A miskolci születésű Varga Judit lesz az új igazságügyi miniszter

„Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, azt követően, hogy a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben” - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda délután. Varga Judit 1980-ban Miskolcon született, Diósgyőrben nőtt fel, az Avasi Gimnáziumban érettségizett. 

2001-2004 Csapatkapitánya volt a Miskolci Egyetem NBI-B női kosárlabda-csapatának. Egy éven át az ELSA (Európai Joghallgatók Szövetsége) miskolci társszervezetének alelnöke volt. 2004-ben a Miskolci Egyetem, Állam-és Jogtudományi Karán summa cum laude végzett. Volt Köztársasági ösztöndíjas és Erasmus ösztöndíjjal Németországban is tanult. Jogi szakvizsgát 2006-ben tett. Négy nyelven beszél. 2005-2009 között a ELTE Egyetemi Koncertzenekarának tagja, hegedűn játszik. Budapesti ügyvédi irodákban volt ügyvédjelölt, majd a Fővárosi és Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazójaként dolgozott. 2009-2018 Politikai tanácsadó volt az Európai Parlamentben. Ahol az FC Saint-Michel, Bruxelles női labdarúgó csapatának is tagja volt. 

A miniszterelnök szerda délután egyeztetett a jelölttel, és ez alapján Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek. Orbán Viktor kezdeményezi Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Varga Judit kinevezés előtti bizottsági meghallgatását is. A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak majd a kormányon belül az európai uniós ügyek is.