Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen - 2019. augusztus 7-ig, a pótfelvételi eljárás keretében lehet jelentkezni

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának megújulása: 2019-ben immár a gyógypedagógia (BA) alapszak is elrajtol a miskolci campuson. Az új alapképzés korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében. 

A Miskolci Egyetem képzési palettáját évről évre folyamatos megújulás jellemzi, így a BTK is kiemelt feladatának tartja, hogy folyamatosan reagáljon regionális-társadalmi környezetének igényeire. Egy ilyen, régóta fennálló helyi igényként jelentkezett a gyógypedagógiai képzés elindítása is, amelynek meghirdetése ráadásul szorosan illeszkedik a ME BTK társadalmi felelősségvállalási missziójához.

A határozottan gyakorlatorientált gyógypedagógiai képzés – országosan egyedülálló módon – két kötelező szakirányon fog zajlani: a tanulásban akadályozottak pedagógiája és a pszichopedagógiai szakirányon. A képzés az összefüggő szakmai terepgyakorlattal együtt nyolc félévből fog állni, a hallgatók fejlődését pedig egyebek mellett széles körű gyakorlati lehetőségek, állatasszisztált specializációk (kutya, valamint ló), nemzetközi ösztöníjak, továbbá intenzív karközi interdiszciplináris kapcsolatok fogják támogatni.

Jelentkezni nappali és levelező tagozatra, illetve államilag finanszírozott és önköltséges képzésre egyaránt lehetséges, előreláthatólag 2019. augusztus 7-ig, a pótfelvételi eljárás lezárulásáig. (A pótfelvételin azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételin egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen képzésre sem nyertek felvételt.)

A szakindítást tananyagfejlesztés is megelőzte, ennek köszönhetően a felvételizőket újonnan fejlesztett, korszerű digitális (e-learning) tananyagok várják leendő képzőhelyükön. A képzés megindításához szükséges egyetemi fejlesztések 2017-től a „Főnix ME”- Megújuló Egyetem. EFOP-3.4.3-16-2016-00015 projekt támogatásával, a „Széchenyi 2020” program keretében valósultak meg.