4,1-es erősségű földrengés volt Heves megyében - Miskolcon, Emődön, Kazincbarcikán és Taktaharkányban is érezték

Illusztráció

Illusztráció

Hétfő éjjel 1 óra 30 perckor földrengés keletkezett a Heves megyei Heves város közelében. A földmozgás mérete 4,1 volt a Richter-féle skálán – közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium. Mint írják: a rengést a lakosság is érzékelte az alábbi településeken: Átány, Bátor, Boconád, Cserépfalu, Eger, Egerszalók, Emőd, Erdőtelek, Feldebrő, Felsőzsolca, Füzesabony, Gödöllő, Harsány, Heves, Jászberény, Kazincbarcika, Kerecsend, Kömlő, Mezőzombor, Miskolc, Novaj, Parádsasvár, Petőfibánya, Pécel, Poroszló, Sirok, Szomolya, Taktaharkány, Tarnaméra, Tarnazsadány, Tenk, Tiszavalk, Vác. Károkról egyelőre nem érkezett információ.

A térségben június 23-án is pattant ki földrengés, ennek magnitúdója 2,3 volt. Heves megyében legutóbb 2013. április 23-án keletkezett jelentős - 4,8-as magnitúdójú - földrengés, melynek epicentruma Tenk közelében helyezkedett el.

Szanyi Gyöngyvér szeizmológus arra kéri a földrengést észlelőket, hogy  szánjon tíz percet az on-line Földrengés-kérdőív kitöltésére, ami a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium weboldalán érhető el, de mi is belinkeljük ide.