálására, de ki lehet próbálni a BAY-jós árnyak szabaduló szobát, valamint egy honismereti társasjátékot is, míg a kisebbek többek között a slime-mániás boszorkánykonyhában serénykedhetnek. A fesztivál hangulatot az idén 35 éves Miskolci Mazsorett Együttes megnyitója alapozza meg, zárásként pedig egy igazi kuriózummal találkozhatnak a vendégek, hisz a Bay Zoltán Kutatóintézet kollégáiból a kizárólag erre az alkalomra összeállt Sunset Bay Banda rock’n’research hangulattal búcsúzik a 2019-es Kutatók éjszakájától. 
Ahogy minden évben, úgy most is közlekedik az ingyenes sárga iskolabusz a Centrum és a Bay Kutatóintézet között, melynek menetrendje és minden további információ elérhető a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon. Minden program ingyenes, azonban több program regisztrációhoz kötött, így érdemes időben jelentkezni!