Alumíniumhab alapú védelmi anyag fejlesztésén dolgozott az Aluinvent Zrt.

A felsőzsolcai székhelyű Aluinvent Zrt. által, az izraeli Paxis Ltd. céggel közösen kidolgozott, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósult projekt célja olyan alumíniumhab anyagot tartalmazó védelmi panelek fejlesztése volt, amely a modern, összetett védelmi ipari igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkezik, előállítása pedig egy fenntartható és tiszta technológián alapul.

A könnyű, habosított alumínium anyagokban rejlő lehetőségek kulcsfontosságú tényezők lehetnek a védelmi ipar számára történő új anyagkombinációk fejlesztésében. A védelmi szektorban folyamatos a törekvés a páncélanyagok fejlesztésére, a kutatások jelentős része irányul erre a területre, ahogy az Aluinvent Zrt. kutatási projektjében is alumíniumhab alapú páncél anyagok fejlesztését tűzte ki célul. A nagy energiaelnyelési hatékonyságú ballisztikus védelmi anyagok általában különböző rétegekből állnak, ahol minden rétegnek megvan a maga szerepe a lövedék energiaelnyelési folyamatában. Jellemzően kemény anyagokat, kerámiákat vagy nagy szilárdságú acélokat helyeznek a lövedék ütési (behatolási) felületének síkjába és lágyabb, de erős anyagokat, például aramid szálakból szőtt szöveteket, polimer mátrix kompozitokat vagy lágy fémeket használnak hátsó támaszték struktúraként. Az ütési felület anyagának a szerepe a lövedék lassítása és a lövedék szétaprózása erózióval, töréssel, és darabolással. A lágyabb rétegek elnyelik a maradék mozgási energiát, így a lövedék és töredékei elnyelődnek, megállnak az anyagban, illetve csökkentik a védett felületre jutó erőhatást.
Általánosságban elmondható, hogy a könnyű súly mellett az alumíniumhabok legfontosabb alkalmazási lehetőségeit a mechanikai energiaelnyelő képesség, a szilárdsági jellemzők fajlagos értékei, a rezgés csillapítás és a multifunkcionalitás határozzák meg.
A lezárult projekt alumíniumhabot, valamint opcionálisan fém és kerámia lapokat tartalmazó, rétegzett struktúrájú panelek előállításának és védelmi ipari felhasználásának kutatás-fejlesztéséről szólt. A létrehozott új védelmi panel anyag kiegészítheti az eddigiekben használatos tömör fém és kerámia összetételű szendvics szerkezeteket. Az alumíniumhab használata javíthatja a lövedék, repesz vagy akár egy robbanás által keltett lökéshullám energiájának elnyelését, hiszen ez a cellás szerkezetű anyag – a szerkezetéből adódóan – a kinetikus energiát deformációs energiává tudja alakítani.
A magyar-izraeli együttműködés hazai résztvevője az Aluinvent Zrt. volt, amely innovatív vállalkozásként a felsőzsolcai üzemében előállított, habosított alumínium anyagok folyamatos fejlesztése és ebből készült termékek gyártása mellett nagy hangsúlyt fektet a fémhabok alkalmazástechnológiájának kidolgozására és különböző piaci szegmensek részére szánt prototípus termékek előállítására. Az izraeli projekt partner a Paxis Ltd., egy speciális kerámiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vezető izraeli KKV volt.

A TÉT_15_IL-1-2016-0018 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Magyar-Izraeli Ipari Kutatás-fejlesztési Co-founding Együttműködési Pályázati program finanszírozásában valósult meg.